dimarts, 25 d’agost del 2015

UN ESTIU RECORRENT BIBLIOTEQUES

Avui abans d'explicar-vos quines són les biblioteques que he conegut durant les meves vacances voltant per la geografia catalana, us vull parlar d'una espectacular biblioteca universitària. Està al Japó i l'he descobert gràcies a la Clàudia. 

Té una estructura molt particular d'arcs i columnes que recorda una cova i és obra del conegut arquitecte Toyo Ito. Està al campus Hachioji  de la Tama Art University i dóna cabuda a més de 100.000 llibres (dels quals 77.000 estan escrit en japonès i 47.000 de llengües estrangeres). Les seves temàtiques principals són l'art, el disseny i l'arquitectura. 


La Montse m'ha dut de record de les seves vacances angleses aquestes fotografies de la Jubilee Library de Brighton. Les imatges corresponen a les sales juvenil i infantil i de la porta de l'edifici. 

Aquesta biblioteca organitza activitats, com la Baby Boogie (sessions musicals adreçades a nadons) i exposicions (fins el 23 d'agost es podia visitar la titulada "Contemporary Sussex Landscapes" de Shannon Sait) i permet el préstec de llibres electrònics i audiollibres.






I ara ja us parlaré del que han estat les meves vacances. Comencem per Sitges, on vaig fotografiar la façana de l'Arxiu Històric Municipal, integrat majoritàriament per documents d’administració baronal, notaries públiques, fons d'institucions i fons que particulars han cedit a l'ajuntament.

El documents més curiosos que es poden trobar són registres civils municipals i passaports del segle XIX.



I aquesta és la façana de la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges que des de fa un temps roman tancada per obres. La seva història es remunta al 14 de juny del 1930, quan va obrir amb un fons inicial de 3.000 exemplars, un fons que no ha parat de créixer i que actualment supera els 56.000 exemplars.

La biblioteca ha canviat un parell de vegades d'emplaçament i ha estat sotmesa a diverses ampliacions. A la darrera es va obrir una nova sala amb el nom de Lolita Mirabent, en homenatge a qui va ser directora de la biblioteca durant dècades.



Només baixar del tren a Sant Pol de Mar, vaig veure que a l'edifici de l'estació de tren hi havia la porta que veureu a continuació amb el rètol "biblioteca municipal". Després, però, vaig descobrir que la biblioteca ja no és allà sinó ben a prop, a un edifici del carrer Consolat de Mar.


Des del 2012 la  Bibioteca de Sant Pol de Mar s'ubica a Can Coromines, antiga casa d'estiueig de la família del mateix nom i comparteix edifici amb la Fundació Pere Coromines. La biblioteca ocupa dues plantes. El seu fons el constitueixen 6.745 documents i obre 33 hores a la setmana.



A Vilassar de Mar vaig veure la Biblioteca Municipal Ernest Lluch (és la segona biblioteca de Catalunya que descobreixo que duu aquest nom, la primera està al barri del Pla de Palau de Girona).

La història d'aquesta biblioteca es remunta al 1953 i des del 2009 ocupa el seu emplaçament actual a un espectacular edifici de més de 2.400 metres quadrats. Té un fons especial: l’Espai Lluch, donat per la Fundació que duu el mateix nom.

El que més em va agradar va ser el seu aparador farcit de recomanacions refrescants per a aquest estiu.





Una altra biblioteca que duu el nom d'una destacada personalitat catalana és la Biblioteca Josep Pla de Sant Pere de Ribes. Ocupa la planta baixa d'un edifici on també hi ha el Centre Cívic L'Espai. Per cert, si us agrada escriure encara sou a temps de participar al Concurs Literari de Narrativa Curta Cinc Pins. En el blog de la biblioteca trobareu més informació


La Biblioteca Pública Salvador Estrem i Fa de Falset es va inaugurar el mes de  febrer del 2007. El seu nom fa referència a un polític, intel·lectual i periodista nascut a aquesta localitat. Té un fons especial dedicat a enologia i viticultura i l'edifici que l'acull, l'antiga Casa Magriña, té una força història, com explica una placa de metacrilat que hi ha a l'entrada de la biblioteca.



Aquest estiu també vaig visitar les runes de la Cartoixa d'Escaladei, fundada el 1194 i en actiu fins a la primera meitat del segle XIX. Està a una vall de la serralada de Montsant.

El monestir comptava amb una biblioteca (aquí teniu imatges d'on estaven ubicada), a la qual s'hi accedia des de la placeta de l'església. Se'n conserva una petita part dels llibres que la formava.





A Corbera d'Ebre vaig visitar el Poble Vell (que va ser destruït durant la Batalla de l'Ebre el 1938). L'església de Sant Pere va ser rehabilitada fa 4 anys i s'ha convertit en un espai cultural. Acull actualment la IV Biennal d'Art a Corbera d'Ebre, amb més de 120 obres realitzades per 40 artistes. El lema d'enguany és la llibertat d'expressió.

Una de les peces que més em va agradar és aquesta de que fa referència a la censura de llibres.





A un allotjament rural de la localitat de Bot, on vaig fer nit, vaig descobrir aquesta magnífica biblioteca configurada per més de 200 títols. Té un fons important sobre la Batalla de l'Ebre. En aquest espai de lectura de la casa també es poden trobar jocs i informació turística de la zona.