divendres, 20 de novembre del 2015

LA BIBLIOTECA UMBERT ROCA DE GRANOLLERS

Aquest cap de setmana he conegut la Biblioteca Roca Umbert de Granollers. Es va inaugurar fa 10 anys  i ocupa més de 1.700 metres quadrats. És la segona de la ciutat i dóna servei als barris del sud de la ciutat.

La biblioteca forma part de la Fàbrica de les Arts Roca Umbert, un centre cultural, artístic i tecnològic ubicat a una antiga fabrica tèxtil del 1904.

Una altra de les entitats que integra aquest complex és l'Espai de Creació Arsènic, dedicat al teatre. Aquest any he estat una de les guanyadores del premi de dramatúrgia que organitzen, amb l'obra "Discos llençats per la finestra". 

Divendres 13 de novembre vaig assistir a l'estrena. La direcció de l'obra anava a càrrec del genial Dušan Tomić i els intèrprets eren els magnífics Sara García i Carlos Ulloa.

Una altra de les alegries d'aquests dies va ser retrobar la meva ex companya de feina Maria Gental a les jornades La biblioteca. Imaginari i història d'una idea organitzades per l'Institut d’Humanitats de Barcelona.

La Maria em va fer arribar aquesta foto de la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà amb el següent text: "Dues bibliotecàries de Terrassa de la BCT: Marta Roca de la Biblioteca del Campus de l'UPC de Terrassa i Maria Gental de la Biblioteca Central de Terrassa".

La biblioteca on van trobar-se, que té aquests característics arcs a la façana, es va inaugurar el 1991 a l'antic convent de Sant Domènec, un edifici construït entre els segles XIV i XVIII, i que va tenir diversos usos (caserna, escola...) abans de ser biblioteca.


La darrera biblioteca d'avui és la del poble on va néixer la Muriel, la meva companya de la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras. El lloc es diu Quincy-sous-Sénart i està situat a la regió  Île-de-France dins de la comarca Le Val d'Yerres (que rep aquest nom pel riu Yerres, afluent del Sena).

Al poble hi ha dues biblioteques, els noms de les quals reten homenatge a escriptors francesos. Són l'Antoine de Saint-Exupéry  i la Jean de La Fontaine. Però és la Bibliothèque Antoine de Saint-Exupéry la que li té el cor robat a la Muriel. Ella la descriu així: "al cor del poble, molt petita, bufona, amb RFID com nosaltres ;-) i amb 1 bibliotecària i mig!".

La Muriel que també és blocaire va dedicar una entrada a aquesta biblioteca al seu blog Of Books i altres Carabistouilles aquest estiu, quan com diu ella "estava descansant al meu poble".

La meva companya, que ha viscut molt de prop els fets de París dels darrers dies (estava fent un dies de vacances al seu poble) diu: "Una frase? Llibres i Flors i Música i Pensaments ancorats al moment present, unes armes poderoses contra les guerres, crec, espero!".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada