dilluns, 2 d’abril del 2012

IV JORNADES FOMENT DE LA LECTURA DEL PRAT

Dimecres 28 de març vaig tenir l’oportunitat d’assistir a algunes de les conferències de la IV Jornada de Foment de la Lectura al Prat de Llobregat. El tema d’enguany va ser “Llegir i escriure a la xarxa. Internet i el foment de la lectura” i l’espai on van transcorre les sessions, el Cèntric Espai Cultural, dins del qual es troba la Biblioteca Antonio Martín.

La primera de les conferències va anar a càrrec de Javier Celaya, soci fundador del portal cultural Dosdoce.com, qui sota el títol “Internet. Llegir i escriure” va explicar, entre d’altres coses, que la lectura a Internet provoca una transformació en les habilitats cognitives de les persones, que es tradueix, per exemple, en pèrdua de memòria i d’aprofundiment en la lectura i desenvolupament de capacitats com la  visual i la presa de decisions.

També va presentar els drets dels usuaris al núvol, un document que va elaborar amb el suport de Biblioteques de Barcelona i que és una adaptació dels models estatunidencs.

Després va intervenir  Aurora Toboso de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que va parlar del nou portal web de les biblioteques de la Diputació de Barcelona, que va entrar en funcionament al desembre del 2011.

Al migdia va haver-hi una taula rodona que sota el títol “Projectes i recursos d’institucions a la xarxa” va aplegar diferents professionals dedicats a projectes relacionats amb la lectura: Carlota Torrents del fòrum sobre llibres Què llegeixes?, Carme Torrents d’Espais escrits (una eina amb tres objectius principals: visualitzar autors, crear comunitat i fomentar centres de patrimoni literari), Segimon Borràs del Gremi de Llibreters (que va presentar el portal Servicio de Orientación a la Lectura), Glòria Casas del Centre de Recursos Pedagògics i Cristina López, directora de la Biblioteca Antonio Martín, que van parlar de la col·laboració entre escola i biblioteca pública, així com de recursos de lectura orientats a professors i alumnes i Esperanza Baños de la la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona que va parlar del futur de la biblioteca virtual.

A la tarda va ser el torn de la conferència "Eines digitals de lectura, un entorn per conèixer" a càrrec de Jordi Sellas (a qui veieu a la fotografia següent).


Aquest periodista i director digital i de nous negocis de l'editorial RBA, va explicar que el llibre electrònic es troba en un estat de "Far West", amb multiplicitat de formats: "ePUB el més normal, PDF el més punk, PRC abans MOBI pels mòbils, KF8 d'Amazon, iBA d'Aple". Aquesta manca d'un estàndard, la poca maduresa del mercat i el fet que el llibre digital signifiqui una part molt petita del negoci per als editors explica que aquests no apostin encara amb força per la creació de plataformes des d'on els usuaris puguin descarregar-se llibres.

Segons Sellas qui busca llibres "de legal" va a Amazon, Apple, Cercle de lectors, Libranda i qui no a ePubgratis.

Des de el punt de vista dels escriptors, Internet ofereix una àmplia gamma de recursos que ajuden a la publicació dels llibres: KDP select, Ibooks Author, Vook, i Bubok (encàrrecs d'impremta en petit format).

Algunes dades a tenir en compte són que al nostre país el 50% dels llibres es ven per Sant Jordi i que la mitjana de lectura és de 1'5 llibres/any per habitant.

Pel que fa als editors de revistes digitals existeixen dos models: la tendència sueca, que pretén reproduir al màxim l'experiència de lectura d'una revista en suport paper i la tendència d'Estats Units que vol fer una cosa nova.

Sellas  també va recordar el potencial de la realitat augmentada, pel que representa com a transformació en el suport en el qual l'usuari rep la informació i va explicar que Google és a punt de llençar unes ulleres que fan servir aquesta tecnologia. D'aquesta manera, l'usuari podrà accedir als continguts de realitat augmentada vinculats als objectes que l'envolten.

La IV Jornada de Foment de la Lectura al Prat va concloure amb la taula rodona “Bloggers de lectura: Agents de foment de la lectura?”, on van participar diversos blocaires i que va ser presentada per Laia Lòpez, moderadora de clubs de lectura del Prat i qui també es dedica a la creació de blocs.

Hi va intervenir Jordi Ojeda, qui mitjançant els seus blocs Còmic Ciència Tecnologia i Robots en su tinta pretén apropar la tecnologia al públic i ajudar a augmentar les vocacions tecnològiques entre els joves.

Ojeda va explicar força anècdotes, entre elles, que a l'època de la Guerra Freda va haver-hi un canvi de paradigma i per tal d'influir en els joves perquè tinguessin una millor formació acadèmica, els còmics van començar ser protagonitzats per periodistes (Superman), estudiants de Química (Spiderman) o científics (Hulk o Mister Fantastic, el ĺider dels 4 fantàstics).

També va parlar Pepe Maiques autor de Sopa de poetes, qui al seu bloc busca difondre poesia que no està publicitada a través d'editorials o premis. Un dels concursos que aquest bloc va organitzar va ser un de poemes d'amor adolescent escrits en sms.

L'últim torn de paraula va ser per Antonio Rodríguez de Lost in Marienbad, qui va explicar que les entrades del seu bloc eren "una excusa per a la conversa" i estaven enfocades a la "poètica de la diferència", és a dir, potenciaven activitats artístiques fora de la norma, "que no tenen la visibilitat necessària".

Podeu trobar més informació sobre aquesta jornada al hashtag de Twitter #pflelprat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada