dimarts, 21 de febrer del 2012

LLIBRES SOBRE BIBLIOTEQUES

Avui us parlaré de dos llibres que he trobat a la biblioteca i que tenen molt a veure justament amb les biblioteques, un és d’història i l’altre de narrativa.

El primer es titula “El Bibliobús de la llibertat. La caiguda de Catalunya i l’èxode dels intel·lectuals catalans“i narra un fet real, la història d’un bibliobús carregat amb 3.000 llibres que recorria el front republicà durant la Guerra Civil Espanyola.

Es tractava d’un camió de la marca Ford, matrícula B 49510 que havia estat condicionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a bibliobús. A més dels llibres, hi viatjava una bibliotecària.

En aquest mateix vehicle van marxar cap a França molts intel·lectuals catalans, com Pompeu Fabra, Antoni Rovira i Virgili, Joan Oliver i Mercè Rodoreda. El llibre parteix dels diaris escrits per  Miquel Joseph i Mayol, una de les persones que viatjava amb aquests personatges camí de l’exili.

L’altre llibre és una novel·la de ficció, lleugera i divertida,  que duu per títol “Signatura 400″ i és obra de l’autora francesa Sophie Divry.


La protagonitza una bibliotecària de províncies que mai diu el seu nom i és una mena de monòleg/diàleg que entaula amb un usuari que ha passat la nit tancat a la biblioteca i ha hagut de dormir a una de les sales.

Al llarg del llibre la protagonista parla de la seva vida, la seva feina, explica les seves opinions sobre els lectors, Dewey, Guy de Montpassant, Balzac...

Dues lectures interessants cadascuna al seu gènere.

2 comentaris:

  1. El de signatura 400 no em va agradar gaire...(`però hi ha frases molt bones, això sí) el del bibliobús tinc anotat llegir-lo i falta trobar el moment ;)

    ResponElimina
  2. L'un és un pur divertimento i l'altre el retrat d'un país i d'un moment històric i polític.

    ResponElimina