divendres, 28 d’octubre del 2011

UNA BIBLIOTECA I UNA HEMEROTECA DE NOVA YORK

La novel·la policíaca “Los asesinatos de Manhattan”, obra de Douglas Preston i Lincoln Child, s’inicia amb el descobriment de 36 cadàvers durant una excavació en un solar d’aquest mític barri de Nova York.

Dues visites, una a una biblioteca pública i l’altra, a l'hemeroteca d'un diari ajudaran en les investigacions del cas. La primera la realitza l’agent de policia Aloysius X. L. Pendergast (personatge que protagonitza la majoria de les novel·les del binomi Preston-Child).

Pendergast fa una incursió a la nit a la cèlebre biblioteca del carrer 42 de Noya York, la que té uns lleons a la façana quan “la marea de estudiantes, investigadores, turistas, poetas inéditos y gente del mundo académico llevaba varias horas sin aparecer”.

El narrador explica que “Debajo de la sala de lectura principal había siete niveles de depósitos. Los primeros seis eran grandes urbes de estanterías, ajustadas a una trama precisa que se repetía hilera a hilera y columna a columna”.

Els sostres baixos provocaven sensació de claustrofòbia i les diferents estances feien olor a pols i humitat, tot i que passejant per aquells racons l’agent experimenta “una paz que pocas veces se le concedía”.

L’altra visita la fa el reporter Bill Smithback (un altre habitual de les novel·les de Preston i Child) a l’hemeroteca del New York Times, “una sala grande y fresca donde las estanterías de metal rechinaban bajo el peso de volúmenes encuadernados en piel”.

Els altres periodistes no la feien servir perquè preferien les edicions digitalitzades però a Smithback “seguía pareciéndole que no había nada tan interesante, o de una utilidad tan sorprendente, como hojear físicamente los números viejos”.

Per cert, aquesta novel·la me l’ha fet descobrir, el Lluís, un lector habitual de la biblioteca. En aquesta ocasió és ell qui m’ha deixat el llibre en préstec a mi!

dilluns, 24 d’octubre del 2011

BIBLIOTEQUES DE NORUEGA

El Dani, que és amic i company de feina, ha fet un viatge a Noruega i n'ha tornat amb un bon grapat de records fotogràfics. Aquí teniu, per exemple, la biblioteca d'Aalesund, una ciutat costera de la província de Møre og Romsdal. Aquesta "bibliotek", que es va fundar l'any 1872, tancarà a partir de l'1 de novembre i per un període de 2 mesos per obres de remodelació.

I aquesta és la biblioteca de Bergen, la segona ciutat més gran de Noruega. L’edifici on està ubicada data del 1917 i és patrimoni protegit. Aquesta biblioteca disposa de més de 700.000 documents, entre els quals destaquen llibres disponibles on-line.

I per acabar, aquí podeu veure la biblioteca de Eidsdal, un petit poble de només 400 habitants.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

LES BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES DE BARCELONA SÓN A LAYAR

El canal de realitat augmentada de les biblioteques públiques de la ciutat de Barcelona ja està en marxa!

Aquest projecte, en el que porto treballant els darrers mesos (si cliqueu aquí podreu com va ser la fase de prototipat) ha estat creat fent servir la plataforma de treball Layar, on he incorporat un nou layer o capa.

Dins d’aquesta capa, s’han geolocalitzat les 35 biblioteques públiques que existeixen a la ciutat (inclosa la Biblioteca Vallcarca i els Penitents- Maria Antonieta Cot que va ser inaugurada fa només 10 dies).

A cada biblioteca s’han afegit una sèrie de continguts de realitat augmentada que es visualitzen sobre la façana de l’edifici com ara el nom, l’adreça, la pàgina web i quina és la seva especialització o quins centres d’interès té. A més hi apareix un element en 3D flotant. Es tracta d’un carnet de grans dimensions, que explica el nombre de documents que es poden agafar en préstec i els descomptes que s’obtenen als museus, teatres, cinemes i botigues de llibres i discos amb el carnet de la biblioteca.

Tota aquesta informació es pot visualitzar a través de la pantalla d’un smartphone. (iPhone, Android, Symbian o Blackberry) Només cal tingui instal·lat el navegador de realitat augmentada Layar.

La capa de Layar creada duu el nom de"Biblioteques BCN" i us la podeu descarregar gratuïtament des d'aquest enllaç.

dilluns, 17 d’octubre del 2011

NARODNA IN UNIVERZITETNA KNJIŽNICA

Aquesta és la Narodna in Univerzitetna Knjižnica, és a dir, la Biblioteca Nacional i Universitària de Ljubljana, la capital d’Eslovènia.

La seva història es remunta al 1774 i ocupa la seva ubicació actual, obra de l’arquitecte Jože Plečnik, des del 1941. La façana és força espectacular i barreja diferents materials i textures.

Prop de 2.600.000 volums configuren el fons d’aquest biblioteca, segons dades del seu informe anual corresponent a l’any 2009 que es pot consultar on-line.

dilluns, 10 d’octubre del 2011

BIBLIOTECA DEL GOETHE-INSTITUT DE BARCELONA

Fa unes setmanes el Goethe-Institut de Barcelona va realitzar una jornada de portes obertes. El Josep va aprofitar l'avinentesa per fer-hi una visita i informar-se dels cursos per aprendre alemany que s'hi imparteixen (finalment, s'ha acabat matriculant a un).

A més va fer una cop d'ull a la "bibliothek" i va agafar aquest tríptic explicatiu del servei. A la Biblioteca del Goethe-Institut de Barcelona es poden trobar materials de tota mena: revistes, llibres, DVD, CD, bases de dades...

La quota anual per fer ús del servei de préstec i d’Internet és de 15 € (els alumnes de l'institut estan exclosos de pagar aquesta quantitat).

El Goethe-Institut col·labora amb el Club de Lectura d'Alemany de la biblioteca on treballo, la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras.

divendres, 7 d’octubre del 2011

BIBLIOTELS

Aquest estiu he descobert els Bibliotels. Es tracta d’hotels especialment adreçats als amants de la lectura que compten amb biblioteca pròpia. Permeten fullejar un llibre, diari o revista tot prenent un cafetó o una copa de vi.

Aquests tipus d’establiments es troben a Alemanya, Àustria, Itàlia, França i Grècia i ben aviat arribaran també a Suïssa.

Aquí teniu una imatge de l’Hotel Altstadt Radisson SAS de Salzburg (Aústria), que forma part d'aquesta iniciativa:

A més, els bibliotels organitzen anualment l’StadtLesen (que pot ser traduït com a “lectures a la ciutat”) durant els mesos d’estiu. És una experiència de lectura a l'aire lliure amb entrada gratuïta que recorre 15 ciutats d’Europa.

A la plaça més important de cada localitat se situa durant 3 dies una instal·lació amb seients, llibres (el fons d’aquesta biblioteca mòbil és de 3.000 llibres), revistes, servei de bars, trobades amb autors, etc.

Aquestes són les ciutats que ha visitat i visitarà aquest bibliotour:

Alemanya (juny a juliol)
Burghausen
Ludwigshafen
Munich
Landshut

Àustria (juliol a setembre)
Innsbruck
Bregenz
Salzburg
Klagenfurt
Linz
Graz
St Pölten
Viena
Eisenstadt

Tirol del Sud / Itàlia (setembre a octubre)
Merano
Bolzano

A mitjans del mes d’agost vaig tenir ocasió de coincidir amb l’Stadtlesen, que en aquell moment es trobava instal·lat a la Mozartplatz de Salzburg (o sigui la plaça dedicada al músic més cèlebre d’aquesta ciutat). Aquí teniu algunes fotografies que vaig fer:


dimecres, 5 d’octubre del 2011

BIBLIOTECA DE SANT AGUSTÍ

Aquí teniu unes fotografies que vaig fer aquest cap de setmana de la Biblioteca de Sant Agustí de la Seu d'Urgell. Es va inaugurar el 1995 al lloc que ocupava l’antiga església del convent de Sant Agustí i és força espectacular perquè barreja elements de la construcció originària amb una estructura de ferro i vidre. La biblioteca està constituïda per 5 plantes i compta amb un un pati exterior on es realitzen tot tipus d'activitats.

El motiu de la meva visita a la Seu va ser assistir a la Gala dels Premis Bloc de Catalunya, on el bloc de les biblioteques de Barcelona, el Bibarnabloc, on hi col·laboro habitualment, va resultar guanyador del Premi al Millor Bloc Corporatiu. Aquí teniu a part de l'equip recollint el guardó a l'escenari de la Sala Sant Domènec.

Una de les persones que més il·lusió em va fer trobar allà, va ser l'Isaac Camps, company de l'Agnès, la meva amiga de la Biblioteca Central de Terrassa, que era finalista a la categoria d'Universitats, recerca i ciència amb el seu Bloc de Camp.

Després de l'acte de lliurament dels premis va tenir lloc un sopar justament a la biblioteca, al pati o espai Lluís Vidal i Arderiu (que duu aquest nom en homenatge a l'arquitecte que va dissenyar l'equipament).

Com a última curiositat us explicaré que a un racó del cotxe que em van deixar per anar fins a la Seu d'Urgell vaig trobar aquest carnet de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar, que algú s'havia oblidat a l'interior de vehicle.

Aquí teniu un enllaç al seu bloc (el de la biblioteca, no el de la usuària despistada, eh?), on podreu comprovar que la biblioteca és una gran fan de la realitat augmentada i dels codis QR.