dijous, 30 de setembre del 2010

EQUIPAMENTS BIBLIOTECARIS D'ARREU DE CATALUNYA (2)

Les fotografies de les biblioteques d'aquesta entrada me les ha proporcionades el Josep, que és un dels col·laboradors més actius d'aquest bloc. Amb la seva Piaggio Carnaby de color granat recorre Catalunya i torna a casa feliç i somrient i amb la càmera plena de fotos (algunes d'elles per al Libraries of the World).

Aquí teniu la gironina Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, que ocupa el seu emplaçament actual des del 31 de maig del 2008.

El poeta que li dóna nom passà a aquesta localitat els estius de la seva infantesa i adolescència, des del 1923 fins el 1935.

Els usuaris d'aquesta biblioteca, que té una superfície de 920 metres quadrats, poden agafar en préstec durant 30 dies els següents documents: 10 llibres, 4 CD, 4 revistes i 3 DVD. La única restricció són les guies de viatge, els llibres d'oposicions i les novetats, dels quals només es poden treure com a màxim 2 de cada.

I aquí teniu la Biblioteca de L'Escorxador de Sant Celoni, localitat barcelonina coneguda pel seu ball de gitanes i per la magnífica església parroquial de Sant Martí, que té una façana barroca decorada amb un dels esgrafiats més importants de Catalunya.

La biblioteca, que està especialitzada en turisme, compta amb un fons 40.493 documents (dades del mes del juny 2010). L'edifici que l'acull és d'estil modernista i data del 1926.

El 10 de setembre, que és quan el Josep va visitar Sant Celoni, se celebrava a la plaça de la biblioteca una botifarrada popular i un concert dins del marc dels actes de la segona edició de la Marxa de Torxes, dels quals en aquells moments s'ultimaven els preparatius.

dissabte, 25 de setembre del 2010

LLIBRERIA CAFÈ CONTEXT

Moltes poques vegades he parlat en aquest bloc de llibreries, només en dues ocasions: una per mostrar-vos la magnífica Livraria Lello & Irmão d'Oporto i l'altra per parlar-vos de la presentació d'un llibre a la Biblioketa, un establiment de Madrid dedicat a la literatura infantil i juvenil.

Avui torno a fer una excepció i us presento una llibreria que he descobert aquest estiu. Està al Barri Vell de Girona, es diu Context i és força especial, doncs es tracta d'una llibreria cafè especialitzada en narrativa, arts escèniques i visuals, poesia i assaig.

Té un racó dedicat al bookcrossing, al costat d'una pissarra on tothom pot deixar escrit el que la inspiració li dicti:

Vaig aprofitar la visita per adquirir "Siempre conté diez y nunca apareciste" de Kepa Murua i una antologia poètica de Vicent Andrés Estellés. I prendre'm un cafè, és clar.

dilluns, 20 de setembre del 2010

BIBLIOTEQUES DE SENEGAL

Durant el mes d'agost he passat un parell de setmanes a Senegal i, a més de nedar a l'Atlàntic, visitar vil·les animistes i recórrer el país en els mítics sept-place, he tingut temps de fotografiar algunes biblioteques.

La primera ha estat la médiathèque de l'Institut Français Léopold Sédar Senghor de Dakar, institució que es dedica a difondre la cultura francesa a Senegal i que havia dut anteriorment els noms de Centre Culturel Français i Alliance Française. Enguany ha fet 50 anys, els mateixos que la independència del país.

La biblioteca obre de dilluns a dissabtes de 9 a 21:30h i permet als membres de l'institut el préstec simultani de 2 llibres, 2 revistes i un DVD.

Aquí teniu algunes fotografies de la sala infantil:

I aquesta és la planta de dalt, destinada a públic adult:

El Josep va voler fotografiar extensament l'apartat de política, on, en les seves paraules, es troben obres de caràcter fortament "imperialista":

Aquesta façana groguenca que hi ha darrera meu pertany a l'escola Leopold Armand Angrad de l'illa de Gorée. Va poder ser restaurada gràcies a la col·laboració del Japó. Compta amb sala d'informàtica i biblioteca que no vam poder visitar perquè per aquelles dates i en ple Ramadà els nens i nenes tenien vacances.

La colorista illa de Gorée està davant la costa de Dakar i va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Durant tres segles va ser un dels mercats d'esclaus més important, destinat a aprovisionar els continents americà i europeu.

Un museu ubicat al que va ser l'antiga Casa dels Esclaus dóna testimoni d'uns dels fets més vergonyosos de la història.

Les últimes imatges d'aquesta entrada del bloc pertanyen a un orfenat de la localitat de Kabrousse, a la regió de Casamance, on el Josep i jo vam portar material escolar. La institució compta amb infermeria, guarderia, escola i biblioteca.

