dissabte, 25 de juliol del 2009

ARXIU DE L'EDITORIAL BRUGUERA

Aquesta setmana m'ha fet molt feliç assabentar-me que al Centre Cívic Coll del districte de Gràcia es crearà un arxiu sobre la mítica editorial Bruguera, sorgida el 1910 i desapareguda el 1986, i especialitzada en col·leccions de llibres de butxaca, literatura juvenil i revistes de còmics d'humor.

De la factoria Bruguera van sorgir personatges tan coneguts i entranyables com Mortadel·lo i Filemón, els germans Zipi i Zape, Anacleto, Rompetechos, el Botones Sacarino, Superlópez, el Capitán Trueno o Jabato i també les populars novel·les del far west de Marcial Lafuente Estefanía i els llibres romàntics de Corin Tellado.

Per a l'elaboració de l'arxiu Bruguera, a més comptar amb el material procedent de l'editorial, es farà una recerca de fonts orals i escrites que posteriorment es digitalitzaran. Amb el suport de l'Arxiu Històric de la ciutat i d'escoles i instituts del barri, s'enregistraran entrevistes a veïns o antics treballadors. A més, es pretén recuperar els números de la revista dels treballadors que es va editar, fotografies, cartes, nòmines...

Al setembre s'inauguraran també dues exposicions que permetran donar a conèixer part d'aquesta memòria recuperada de l'editorial: una titulada "La Bruguera, una editorial del Coll" que es podrà veure a la Biblioteca Jaume Fuster i una altra anomenada "Tipologies d'humor Bruguera" que es farà al Centre Cívic Coll.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada