dijous, 31 de maig del 2012

UNA INICIATIVA FENOMENAL

Dijous passat al vespre va tenir lloc una nova edició del Nits (Negocis, Innovació, Tecnologia i Societat), una trobada mensual que es fa a l’Hotel Nord 1901 de Girona i que organitza la consultora en estratègies de màrqueting i comunicació digital  Playbrand per parlar d’iniciatives d’emprenedoria i noves tecnologies.

Allà vaig tenir l’oportunitat de conèixer Nubelo, de la mà de Francesc Font, una plataforma que posa en contacte empreses i personal freelance (programadors, dissenyadors, redactors i d’altres professionals) de parla hispana.

El que més em va impressionar, però, va ser la presentació de Vabau, un equip que es dedica a crear contes infantils il·lustrats i els acompanyen de ninos fets amb materials reciclats que reprodueixen els personatges protagonistes de les històries. Són el que ells denominen els animals fenomenals.

A més fan contes a la carta i són capaços de transformar qualsevol peça de roba en desús que algú els subministri (fins i tot unes botes camperes!) en un animal fenomenal gegant i inventar-li una història personalitzada. Aquí teniu l'Elisabet  Baurier i la Marta de Ana en imatges:


S’atreveixen amb tot (poms, punts de llibre...) i fins i tot van fer la mascota de la Biblioteca Víctor Català de L’Escala, un peix amb ulleres que es diu Victorí.

Aquí podeu veure el vídeo de la notícia de la presentació al públic de Victorí al Canal 10 Empordà.

dimecres, 30 de maig del 2012

CITY LIBRARY

Com molts de vosaltres ja sabreu uns dels meus millors amics resideix a Melbourne. Fa uns dies m’explicava que habitualment va a la City Library que hi ha al centre de la ciutat, a la cantonada de Dregaves Street amb Flinders Lane.

Li és molt còmode visitar-la perquè aquesta biblioteca justament està ubicada a la planta baixa de l'edifici on treballa, el CAE (Centre for Adult Education).

Va obrir el 2004 i es tracta de la biblioteca més popular de les quatre que configuren el Melbourne Library Service (xarxa de biblioteques públiques de la qual us vaig parlar fa ja algun temps en un altre post, on us explicava el seu servei de descàrrega de documents digitals).

Aquí teniu unes fotografies d’aquesta biblioteca i també del carnet d'usuari del Carlos!




dimarts, 29 de maig del 2012

JACOB AND WILHELM GRIMM ZENTRUM


Sabine is a German librarian who is interested in augmented reality and “the possibility and advantages it brings for libraries”.  She has sent me this photograph of the Jacob-und-Wilhelm-Grimm-Zentrum, “one of our famous libraries in Berlin “.

It’s the new central library of Humboldt University. The building, which is really closed to the Brandenburg Gate, was opened in October of 2009. It contains over 2 million volumes.

The Jacob-und-Wilhelm-Grimm-Zentrum, named after the famous storytellers, has the largest available on open access library collection in Germany.

dijous, 24 de maig del 2012

BIBLIOTECA SALVADOR ALLENDE (2)

Ahir va fer exactament 6 mesos del trasllat de la Biblioteca Salvador Allende de Girona al complex de l’antiga fàbrica tèxtil Can Marfà després de 13 anys d’història al carrer Montseny.

Fa uns dies, aprofitant que era el Temps de Flors, vaig decidir fer una visita a la ciutat i a la biblioteca, on he agafat en préstec el llibre “Shenzhen” de Guy Delisle, a l’espera de poder llegir “Crónicas de Jerusalén” del mateix autor.


La biblioteca, que ha guanyat molt en espai en el trasllat (ara té una superfície total de 793 metres quadrats i abans en tenia 273), ocupa dues plantes de l’edifici. A la primera hi ha la secció de diaris i revistes, els ordinadors, l’espai de música i cinema, l’àrea infantil i el servei d’informació juvenil, entre d’altres. Aquestes són diferents fotografies de la planta:






I aquí teniu la Montse a la secció infantil, qui de la mateixa manera que va fer quan vaig visitar l’antic edifici, ha volgut fotografiar-se amb la Cisa, la mascota de la Biblioteca Salvador Allende:



Jo he preferit fer-me la fotografia a prop de la secció de còmics:


Aquest és el racó de la finestra que també s’havia engalanat per a celebrar el Temps de Flors:


A la segona planta hi ha les zones de treball intern, el magatzem, les sales d’estudi i una sala polivalent. Tots aquests espais duen noms que fan referència al passat tèxtil de l’edifici.




