divendres, 15 de maig del 2015

LLIBRERIES DE NOVA YORK

Una de les coses que més il·lusió em feia a la vida era conèixer en persona la Biblioteca Pública de Nova York i per fi ho aconseguit!

Però avui no és parlaré de la NYPL sinó d'una altra de les moltes coses que em van fascinar de la ciutat: les llibreries. I en particular tres d'elles.

La primera és la Drama Book Shop. Els seus orígens es remunten al 1918, en temps de la Primera Guerra Mundial. Ocupa el seu emplaçament actual al Theater District (on hi ha la majoria dels teatres de Broadway) des del 2001. Està al carrer quaranta entre la setena i la vuitena avinguda.

Els amants del teatre poden trobar de tot entre les seves prestatgeries, obres d'autors nord-americans i anglesos de tots els temps per més de 10 dòlars (i també una petita secció dedicada a dramaturgs d'altres nacionalitats), directoris d'agents, productors i directors de càsting, materials audiovisuals per treballar accents estrangers...

Té una companyia resident, la The Striking Viking Story Pirates, que imparteix classes d'escriptura dramàtica i interpretació i també fa actuacions in-house.

Hi vaig comprar "Reasons to be pretty" de Neil LaBute i "The gingerbread house" de Mark Schultz.

La segona llibreria també està a Manhattan, concretament al barri de Nolita (o sigui, North of Little Italy). Es diu McNally & Jackson i va obrir al 2004.

Té alguns elements que la fan especial: la cafeteria (com diu la seva pàgina web "what, after all, is reading without coffee?"), la quantitat d'esdeveniments que organitzen, la forta presència de l'espanyol però sobretot la seva Espresso Book Machine, que permet imprimir en pocs minuts llibres de butxaca a bon preu.

Es poden imprimir llibres pertanyents a editorials i també obres de domini públic (els clàssics es poden personalitzar, triant un disseny de portada, escrivint un missatge per algú a qui es vol regalar el llibre, etc.)

El comptador que hi ha damunt d'aquesta màquina comptabilitza les publicacions. A McNally & Jackson ja s'han imprès més de 50.000 llibres!
La tercera llibreria està al Soho i és la Housing Works Bookstore Cafe. Es dedica a la venda de llibres de segona mà.

Gairebé tothom que hi treballa és voluntari i tot el que es recapta va a parar a l'associació sense ànim de lucre Housing Works que dóna suport als sense sostre malalts de SIDA o seropositius.

No només em va impressionar la filosofia d'aquesta llibreria sinó les seves dimensions i la gran varietat de títols de la secció de teatre. Fins i tot, vaig trobar una antologia d'obres sobre Barcelona! Un dels dramaturgs presents en aquest llibre és Sergi Belbel, de qui sóc alumna al curs "Escriure i actuar, actuar i escriure" de l'Obrador de la Sala Beckett.
També vaig fer una visita al Moma (Museum of Modern Art), on vaig fotografiar alguns llibres molt particulars com el del quadre de Ferdinand Leger "Woman with a book":


O aquesta obra de Lucas Samaras, el "Book 4", entre les pàgines del qual podem trobar entre d'altres unes tisores, una maquineta d'afaitar i un ganivet de cuina.I també vaig veure emocionadíssima alguns espectacles de Broadway i de l'Off-Broadway: el musical "Kinky Boots", premiat amb diversos Tony, entre ells el de millor musical; "The Bullpen", on Joe Assadourin dóna vida a nou personatges diferents i el colpidor monòleg "Forever" de l'actriu i dramaturga Dael Orlandersmith, on recorda la seva infantesa al costat d'una mare alcohòlica. L'artista convida el públic a deixar missatges als plafons del teatre adreçats a persones mortes que han estat important a les vides dels espectadors:

1 comentari:

  1. Hola Rosa, sóc la Lola. T'he escrit un correcte a @diba.cat. No sé si ho podràs veure, era per quedar dilluns. Que vagin bé els dies de festa

    ResponElimina