Si voleu conèixer més coses sobre Senegal, us proposo que feu un tomb per les Festes de la Mercè, on enguany Dakar és la ciutat convidada. I també us recomano una lectura força interessant "L'aventure ambigüe" de Cheikh Hamidou Kane. Na nga def!

dijous, 16 de setembre del 2010

LONDON LIBRARY

El 16 de setembre és el Dia Nacional de Mèxic (que commemora la seva independència de la que enguany fa exactament 200 anys). Tot i que no hi podré ser a Cuernavaca per celebrar-ho amb el meu amic Luis Zapata, aprofito l'avinentesa per recomanar-vos una excel·lent (i extensa) novel·la de Fernando del Paso que duu per títol "Palinuro de México".

En un dels capítols inicials del llibre, Walter, cosí de Palinuro, explica al protagonista, el seu viatge a Londres, on no pot faltar evidentment la visita a una biblioteca: "Me hice lector del Museo Británico, hermano, y miembro de la London Library".

Walter defineix així la fascinació que li provoca el fons bibliogràfic d'aquesta institució: "¡Imagínate: un millón de libros a mi alcance: en inglés, español, francés... en todos los idiomas vivos y todas las lenguas muertas!".

dilluns, 13 de setembre del 2010

BIBLIOTECA D'ARTÉS

La Biblioteca d’Artés obre avui de nou les seves portes després d’unes obres que l’han mantinguda fora de servei durant dos mesos i mig.

Aquí us adjunto unes fotografies que vaig aconseguir fer aquest estiu des de l’exterior de l’edifici:

Artés és un poble força bonic del Bages. Les dades del padró de l’any 2008 xifren la seva població en 5.305 habitants.

La biblioteca, juntament amb l’auditori i l’escola de música, ocupa una part de les naus de l’antiga fàbrica tèxtil Cal Sitjes.

Està previst que al mes de desembre finalitzi la restauració completa del conjunt de tot l’antic espai fabril amb l’ampliació de les sales polivalents i les destinades a entitats.

Cal Sitjes, també coneguda com La Tèxtil o La Fàbrica Nova, va ser construïda l’any 1917 com a competència al monopoli de la fàbrica Berenguer. Estava dedicada als filats i teixits de cotó. Va passar per diverses etapes fins el seu tancament definitiu a la dècada dels anys 80.

divendres, 10 de setembre del 2010

LECTURES EXPRÉS (5)

Avui us vull fer dues recomanacions. La primera és la meva última entrada a la secció Lectures Exprés del bloc de la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras (va sortir publicada a l’agost, però com que jo era de vacances, gairebé me’n descuido de fer-vos menció).

L’altre és un magnífic bloc dedicat a difondre un particular patrimoni bibliogràfic i literari català: els goigs.

I per il•lustrar-ho permeteu-me també en aquesta ocasió un petit autohomenatge:

dimecres, 8 de setembre del 2010

BIBLIOTEQUES QUE VÉNEN A LA BIBLIOTECA

La setmana passada vaig descobrir dues biblioteques força interessants sense sortir del taulell de préstec de la Biblioteca Les Corts- Miquel Llongueras!

Dilluns vaig trobar un punt de llibre dins d'una novel·la que em va retornar un senyor. És aquest que reprodueixo aquí i pertany a la Biblioteca de Palafrugell.

L'edifici que acull aquesta biblioteca és d'estil noucentista i va ser construït el 1926 per Rafael Masó i renovat el 2000 per Jordi Casadevall.

La biblioteca està molt posada en temes digitals i compta amb pàgina web, bloc i fotoblog i a més és possible realitzar-hi un tour virtual.

L'altra troballa que vaig fer dies després va aparèixer dins de la caixa de cartró on es guarden els sobres que s'utilitzen per enviar llibres de préstec interbibliotecari.

Es tracta d'un díptic de la Biblioteca del Centre Pompidou i no sé sap ben bé com ha anat a parar allà.

La biblioteca de l'esmentat centre d'art parisenc es va inaugurar el 1977 i és d'accés lliure i gratuït per a tothom, tot i que només es permet la consulta de documents en sala.


dimecres, 1 de setembre del 2010

BIBLIOTÈCA DE LES

La Maria Gental, directora adjunta de la Biblioteca Central de Terrassa i col·laboradora habitual dels Libraries of the World, ha passat una setmana de vacances a la Vall d'Aran.

Des d'allà m'ha fet arribar aquesta fotografia de la Biblioteca Municipal de Les, un petit poble situat al costat de la ribera del riu Garona, a 3 quilòmetres de la frontera francesa, conegut per les seves aigües termals i per la Festa de L'Haro (o Eth Haro, en aranès).

Durant aquesta celebració, que es duu a terme la nit de Sant Joan (data d'inici de les festes patronals) i que barreja dansa, música i foc, es crema l'haro, un tronc d'avet d'uns 10 metres.

L'haro es plantat cada dia 29 de juny al mig de la plaça del poble i coronat amb flors per les darreres parelles casades. Durant un any presideix la plaça i la vida dels habitants, fins el 23 de juny, quan es cremat.

A la biblioteca de Les, que va ser creada el 1927 per la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona i que ara és de titularitat municipal, està dipositat el fons Melquíades Calzado sobre la història de la Vall d'Aran.