Avui us explicaré la segona part de les meves vacances, que vaig dedicar a fer una ruta en cotxe per terres del nord d'Espanya.
La primera parada que vaig fer va ser a Siétamo, una localitat d'Osca que no arriba als 700 habitants. Allà vaig fotografiar la Biblioteca Pública Municipal Conde de Aranda.
Es tracta d'una biblioteca petita, que ocupa 97 metres quadrats i compta amb un fons d'uns 6.000 exemplars. El seu nom fa referència a un noble i militar del segle XVIII, nascut al castell de Siétamo.
A Pamplona vaig descobrir la preciosa Biblioteca Yamaguchi, ubicada al parc del mateix nom. Resulta que la capital de Pamplona està agermanada amb la ciutat japonesa de Yamaguchi i fruit de la cooperació entre els dos municipis es va crear aquest parc d'estil oriental.
La biblioteca, la història de la qual es remunta a més de 20 anys enrere, ocupa el seu emplaçament actual des de l'any 2002. Té tres blogs: un dedicat al còmic, un altre al Japó i un altre al kamishibai (narració de contes mitjançant làmines de paper que es col·loquen a un petit teatre). A més organitza tertúlies de cultura japonesa. En les fotografies podeu veure el fons en japonès, l'extensa secció de còmic i l'original decoració de la biblioteca, que fins i tot compta amb una nevera on s'exposen els documents obsolets!
A la localitat càntabra de Torrelavega vaig visitar la Biblioteca Pública Municipal Gabino Teira, que casualment els meus pares havien fotografiat a finals de l'any passat.
Un dels elements més destacats d'aquesta biblioteca és el seu fons antic, format per 5.900 volums. L'obra més antiga que s'hi conserva és la "Geografía de Tolomeo", publicada el 1665 i escrita en llatí. També hi ha un Quixot de finals del segle XIX il·lustrat per Gustave Doré.
A Cantàbria vaig fer també un tomb per El Almacén de los Libros Olvidados del poble d'Isla. Es tracta d'una llibreria ubicada al centre històric de la població, en els baixos d'una casona del segle XVIII. Només obre els mesos d'estiu i la majoria dels caps de setmana entre Setmana Santa i el Pilar. En aquesta llibreria de vell, que té més de 40.000 referències, vaig adquirir les "Tragèdies" d'Eurípides i una edició antiga del llibre "Adiós, muñeca", escrita pel pare de la novel·la negra Raymond Chandler.
Al País Basc, vaig fer fotografies de la Biblioteca d'Usansolo (Usansoloko Liburutegia), un nucli urbà que pertany al municipi de Galdácano. A l'estiu només obre al matí.
Ja per fi en terres asturianes vaig visitar un poble mariner amb molt d'encant: Llastres. Té una petita biblioteca (es tracta d'una filial de la Biblioteca Pública Pedro Caravia de Colunga) ubicada al Centro de Servicios Múltiples El Piqueru, on també hi ha, entre d'altres, l'oficina de correus, el centre de dinamització tecnològica, el centre social i l'associació de pares d'alumnes.
Una de les activitats que organitza la Biblioteca de Llastres és el club de lectura El Faro. En el seu blog es comenten les novel·les que es van llegint al llarg de l'any, així com notícies sobre literatura.
A Llastres vaig conèixer la trista història de la Casa del Pescador i de la seva biblioteca, que albergava fins i tot fons donat pel rei Alfons XIII (com era el cas de quatre llibres d'Història Natural) i que va estar oberta al públic fins a mitjans de la dècada dels 90, quan la Casa del Pescador va tancar.
Va arribar a tenir al voltant de 2.250 llibres (es nodria de donacions que s'apuntava a un registre: la primera anotació correspon a 10 volums d'un diccionari i la darrera està datada al mes d'octubre de 1979).
A Astúries també vaig visitar el santuari de Covadonga. El 15 de novembre del 1891 el bisbe Martínez Vigil va inaugurar la cripta del temple. A la vegada que es realitzaven les obres del temple, es va construir també el palau episcopal, on hi ha l'arxiu i la biblioteca.
A Oviedo vaig descobrir l'Archivo Histórico de Asturias, creat el 1956. Des de fa 6 anys ocupa el seu emplaçament actual a un edifici que abans havia acollit la presó provincial. De fet, s'hi conserven quatre cel·les com a testimoni de l'evolució de la vida carcerària al llarg del segle XX.
I amb aquesta fotografia d'una relaxada lectura a la platja del Borizu de Llanes celebro que el Libraries of the World acaba d'arribar als 600 posts!