dimecres, 11 de març del 2009

KÖLNER STADTARCHIVS

Avui al matí camí de la biblioteca on estic destinada aquesta setmana he vist aquesta fotografia a la premsa i m'he quedat força impressionada. Es tracta d'una arxivista que busca entre les runes de l'Arxiu Històric de Colònia que es va ensorrar fa una setmana, probablement per les obres d'ampliació de la línia del metro.

L'arxiu, que era un dels més importants de Alemanya, albergava documents de valor incalculable. El seu fons comptava amb 65.000 actes, 104.000 plànols i mapes, 50.000 cartells i prop de mig milió de fotografies. A més contenia unes 800 col·leccions privades, entre les que destaca l'obra completa de l'escriptor Heinrich Böll, premi Nobel de Literatura el 1972.

La directora de l'entitat, Bettina Schmidt-Czaia, ha declarat que s'han aconseguit salvar uns 40.000 materials, la col·lecció de cinema i fotografia i una part de dades computeritzades, que es trobaven en un edifici adjunt. A més creu que la restauració dels documents que es puguin rescatar necessitarà de 20 o 30 anys.

L'esfondrament de l'arxiu ha provocat la mort d'una persona i una altra encara continua desapareguda. El diari Kölner Stadt-Anzeiger ha dit en un dels seus titulars que “la memòria de la ciutat ha estat destruïda”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada