dissabte, 28 d’agost del 2010

BIBLIOTECA JOSEP FONTBERNAT

Bescanó és un petit poble de la província de Girona. Amb poc més de 3500 habitants, es troba ubicat a la riba dreta del riu Ter.

A aquesta localitat vam arribar fa unes setmanes el Josep i jo i la nostra moto cercant la biblioteca. Només teníem una pista, l'adreça: plaça de les Nacions, 8-10. I la veritat és que ens va resultar força difícil trobar-la!

Resulta que la Biblioteca Josep Fontbernat està tancada fins a finals d'agost i un foli amb aquesta informació és tota la identificació que vam veure!

La biblioteca disposa d'un fons de 13.023 llibres i té dues seccions: la infantil (on s'organitzen sessions de contes de febrer a maig i d’octubre a desembre) i la d'adults (amb 8 ordinadors amb connexió a internet). El seu horari habitual és de 5 a 8 de la tarda de dilluns a divendres.

dimarts, 24 d’agost del 2010

BIBLIOTEQUES DE LA HAIA

Mentre jo era a Sant Feliu de Guíxols fotografiant la Biblioteca Octavi Viader i Margarit, el Josep recorria amb el seu amic Martí per la geografia europea.

La ruta automobilística va començar a Brussel·les (Bèlgica), on viu el Martí, i va finalitzar a Rotterdam (Holanda).

El viatge va discórrer per localitats belgues, com Gent o Anveres que el Josep descriu com a un lloc "molt bonic, un port espectacular", on em va comprar un llibre en alemany de Karlheinz Jacobi sobre totes les varietats de rosa que existeixen, "Rosen", i també per ciutats holandeses, com La Haia, un indret "superxulo, modern, amb una arquitectura brutal".

Allà el Josep va fotografiar la Centrale Bibliotheek Den Haag, una biblioteca que també va entusiasmar al Carlos.

I també la Biblioteca Nacional, és a dir la Koninklijke Bibliotheek de Den Haag, un dels pocs llocs del món on es guarda una còpia de totes les revistes digitals científiques que s'editen mundialment. Es tracta d'una institució força visionària pel que respecta a la preservació digital.


dijous, 12 d’agost del 2010

BIBLIOTECA OCTAVI VIADER I MARGARIT

El meu amic Damián, que actualment treballa com a bibliotecari a la Universitat de Girona, i jo vam visitar fa un parell de setmanes la localitat costanera de Sant Feliu de Guíxols.

Allà, després de fer un bany a la platja i veure la Porta Ferrada, l'arc de Sant Benet i el mercat setmanal de diumenge, vam decidir anar a fotografiar la Biblioteca Octavi Viader i Margarit.

La biblioteca està situada al carrer de Suris, a l'immoble de l'antic cafè d'en Lorenzo, i comparteix edifici amb l'Arxiu Municipal.

Aquestes són algunes fotos de la façana i de la bústia de retorn (la veritat és que la part de l'edifici que dóna a la carretera de Girona i la que dóna al carrer de Suris no tenen res a veure!):

Clicant sobre aquest enllaç teniu la possibilitat de realitzar un tour virtual per la biblioteca:



Per cert, en aquesta localitat va néixer el periodista i escriptor Gaziel.


dimarts, 10 d’agost del 2010

LA BIBLIOTECA DEL NÉSTOR

Avui us presento una biblioteca que actualment no existeix (almenys en el format que veieu a les fotografies).

Pertany al meu company de feina Néstor i estava ubicada en un pis del carrer Madrazo de Barcelona.El Néstor explica que "Per motius ara impossibles de narrar, la meva biblioteca es troba desmembrada i tripartita en dues autonomies de l'Estat Espanyol.

A la província de Barcelona, trobem un magatzem vora mar, a prop de les antigues drassanes de Barcelona on dormen en caixes i velles prestatgeries de fusta vella, una bona part de les darreres entrades produïdes a la biblioteca.

A la casa familiar de Corbera es troba un important gruix repartit entre títols de: novel.la, teatre, enciclopèdies, jardineria, filosofia i llibres d'autoajuda, decoració, religió, història…

En altre autonomia es troba el gruix central que va sortir directament del pis cap a terres llunyanes a una vella casa familiar, perfectament col.locats per rigorós ordre temàtic."

