dijous, 24 d’agost del 2017

VACANCES DE MAR I MUNTANYA

Aquestes vacances he fet descobertes singulars. La primera ha estat la Biblioteca Insular Marià Villangómez de la localitat de Sant Francesc de Formentera. Duu el nom d'un poeta eivissenc i està ubicada a les dependències de l'antic institut de Formentera, on comparteix edifici amb l'Escola Municipal de Música i el Conservatori de Música i Dansa.

La biblioteca municipal va obrir les seves portes a aquesta localitat el 1983. Ocupava un petita sala de 36 metres quadrats que albergava 1.300 llibres. No va ser, però, la primera biblioteca  que va tenir l'illa.

El 1966 l'arquitecte estatunidenc Robert Lewis Baldon "Bob" va decidir donar un nou rumb a la seva vida: va deixar la  feina i el seu país natal i va establir-se a Formentera, un lloc que aleshores no comptava ni amb llum elèctrica.

Allà va convertir casa seva en un punt de trobada dels artistes que van visitar l'illa a la dècada dels 60 i els 70 i a més va crear  La Casa de Libros.  El 1984 tot aquell fons acumulat durant gairebé 20 anys va passar a ser gestió municipal i es va convertir en la Biblioteca Internacional.

Actualment a la illa hi ha dues biblioteques: la de Sant Francesc i la de Sant Ferran (que és bàsicament una biblioteca infantil).




I no s'acaba aquí la relació de l'illa amb els llibres: Formentera (i concretament els paisatges d'Es Caló) van inspirar l'escriptora Montserrat Roig per crear "L'hora Violeta”.



Una altra biblioteca que he descobert ha estat la Biblioteca Ramon Vidal de Besalú. El seu nom fa referència a un trobador nascut a aquesta població. La seva obra més coneguda és "Las rasós de trobar". Es tracta del primer tractat de poètica (juntament amb "Donatz proensals" d'Uc Faidit) que es coneix escrit en una llengua romànica.



Al Museu de Llívia vaig veure la que és considerada la farmàcia més antiga d'Europa i la seva biblioteca. Es va inaugurar el 1415 i la seva història està  documentada des de l'any 1594. A principis del segle XVII se'n va fer càrrec la família Esteva, saga que durant set generacions la va mantenir oberta fins el 1926.

A més de de la biblioteca farmacèutica, també es conserven antics pots de ceràmica decorats amb cobalt blau, caixes de fusta del segle XVII I XVIII pintades amb retrats de savis i científics, llibres de ciència, receptes de l'època, fórmules, un mapamundi amb la procedència dels productes, instruments de laboratori i un cordialer (moble policromat del segle XVIII on es guardaven els productes farmacèutics).






L'Ana, que aquests dies ha estat a l'Hospital de la Vall d'Hebron, m'ha enviat aquestes fotografies tot dient: "He vist això i he pensat en tu, en el Libraries". Es tracta d'una fabulosa iniciativa de Maria Rosa Ricart, infermera de la Unitat Esofagogàstrica i de Cirurgia Toràcica, que ha creat un magnífic espai de lectura a la quarta planta. A les prestatgeries es poden trobar més de 500 llibres procedents de donacions de llocs ben diversos. Hi ha obres en anglès, francès, polonès, persa i japonès!








L'Ana no és l'única persona que ha pensat en el blog aquest estiu. El Llorenç, que volta pel País Basc, m'ha fet arribar aquestes fotografies d'una biblioteca que ha trobat al barri vell de Sant Sebastià. És la secció infantil de Biblioteca Central o millor dit la Haur Saila de la Liburutegi Nagusia.




I la meva germana Marta m'ha enviat aquestes fotografies de la preciosa Biblioteca Municipal Can Coromines de Sant Pol de Mar.