dimarts, 27 d’agost del 2013

BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DOÑA NATIVIDAD CASTRO JURADO

La meva amiga i ex companya de feina de la Biblioteca del Districte 2 de Terrassa (com la majoria ja sabeu, ella és ara la segona de bord de la Biblioteca Central de Terrassa i jo treballo a la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras de Barcelona), continua amb les seves aventures per la província andalusa de Còrdova.
                                   
M’ha enviat aquestes fotografies. Les primeres són de la Biblioteca Pública Municipal Doña Natividad Castro Jurado de Zuheros, “poble de 800 habitants” explica ella, que pertany a la comarca de la Subbética. La biblioteca té un fons de 8000 llibres.

Veieu algú conegut entre les prestatgeries? La Maria va coincidir allà amb l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro.






La Maria es va allotjat a l'Hacienda Minerva de la mateixa localitat “turisme rural enmig de camps d’oliveres. Una hacienda rehabilitada d’hotel però que manté tota la seva estructura i que té una biblioteca per a ús lliure dels allotjats i és preciosa!”.



dimecres, 21 d’agost del 2013

BIBLIOTHÈQUE DE L'ALCAZAR

La Mònica de la Biblioteca Francesc Candel ha vingut uns dies d'agost a treballar a la meva biblioteca. A més de la seva professionalitat i simpatia, m'ha regalat aquestes fotografies de la Bibliothèque de l'Alcazar de Marsella.

La que ha estat la meva companya de feina per unes setmanes explica: "La biblioteca es va construir en l'edifici de l'antic Théâtre Alcazar (que data del 1857). El seu fundador el va decorar amb tocs de fantasia mora: tenia per referent l'Alhambra de Granada. La sala podia allotjar 2000 persones, que seguien l'espectacle bevent i fumant. Comptava amb galeries, un galliner i uns jardins per espectacles a l'aire lliure i festes nocturnes. A partir del 1860 va agafar una gran reputació nacional i va començar a acollir les celebritats artístiques de tot el país, sobretot les parisenques. Va arribar a ser el gran indret de la pantomima francesa.

És un edifici amb una gran i apassionant història i va superar totes les vicissituds a què es va haver d'enfrontar (com un gran incendi i els estralls de la guerra i l'ocupació, per citar-ne dues de les més destacables). Durant anys va convertir-se en cinema i més endavant va reprendre les seves funcions com a music-hall. 
El 1964, a causa, en bona part, de la competència televisiva, en auge aleshores, i malgrat els esforços de personalitats del món de l'espectacle, com Georges Brassens, per mantenir-lo dempeus, l'Alcazar es va veure obligat a tancar portes.

Va fer fallida financera. Amb grans esforços, va reobrir portes durant un any: del 1965 al 1966, però va haver de tancar definitivament com a music-hall. Es va transformar en botiga de mobles durant un temps i, finalment, el 1969 un incendi va acabar amb l'Alcazar del passat i més de cent anys d'arxius.

Hi va haver diverses propostes per a l'edifici i, finalment, després d'anys de remodelació, el 2004 va obrir portes la BMVR (Bibliothèque de Marseille à Vocation Régionale ). És la biblioteca central de Marsella (n'hi ha 8, a la ciutat, una d'elles en una estació de metro, que no vaig poder visitar), situada al 58 Cours Belsunce, 13001 Marsella.

Té un milió de documents (350.000 de consulta lliure) i 11.000 mestres quadrats d'espai accessible al públic. És una biblioteca espaiosa i amb força llum natural. Amb un veloç ascensor intern (fiuuuuuuu) i un fons espectacular per als amants dels filòsofs francesos (com es pot apreciar a les fotos). També em va cridar molt l'atenció el fons musical: tota una sala enorme amb prestatges de ferro carregadets de música de tots els estils. Un luxe!

Vaig parlar amb una bibliotecària molt amable (no en recordo el nom, em sap greu) que em va explicar el funcionament de la biblioteca i em va dir que l'autopréstec, de moment, és més un maldecap que una ajuda. No funciona bé, vaja, i sempre hi ha una treballadora o treballador al costat de la màquina que s'espatlla constantment i que no fa bé ni els retorns ni els préstecs. Ai!