La biblioteca, que conté uns 2.5000 llibres aplega llibres de diferents temàtiques i "ha estat capaç al llarg de la seva història de reunir volums de totes les matèries del saber humà". Tot i això, està especialitzada en literatura, on abasta "totes les branques, gèneres i països".

El Néstor no perd l'esperança de poder tornar a aplegar els llibres repartits per les diferents ubicacions: Arribarà un dia en què la tripartició esdevindrà unió i tots els volums es reuniran en la sala més noble de la llar: la biblioteca."

Per cert, una nit que vam anar a sopar amb el Néstor vam descobrir la biblioteca de L'Escenari (el bar del gracienc teatre multisales Teatreneu), un lloc on els plats costen 4,20 euros i duen nom força creatius.

No ens vam poder estar de tafanejar entre les prestatgeries...


divendres, 6 d’agost del 2010

BIBLIOTEQUES DE MÀLAGA (2)

Avui us presento la segona i última part del reportatge fotogràfic sobre biblioteques de la província de Màlaga que els meus pares van fer durant el seu viatge del mes de maig.

La primera fotografia pertany a la Biblioteca Municipal de Fuengirola, inaugurada el 14 de març del 2003, que compta amb 180 punts de lectura i 18 ordinadors (16 per a consultes d’internet i dos amb programes d’ofimàtica).

La biblioteca ocupa 1300 metres quadrats i està situada al centre de la ciutat, dins del Parque del Sol, un dels pulmons verds de la ciutat amb una decoració força colorista:


També van fotografiar aquesta petita biblioteca privada del Faro de Fuengirola que duu el nom de Reinhart Denker:

Al barri vell de la localitat de Marbella els meus pares van trobar la Biblioteca Municipal Camilo José Cela, ubicada des de fa tres anys al Cortijo Miraflores, una situació que el diari “La Gaceta de Andalucía” qualifica de “precària”. Els seus 48 punts de lectura resulten una “cifra mínima para las necesidades de Marbella y San Pedro Alcántara”.


El viatge va continuar per Mijas, una població de la Costa del Sol a la qual els romans denominaven Tamisa. La seva biblioteca celebrarà l’any que ve el seu 50è aniversari. Té algunes seccions destacades, com la dedicada a llibres sobre el Quixot, a les dones, als malaguenys universals i la secció andalusí.


Com podeu veure obre matí i tarda:

La Biblioteca Pública Municipal Antonio de Hilaria de la localitat Rincón de la Victoria està al costat de la nova guarderia municipal. Permet el préstec de 5 documents alhora, tres llibres i 2 audiovisuals.

dimecres, 4 d’agost del 2010

BIBLIOTECA LLUÍS BARCELÓ I BOU

Un dels últims caps de setmana del mes de juliol vaig viure una experiència força recomanable.

Vaig recórrer nombrosos indrets de Palamós de la mà del guia de la ruta literària “El Palamós de Truman Capote" que organitza el Museu de la Pesca de l’esmentada localitat.

Aquesta ruta commemora el 50è aniversari de l’arribada del meu escriptor favorit a Palamós, on hi va passar tres temporades (les primaveres i els estius de 1960, 1961 i 1962), buscant la tranquil•litat necessària per poder escriure “A sang freda”.

El recorregut, que dura prop d’hora i mitja, acaba a l’Hotel Trias, el primer lloc on Capote es va hostatjat, acompanyat de Jack (la seva parella), un buldog vell, un caniche blanc i una gata siamesa.

Al bar de l’hotel ens van convidar a un dry martini, la beguda favorita Truman Capote.

Després de fer el recorregut literari, no podia deixar passar l’ocasió de cercar la biblioteca de Palamós, la Biblioteca Lluís Barceló i Bou, que a aquelles hores era tancada, però que vaig fotografiar de tota manera.


La biblioteca rep el nom d’un historiador i bibliotecari del poble, té 30.000 documents de diferents suports i des del 2008 ocupa aquest nou edifici de prop de 1000 metres quadrats.

Al jardí que l’envolta vaig trobar aquestes paraules de la novel•lista britànica Virgina Wolf:

Per cert, dies després de la visita a Palamós, em van regalar la novel•la “L’home dels pijames de seda” de Màrius Carol, que justament parla de l’estada de Truman Capote a aquest poble de la Costa Brava.