Aquí teniu les vistes des d’una de les finestres de la segona planta. Es poden veure la sèquia i l’antic taller de la Marfà, que potser en un futur es convertirà en un centre d’interpretació:


I aquesta és una exposició dedicada a contes d’arreu del món:


La Biblioteca Salvador Allende compta amb un fons integrat per 27.440 volums, 6.246 audiovisuals i 106 títols de subscripcions a diaris i revistes. També disposa de 15 ordinadors d’accés públic. El que més em va agradar però és que té de dos e-books, un de consulta a sala i l’altre de préstec.

Prop de la biblioteca, hi ha les hortes de Santa Eugènia, situades entre el barri del mateix nom i el marge dret del riu Ter. És per això que la biblioteca té un fons especial dedicat a aquest tema.



També hi ha un espai de pícnic on van gaudir d’una merescuda estona de relax (a la foto també hi veureu el Josep, la Carmen i el Roberto, uns habituals del bloc):


I aquestes són algunes de les imatges de la 57a edició del "Girona, Temps de Flors”, que vaig captar al llarg de la ciutat:










Per cert, sabíeu que la Capital del Gironès té una plaça on els llibres són el principal protagonista? Es troba al centre de la ciutat i està dedicada a l'escriptor Josep Pla.

dimarts, 22 de maig del 2012

LA BIBLIOTECA DE L'HAREM

He de reconèixer que des que sóc responsable de la compra de còmic de la biblioteca on treballo m’he aficionat molt a aquest gènere. Avui us recomano l’obra “Habibi” de Craig Thompson, que explica la història de dos esclaus, la Dodola i el Zam, que pateixen tota una sèrie d’aventures i desventures intentant retrobar-se.

El llibre barreja paisatges del desert, palaus i clavegueres amb iconografia religiosa, contes orientals, cal·ligrafia àrab, superstició, crueltat, bellesa i sensualitat.

Al llarg de les 655 pàgines que té aquesta novel·la gràfica també hi ha temps per fer una visita a la biblioteca.

Aquí teniu a la Dodola intentant entrar a la biblioteca de l’harem on està reclosa. Tot i que ho aconsegueix, com descobrireu més endavant aquesta iniciativa té fatals conseqüències, especialment pel bibliotecari que al final acabarà decapitat!




dimecres, 16 de maig del 2012

FU-JEN CATHOLIC UNIVERSITY LIBRARIES


Te-Lien Chou is an augmented reality researcher from the Library and Information Science Department of Fu-Jen Catholic University in Taiwan. When I asked her to talk me about the libraries in her country, she wrote this extensive report to be published in this blog. Thanks a lot for your amazing article, Lynn and good luck with your projects! And thanks also for the mention in your blog!


An Introduction to the Fu-Jen Catholic University Libraries

History
The Fu-Jen Catholic University library system was established by the time when the University moved to Hsinchuang in Taiwan in 1963.  It consists of 4 libraries, which were established in the following order: the Kungpo Memorial Library (the humanities and literature library), the Fahy Memorial Library (the social science library), the Schutte Memorial Library (the rare book storage center), and the Cardinal Shan Library (the medical library). In keeping with the administration structure of the University, each library was independently operated and managed.  In 2002, the four libraries were re-organized into one unified Fu Jen Catholic University library system, with the Fahy Memorial Library functioning as the main library.  In addition to 1,000,000 volumes of book collections, 2,500 periodicals, the libraries also provide more than 1 million electronic information resources, including 704 online databases, 26,000 e-journals, and 1,200,000 e-books; also, the libraries participate in the Taiwan library consortia to provide readers with the interlibrary loan services. The library committee, comprised of insightful and diligent professors from the 11 FJU colleges, assists the libraries’ services with both expansion and development.

Organization structure
In 2002, the libraries were unified into one organizational structure. Currently, there are 26 professional library staff members, including one director of the university libraries, 1 director’s secretary, three division heads, and 4 to 6 librarians under 4 different divisions: Acquisition & Cataloguing, Reading & Reservation, Reference services, and Periodical & Multimedia. 

Director of the university libraries
In 2012, Professor ChanLin, Lih-Juan was appointed as the 3th director of the university libraries.  Professor ChanLin received her doctoral degree from the Department of Instructional Technology at the University of Georgia, USA, and has been teaching in the department of Library and Information Science in Fu-Jen Catholic University from 1992 to the present.  Professor ChanLin is one of the most productive faculty members. She has received a “Best Teacher and Researcher” award each year since 2004.  Her vision of the Library is “A Library providing tomorrow’s solutions today” - which echoes her research interests: digital learning, motivational strategies, computer-mediated interaction, problem-based learning, and web-supported collaborative learning


Library overviews

Fahy Memorial Library
Established in 1963, the Fahy Memorial Library was originally the law library. After the university library re-organization in 2002, it became the main library, which currently stores the social sciences collections. The Fahy Memorial Library is a 9 story building.  The total area is about 3500 pings (11,570 square meters), and includes 813 seats, 600 Internet access points, 120 computers, 28 study carrels, and 7 group discussion rooms.  The featured collections cover subjects in the social sciences, the applied sciences, the pure sciences and various religions. The various Chinese and English language advisors provide one on one technical writing assistance. The Periodical Section houses special collections of important Taiwanese newspapers published since 1949.


Kungpo Memorial Library
Established in 1963, the Kungpo Memorial Library is the humanities and literature library.  It is located in the Kungpo Memorial building. In 2005, it was renovated and expanded to a total capacity of 2,600 pings (8,600 square meters), and includes 699 seats, 400 Internet access points, 120 computers, and 7 group discussion rooms. The Kungpo Memorial Library features collections in philosophy, language, literature, arts, history and geography.  To meet the high demands for researching relevant materials about Mainland China, the Library is gradually developing a good collection of Mainland publications.


Cardinal Shan Library
Established in 1992, the Medical Library was originally located on the second floor of the College of Medicine to offer easy access and service to both the faculty and the students of the College of Medicine.  In 2007, the Medical Library moved to the Cardinal Shan Medical Building. The total area is about 800 pings (2,645 square meters), and includes 244 seats, 72 Internet access points, 18 computers, and 4 group discussion rooms. The collection includes not only works in the field of medicine, nursing, public health, clinical psychology, occupational therapy, but also instructional materials for the Problem-Based Learning approach.

For more information about the libraries, please visit: http://www.lib.fju.edu.tw/index_eng.htm

For more photos please visit here: http://www.flickr.com/photos/meowchu/sets/72157608855773747/show/

dilluns, 14 de maig del 2012

BIBLIOTECA MUNICIPAL DE GANDESA

Una de les coses que vaig fer pel pont del Dia del Treball d’enguany va ser visitar la Biblioteca Municipal de Gandesa, inaugurada durant l’estiu del 2008 i situada al carrer Asís Garrote.

Hi treballen dues persones i té diversos centres d’interès, com ara la col·lecció local (on poden trobar-se tot tipus de document sobre la Terra Alta i el Matarranya), la secció d’idiomes, el racó de pares i l’apartat sobre informació europea.

Pel que fa als recursos digitals de la biblioteca, dues seccions del seu lloc web resulten especialment interessants: els àlbums de fotografies de diversos esdeveniments de la localitat i el llibre de visites virtual on els usuaris tenen la possibilitat de deixar els seus comentaris. Fes-te lo carnet, com diuen allà:







A Gandesa, també vaig fer dues descobertes més: el Celler Cooperatiu de Gandesa, un magnífic edifici modernista realitzat el 1920 per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, deixeble d'Antoni Gaudí i Puig i Cadafalch.




I el bar de l’estació d’autobusos regentat per un curiós personatge, en Joaquín que s’autodefineix com a “genio y figura de la metamorfosis tras la barra" . Aquí podeu veure un monòleg seu i un dels seus invents. Les fotografies que us reprodueixo aquí són d'una exposició que ha creat al seu local, on amb un humor molt particular explica paranys per a caçar animals que es feien servir a principis del segle XX: