divendres, 28 d’octubre del 2011

UNA BIBLIOTECA I UNA HEMEROTECA DE NOVA YORK

La novel·la policíaca “Los asesinatos de Manhattan”, obra de Douglas Preston i Lincoln Child, s’inicia amb el descobriment de 36 cadàvers durant una excavació en un solar d’aquest mític barri de Nova York.

Dues visites, una a una biblioteca pública i l’altra, a l'hemeroteca d'un diari ajudaran en les investigacions del cas. La primera la realitza l’agent de policia Aloysius X. L. Pendergast (personatge que protagonitza la majoria de les novel·les del binomi Preston-Child).

Pendergast fa una incursió a la nit a la cèlebre biblioteca del carrer 42 de Noya York, la que té uns lleons a la façana quan “la marea de estudiantes, investigadores, turistas, poetas inéditos y gente del mundo académico llevaba varias horas sin aparecer”.

El narrador explica que “Debajo de la sala de lectura principal había siete niveles de depósitos. Los primeros seis eran grandes urbes de estanterías, ajustadas a una trama precisa que se repetía hilera a hilera y columna a columna”.

Els sostres baixos provocaven sensació de claustrofòbia i les diferents estances feien olor a pols i humitat, tot i que passejant per aquells racons l’agent experimenta “una paz que pocas veces se le concedía”.

L’altra visita la fa el reporter Bill Smithback (un altre habitual de les novel·les de Preston i Child) a l’hemeroteca del New York Times, “una sala grande y fresca donde las estanterías de metal rechinaban bajo el peso de volúmenes encuadernados en piel”.

Els altres periodistes no la feien servir perquè preferien les edicions digitalitzades però a Smithback “seguía pareciéndole que no había nada tan interesante, o de una utilidad tan sorprendente, como hojear físicamente los números viejos”.

Per cert, aquesta novel·la me l’ha fet descobrir, el Lluís, un lector habitual de la biblioteca. En aquesta ocasió és ell qui m’ha deixat el llibre en préstec a mi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada