dimarts, 19 de juliol del 2016

BIBLIOTEQUES DE SARAGOSSA

Abans de marxar de vacances i anar a la recerca i captura de notícies per al Libraries of the World us vull parlar de les biblioteques que els meus pares van trobar a la seva visita per terres saragossanes.

La primera de totes és la impressionant Biblioteca Municipal del Agua y del Medio Ambiente de Zaragoza, especialitzada en temes de sostenibilitat i medi ambient.

Al juliol i agost obre només al matí de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30 hores. Durant aquests mesos la biblioteca ha organitzat una exposició que es titula "Literatura & Medio Ambiente", el contingut de la qual podeu consultar a Pinterest. La selecció de llibres és, com ells mateixos diuen, "ideal para los que buscáis un plan de lectura tranquilo".






A Catalayud (a part de la cèlebre Dolores de la cobla) hi ha la Biblioteca Baltasar Gracián, la història de la qual es remunta al 1926. Al llarg dels anys la biblioteca ha tingut diversos canvis d'ubicació (un dels va ser motivat per una gran inundació el 1956, que va deixar la majoria del fons reduït a fang). Des del 2002 la podeu trobar al carrer Sancho y Gil.











També a Calatayud podeu trobar la Biblioteca Elisa Pérez Vera, pertanyent a la Universidad Nacional de Educación a Distancia, la UNED.

El seu fons té el propòsit d'abastar tots els ensenyaments reglats que imparteix aquesta universitat. Entre la llista de novetats arribades a la biblioteca es troben, per exemple, "Historia del arte de los siglos XVII y XVIII: redes y circulación de modelos artísticos" d'Alicia Cámara Muñoz, "Historia del pensamiento político español: del Renacimiento a nuestros días" de Pedro Carlos González Cuevas, "Poemas escogidos"de Manuel Machado i "Antropología cultural" de Barbara Miller.










I aquí teniu la Biblioteca de Tarazona fundada l'any 1933. Ocupa l'ubicació actual, un espai de 550 metres quadrats amb 135 punts de lectura des de l'any 2012, on tal i com podeu veure a les fotografies el blanc és el color dominant.












Acabo amb una notícia que he conegut gràcies al Paco, itinerant de les Biblioteques de Barcelona, qui m'ha remès aquest article que protagonitza el seu amic Pablo Susinos, director de la Biblioteca Municipal de Santander.

El Pablo parla de tots aquells llibres que la gent dóna a les biblioteques santanderines i que no són acceptats. Gairebé 10.000 exemplars!

dimarts, 12 de juliol del 2016

BIBLIOTECA DE CASTILLA-LA MANCHA

Fa un parell de setmanes vaig anar a Madrid a fer un curs de dramatúrgia actoral impartit per José Sanchis Sinisterra al Nuevo Teatro Fronterizo.

Aprofitant que dimarts al matí tenia lliure vaig decidir visitar Toledo, que només està a mitja hora en AVE de la capital espanyola. Allà a part de veure la Catedral, Santa Maria la Blanca i la sinagoga del Tránsito, vaig recórrer tots els racons de la Biblioteca de Castilla-La Mancha, gràcies a l'amabilitat de la Raquel (amb qui surto fotografiada) i el Juan, que em van fer una visita guiada per tota la instal·lació en saber que era companya d'ofici.


Ubicada a la última planta del famós Alcázar de Toledo, la biblioteca comparteix edifici amb el Museo del Ejército. Els seus origens es remunten a finals del segle XVIII, quan el que fins aleshores havia estat la biblioteca arquebisbal va esdevenir de lliure accés.

Bona part d'aquest fons antic es guarda a la sala Borbón-Lorenzana (habitualment tancada al públic i que la Raquel va obrir per a mi). A dins es mostra actualment una exposició que commemora el quart centenari de la mort de Miguel de Cervantes.

Com a curiositat us diré que el document més antic que té la biblioteca és el Codex miscellaneus, un manuscrit del segle XI en pergamí amb lletres visigòtiques escrites a dues tintes (el teniu reproduït a la quarta fotografia).






Aquí podeu veure els diferents espais de la biblioteca: la sala d'adults, la sala infantil (amb la seva mascota Flanagan) i el recentment estrenat Enclave Joven (per a usuaris entre 14 i 25 anys).

A les parets dels passadissos s'exposen les obres participants al programa "Pasión por crear", on es fomenta la creació d'obres literàries, musicals, fotogràfiques i pictòriques que tinguin com a protagonista la biblioteca o la lectura.

La Biblioteca de Castilla-La Mancha és molt activa pel que fa la realització d'activitats, tant que fins i tot és escenari d'una cursa de pujar edificis!














La iniciativa més solidària que duu a terme la biblioteca és la denominada "Libros con pan", on els usuaris que tornen tard els documents tenen la possibilitat de commutar la sanció amb el lliurament d'aliments. Els qui ho retornen tot a temps també estan convidats a col·laborar en aquest projecte.



Finalitzo el post amb les vistes des de la cafeteria de la biblioteca que són espectaculars.