Si passes per Marsella, és de visita obligada".










dilluns, 19 d’agost del 2013

BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DE CASTRO DEL RÍO

La meva amiga i ex-companya de feina de les biblioteques de Terrassa, Maria Gental, està passant part de l'estiu a Castro del Río (Còrdova) i des d'allà m'ha fet arribar aquestes fotografies de la biblioteca municipal.

La Fali, la bibliotecària, va obrir expressament l'espai per ensenyar-li i m'ha dit que fins i tot coneix el meu blog! 

La Biblioteca Pública Municipal de Castro del Río compta amb tres plantes i a 31 de desembre del 2001 el seu fons estava constituit per més de 20.000 volums. 

Edita el butlletí "Hoja bibliotecaria", on s'expliquen les novetats adquirides per la biblioteca, aixi com els activitats que s'hi realitzat. A més hi ha les seccions divulgatives "El origen de las palabras", "Anécdotas de escritores", "Guías de lectura", "Historia en letra pequeña", "Citas y/o Refranes"... 

Els llibres "En el país de la nube blanca" de Sarah Lark i "Más allá de la inteligencia emocional: Las cinco dimensiones de la mente" de Llorenç Guilera Agüera són algunes de les darreres adquisicions de la biblioteca. 


dilluns, 12 d’agost del 2013

BIBLIOTECA FUNERÀRIA

Fa un parell de caps de setmana vaig anar a visitar la Biblioteca Funerària del Cementiri de Montjuïc. 




Està ubicada al costat de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres. És la més gran de l’estat espanyol amb un fons bibliogràfic format per 3.600 exemplars dedicats a l’àmbit funerari. 

Em va agradar molt descobrir que la col·lecció de carrosses incorpora continguts de realitat augmentada mitjançant un canal creat a la plataforma Junaio. 

D’aquesta manera, es poden veure fotografies de l’enterrament de Santiago Rusiñol al costat del model de carrossa que es va fer servir al seu funeral.







El visitant també pot recrear la visió que es té estirat a l’interior d’una carrossa fúnebre d’estil imperial. Una molt interessant experiència. 




A la visita em va acompanyar la meva amiga Montse de la Biblioteca Salvador Allende de Girona (de fet, la idea de la sortida va ser seva) qui va quedar encantada amb el model anomenat popularment “aranya blanca”. 



Per cert, a les tombes més cèlebres del cementiri de Montjuïc hi ha codis QR amb enllaços a pàgines web on es dóna informació més detallada sobre les sepultures.

dimecres, 7 d’agost del 2013

BIBLIOTEQUES DE LES HIGHLANDS

Al mes de juliol vaig tornar a fer una visita a Escòcia. Aquest cop vaig aconseguir per fi arribar fins a les Highlands.

 

A Fort William, una localitat molt propera al Ben Nevis la muntanya més alta del Regne Unit, a part de fer excursions i comprar-me un folre polar, vaig tenir temps de fotografiar la biblioteca pública. El seu nom en gaèlic escocès és Leabharlann An Gearasdan.

Aquesta biblioteca que ocupa 395 metres quadrats i és molt activa: té club de lectura, d’scrabble, de suport al càncer, etc.

L’exterior de la biblioteca està decorada per un mural creat pel Nevis Centre Youth Space.

Tot just hi acabaven de posar aquesta exposició en referència a la dita anglesa “Don’t jugde a book by its cover” (que ve a ser alguna cosa semblant a “les aparences enganyen”):








A l’illa d’Skye vaig descobrir la preciosa localitat de Portree amb la seva biblioteca (o si ho preferiu la Leabharlann Port Righ).


Té dos clubs de lectura i també duu a terme activitats musicals per a nens.

A l’entrada de la biblioteca vaig veure una prestatgeria amb llibres obsolets que es venien per una mòdica quantitat, el “summer book sale”.

L’Skye Book Festival era a punt de començar i si m’hagués quedat una setmana més hagués pogut assistir-hi! 












Ja de camí de tornada cap Barcelona, vaig fer una breu estada a Edimburg, la ciutat on vaig viure fa més d’una dècada.

Vaig fotografiar una vella coneguda, la National Library of Scotland i vaig fer una visita a la famosa llibreria Waterstones del carrer Princes.

Allà vaig descobrir que l’Edinburgh International Book Festival començarà el 10 d’agost i també aquesta petita exposició de llibres a la secció infantil titulada “One is having a baby!” en referència a l’imminent naixement del nou hereu de la corona britànica.