dilluns, 30 de desembre del 2013

LA BIBLIOTECA PARTICULAR DEL DOCTOR PESEK

La darrera biblioteca de l'any és una biblioteca de ficció recomanada pel Lluís, autor de Lecturas errantes. Apareix al llibre "La promesa de Kamil Modráček: Réquiem por los cincuenta" de Jiří Kratochvil.


Aquesta biblioteca pertany al doctor Pesek que està molt feliç amb els seus llibres però quan s’anuncia la visita del doctor Venhoda...

"Y tal como estoy, todavía descalzo, recorro el apartamento y paso por delante de la librería acristalada y mi ángel de la guarda me hace volver la cabeza en ese justo momento, y qué veo, horror de los horrores: "La Revolución Mundial", de Masaryk, "La Negra Horda", de Hovstovský, las "Memorias", de Benes ¡y todos esos libros angloamericanos! Como si no supiera que Venhoda es de los que están entrenados para rastrear con los ojos y uno solo de esos libros podría poner patas arriba mi vida entera. Después de la visita de Venhoda podría aparecer aquí la policía un día como en casa de los Kratochvil. No, no puedo jugar con algo así. Así que inmediatamente me pongo manos a la obra.

Expurgo de mi librería algunas joyas literarias subversivas, como "Retirada de la Gloria", de Lockhart, "El Camino a la Libertad", de Sartre, "El Extranjero", de Camus, "Contrapunto", de Huxley, "Por Quién Doblan las Campanas", de Hemingway, "Cass Timberlane", de Sinclair Lewis, y los relatos de James Thurber y otros crímenes literarios burgueses. Por si acaso guardo también "Asesinato por Cortesía", "El Caso del Profesor Roch" y "Alma de Asesino", tres novelas negras del doctor Stefl, porque hace un tiempo, Venhoda me comentó que su modo de escribir le dejaba indiferente, y que consideraba que sus novelas eran literatura decrépita y decadente.

Mañana tengo que comprar algunos libros de Pavel Kohout y compañía para rellenar los huecos que han dejado los subversivos. Pero ¿dónde voy a meter esos libros tan peligrosos? No puedo arriesgarme a venderlos a un anticuario, allí también hay delatores. Intentaré meterlos debajo de la cama y del armario, aunque si uno se aleja de la cama y del armario se verán seguro. También podría no llevar al camarada Venhoda a mi dormitorio, pero como ya he dicho, es un curioso. Si no lo llevara allí, entraría él solo. Perdone, diría, pensaba que aquí estaba el baño. Y se agacharía, vaya, si este tiene libros debajo de la cama. No, no, tengo que sacar los libros de casa. Al sótano, dónde si no. Allí no tengo porqué llevar al camarada. Después ato los libros en dos paquetes y con una cuerda hago uno lazos para poder llevarlos cómodamente." 

divendres, 20 de desembre del 2013

BIBLIOTEQUES DE LA CATALUNYA NORD (3)

Us vull felicitar el Nadal amb algunes imatges de biblioteques i paisatges nevats de la Catalunya Nord, a on vaig fer una breu escapada a principis d’aquest mes.

La primera de les biblioteques que vaig fotografiar va ser la de Mosset, un preciós poble de muntanya d’uns tres cents habitants. La neu va fer encara més encantador el poble.





Vaig descobrir aquesta localitat de casualitat, quan tornava d’una visita al monestir de Sant Miquel de Cuixà.


També vaig passar per Vinçà. La seva petita Bibliothèque Municipale només obre algunes hores a la tarda els dimecres i els matins de dijous i dissabte.



I aquí teniu la biblioteca de Thuir (o Tuïr), el poble on m’hostatjava. Té prop de 40.000 documents impresos i uns 4.0000 en format individual.



A Thuir vaig veure Foire au gras i vaig arreplegar amb un bon assortiment de melmelades, pans, foie i fruita.

dijous, 12 de desembre del 2013

UNA BIBLIOTECA SUD-AFRICANA

El Lluís, usuari habitual de la biblioteca on treballo i vell conegut del lectors d'aquest blog, m'ha fet descobrir una nova biblioteca literària.

Pertany a la novel·la policíaca "El Cazador Sordo" ("The Gooseberry Fool") de James McClure, protagonitzada pel tinent Kramer i el sergent Zondi, i ambientada a la imaginària ciutat sud-africana de Trekkersburg:

Aquesta és la deliciosa referència a la biblioteca:

"Se veía poco público, lo cual no resultaba sorprendente. La mayoría era pensionistas que buscaban alguna alegría navideña gratis, algo que le llenase la mente en lugar del estómago. Muy triste.

Pero el personal al completo parecía estar allí y, para variar, muy animado. Varias de las mujeres incluso habían añadido algún detalle de color alegre a sus atuendos y una se había deshecho el moño. Después, a través de las puertas de cristal de la sección juvenil ─que había cerrado a las cuatro─, pudo ver que las mesas se encontraban llenas de comida y bebida. Claro, estaban preparados para celebrar una buena fiesta, en cuyo momento álgido el bibliotecario jefe repartiría libros prohibidos que él mismo habría retirado, cada uno envuelto en un precioso papel de regalo. Imposible imaginar las consecuencias, si los censores sabían lo que se hacían.
[...]
[la bibliotecaria] abrió [el libro] para comprobar la fecha en el encarte y luego empezó a manipular la enorme bandeja de usuarios que había sobre el mostrador. Encontró la ficha que buscaba y la sacó. Alguien había escrito en mayúsculas: SR. D. M. C. WALLACE, CHESNUT ROAD, 9; CALEDON, TREKKERSBURGO. Y en letra de imprenta: "Sólo para obras de ficción. Esta tarjeta es personal e intransferible".

dimarts, 3 de desembre del 2013

BIBLIOTEQUES D'ALMERIA (2)

Avui us continuo explicant el viatge dels meus pares per diverses localitats de la província d’Almeria i les diferents biblioteques que hi van trobar.

Aquí teniu fotografies de la Biblioteca Pública Municipal de San José, un poble situat al Parc de Natural del Cabo de Gata i que pertany al municipi de Níjar.



I aquesta és la Biblioteca Pública Municipal Francisco Villaespesa de Laujar de Andarax. El seu nom ret homenatge a un periodista, dramaturg i novel·lista nascut a aquesta localitat.

La biblioteca comparteix edifici amb el Centre d’Informació Juvenil.




A un edifici de la plaça de l’Hospital de Vera conviuen la Biblioteca Pública Municipal de Vera i el Centro de interpretación paleontológica-Museo de los Fósiles Marinos.

La biblioteca data del 1987 i compta amb 14.000 documents.







I per acabar, un presento la Biblioteca Municipal de Terque, el poble on va néixer la meva àvia. És una biblioteca petita i només obre dimarts i dimecres a la tarda amb un horari força restringit.





dimarts, 26 de novembre del 2013

BIBLIOTEQUES D'ALMERIA (1)

Els meus pares continuen amb els seus viatges arreu de la geografia espanyola i el darrer ha tingut com a protagonista la província d’Almeria. 

De les seves vacances m’han fet arribar tot un seguit d’imatges de biblioteques.

La primera que van fotografiar va ser la de la localitat costanera on van iniciar el viatge i on es van hostatjar dues setmanes, Mojácar.

La Biblioteca Municipal de Mojácar és una de les 685 que integren la xarxa de biblioteques públiques d'Andalusia:






Seguint la costa van arribar a la localitat de Garrucha on van  fotografiar lar Biblioteca Pública Municipal Poeta Antonio Cano Cervantes, que comparteix edifici amb el Centro Cultural Municipal. Fixeu-vos bé en el reflex de la porta de la biblioteca i veureu l'autor de les fotografies (Gracias, papá, por creer en mi proyecto).







Una altra de les biblioteques que van visitar va ser la Biblioteca Pública Municipal de Turre. El 2009 va rebre un donatiu de 1.000 llibres en anglès de part la comunitat britànica del municipi:









La biblioteca que més els va impressionar, però, va ser la de Carboneras, inaugurada un parell de setmanes abans de la seva visita. El seu nom, Biblioteca del Bicentenario, fa referència a la commemoració dels 200 anys del primer ajuntament de la localitat.

La sala de lectura d’aquesta biblioteca (que té un fons inicial de 13.000 exemplars) duu el nom d’una escriptora,  Ana María Romero Yebra.