dissabte, 28 de febrer del 2015

BIBLIOTEQUES DE BULGÀRIA

La Neus, que és la meva cap de la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras, ha passat uns dies a Bulgària i ha tornat amb uns bombons boníssims i tot de fotografies de biblioteques. Les primeres són de la localitat de Rila, coneguda perquè és on hi ha ubicat el monestir ortodox més important del país.

Justament davant de la parada dels autobusos que duen a aquest històric complex fundat al segle X, hi ha la biblioteca. El que més li va agradar a la Neus de l'edifici és la sala infantil que està decorada amb dibuixos de personatges com l'ànec Donald, Pinotxo o el Petit Príncep (el seu preferit).







I aquestes són imatges de la Столична библиотека, la biblioteca més important de la ciutat de Sofia. Quan la Neus la va descobrir hi ha havia una exposició de Sant Valentí. Tots els usuaris que la visitaven se'n duien a casa un punt de llibre commemoratiu i un poema, com els que veieu a continuació:


















A més d'aquestes fotografies també he rebut col·laboracions interessants en els darrers dies, com l'enllaç sobre biblioteques espectaculars que em van enviar simultàniament la Carmen, el Xavi i el Gus o aquest article sobre la nova biblioteca de Volpelleres (que està previst que s'inauguri a finals de març i on la investigació tecnològica tindrà un paper important) que m'ha fet arribat la meva germana Marta:


Acabo amb una notícia del diari "The Independent" que he conegut gràcies a la Clàudia i que potser us sorprendrà. Sabíeu que a Gran Bretanya la feina de bibliotecari és una de les més desitjades, juntament amb la d'autor i professor? Una dada molt interessant!

diumenge, 15 de febrer del 2015

DESCOBRINT BIBLIOTEQUES

Aquests dies d'hivern són un bon moment per fer llargs passejos pel front marítim de Barcelona. Un diumenge de febrer vaig anat caminant des de la platja de la Nova Icària fins al Fòrum, on vaig tenir una agradable sorpresa: el Museu Blau és gratuït tots els diumenges a partir de les 15h i el primer diumenge del mes durant tot el dia.

Hi vaig fer una visita a la seva exposició permanent "Planeta Vida" i a la mediateca, que està oberta a tothom i s'especialitza en temes com la biodiversitat. Conté tant llibres com documents sonors i audiovisuals. A més, a través del servei Sons a la carta, permet accedir a l’única base de dades de caràcter públic de sons animals i paisatges sonors que existeix a l'actualitat a Catalunya.






Una altra de les biblioteques que he descobert aquests dies ha estat la de la seu de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) a Barcelona. Hi vaig cada dimarts perquè sóc alumna d'un dels magnífics cursos de l'Obrador de la Sala Becket que s'imparteix allà. Duu per títol de "Com s'escriu una obra de teatre" i el fa la coneguda dramaturga Marta Buchaca. 




La darrera biblioteca que he descobert aquests dies és una biblioteca de ficció. Apareix al llibre "W de whisky" de Sue Grafton. Sóc molt fan d'aquesta autora des que la vaig conèixer a la setmana de la novel·la negra de Barcelona de fa uns anys, la BCNegra, i esperava amb impaciència aquest nou lliurament de la saga protagonitzada per la detectiu Kinsey Milhone.

La investigadora recorre en aquest nou cas a la Biblioteca Beale Memorial de la localitat de Bakersfield, ciutat natal del seu pare, a la qual descriu en aquests termes: "La biblioteca tenía una hermosa fachada de color arena, con una franja en tono rosa pastel cerca del tejado. Era un edificio nuevo, con una placa en la que constaba que lo habían inaugurado hacía sólo seis meses, el 30 de abril de 1988. (...) El interior, de altos techos, era espacioso y olía a moqueta nueva. La luz entraba a raudales por las ventanas. Me hubiera sido imposible adivinar los metros cuadrados que tenía la biblioteca o el número de libros que albergaba, pero seguro que los usuarios estarían encantados con las instalaciones". 


Per cert, el dia de Carnestoltes ens va tocar treballar a les integrants del meu torn de dissabte i vam decidir venir disfressades a la biblioteca!