dimarts, 28 d’agost del 2012

BIBLIOTECA MARIA BARBAL DE TREMP


El meu amic Damià amb qui he compartir força aventures (i fins i tot, taulell) m’ha fet arribar aquesta fotografia de la Biblioteca Maria Barbal de Tremp que va fer durant el seu viatge pel Pallars Jussà (no la va poder visitar, però, perquè la biblioteca també feia vacances).

Aquesta biblioteca, que ocupa al voltant de 650 metres quadrats, va celebrar el seu primer aniversari fa uns mesos (bona part del seu fons procedeix de l’antiga biblioteca situada a l’Avinguda d’Espanya). Dins la seva col·lecció local destaquen el fons sobre la Guerra Civil als Pallars i un altre dedicat a les centrals hidroelèctriques.

Té un club de lectura que es reuneix el primer dijous de cada mes.

dijous, 23 d’agost del 2012

BIBLIOTECA DE LES CASES D'ALCANAR

Aquest estiu el Josep no para de fer excursions aprofitant la seva nova bicicleta plegable. Fa unes setmanes em va enviar aquestes fotografies de la Biblioteca de Les Cases d'Alcanar, on també apareix la seva fidel companya de viatge.

Les Cases d’Alcanar (que fa ben poc que acaba de celebrar la seva festa major) és una població pesquera del Montsià de poc més de 1.500 habitants que pertany al municipi d'Alcanar.

Aquí us enllaço la guia de la biblioteca, on podreu consultar els principals serveis que ofereix.




divendres, 17 d’agost del 2012

BIBLIOTEQUES DE POLÒNIA (1)

Aquest estiu he visitat Polònia. M’han encantat les seves grans ciutats (com Cracòvia o Varsòvia) i també d’altres indrets com Zamość, Siemiatycze, les mines de sal de Wieliczka, la muntanya de Grabarka amb les seves 20.000 creus, el camps de cereals, els boscos, les cigonyes, la gent, les botigues de roba de la marca Tiffi... i les biblioteques, és clar.

N’he fotografiat un bon grapat. Les tres primeres biblioteques de les quals us parlaré estan a Cracòvia.

Per començar aquí teniu la mediateca de la Galeria de Pintura Polonesa del segle XIX (Galeria Sztuki Polskiej XIX wieku w Sukiennicach), que s’ubica a l’antiga llotja dels teixits.

També he fotografiat els quadres que més em van agradar d’aquesta galeria: “La mort d’una òrfena” d’ Stanisław Grocholski, dos paisatges hivernals de Roman Kochanowski, el quadre titulat “Introducció” de Jacek Malczewski  i la “Mort d’Ellenai” del mateix autor.







Per cert, aquestes són les vistes de la Plaça del Mercat i la Basílica de Santa Maria des de la terrassa del bar de la Galeria de Pintura Polonesa:


 I aquí teniu un cartell que anuncia els horaris de la Biblioteka Parafialna de la Kosciol Ewangelicki sw Marcina (és a dir l’Església Evangèlica de Sant Martí).




I aquesta és la biblioteca principal de la Universitat Jagiellonian: la Biblioteka Jagiellonska. És una de les més grans del país amb un fons format per 6’7 milions de volums i funciona com a biblioteca pública i universitària. Té una gran col·lecció de manuscrits medievals, entre els quals es pot trobar el "De Revolutionibus" de Copèrnic: 



Aquesta és la Biblioteca Pública Municipal de la localitat de Wieliczka (o com diuen en polonès, la Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Wieliczce). Té gairebé 70 anys d’història i ocupa l’emplaçament actual des del 1992. Al seu soterrani es reuneix periòdicament l’Associació de veterans de Polònia i ex presos polítics. 






I per finalitzar, us deixo amb un parell de fotografies de la façana de la Biblioteca Pública de Siemiatycze, una localitat de prop de 16.000 habitants situada al nord-est del país. Entre les activitats de promoció de la lectura que la Miejska Biblioteca Publiczna organitza hi ha debats, concursos, lectures en veu alta, exposicions, etc.


dimarts, 14 d’agost del 2012

BIBLIOTECA DE MORELLA

Una part de les meves vacances d’estiu (fa tot just un parell de dies que m’he reincorporat a la feina) l’he passat a la localitat castellonenca de Vinaròs.

A més de nedar, anar bicicleta, assistir a una sessió del cicle Cinema sota les estrelles on es projectava la divertida pel·lícula “Bienvenidos al Sur” i rebre la visita de bons amics, he aprofitat per fer una visita a les localitats del voltant. A Catí vaig muntar a cavall (per primera vegada a la meva vida) i a Morella, a part de recórrer tots els racons de les seves muralles medievals i meravellar-me amb la façana de l’Església Arxiprestal de Santa Maria la Major , vaig fotografiar la biblioteca municipal.

La Biblioteca de Morella, que acull un fons constituït per més d’11.000 llibres, data del 1958. Obre tots els dies amb l’excepció de diumenges i festius i de les festes de Sant Roc (que són a mitjans d’agost) perquè a les seves instal·lacions acull la infermeria dels "bous per la vila"!

 Aquí teniu unes fotos de les meves peripècies estiuenques: 




dilluns, 6 d’agost del 2012

BIBLIOTECA MUNICIPAL DE CASSÀ DE LA SELVA

Fa un parell de dissabtes vaig estrenar la temporada de bany estival a Sant Feliu de Guíxols i vaig fer una parada per dinar al Centre Recreatiu de Cassà de la Selva. En aquesta localitat, a més d’omplir la panxa, vaig aprofitar per fotografiar la Biblioteca Municipal.

La vida d’aquest equipament es remunta al 4 de juny del 1995, vigília del diumenge de la Festa Major de la població.

L’edifici que actualment ocupa la biblioteca i que comparteix amb l'Escola de Música i l'Escola d'Art era antigament un sala de ball i després una discoteca es deia Sir Thomas.