dimarts, 12 de juliol del 2016

BIBLIOTECA DE CASTILLA-LA MANCHA

Fa un parell de setmanes vaig anar a Madrid a fer un curs de dramatúrgia actoral impartit per José Sanchis Sinisterra al Nuevo Teatro Fronterizo.

Aprofitant que dimarts al matí tenia lliure vaig decidir visitar Toledo, que només està a mitja hora en AVE de la capital espanyola. Allà a part de veure la Catedral, Santa Maria la Blanca i la sinagoga del Tránsito, vaig recórrer tots els racons de la Biblioteca de Castilla-La Mancha, gràcies a l'amabilitat de la Raquel (amb qui surto fotografiada) i el Juan, que em van fer una visita guiada per tota la instal·lació en saber que era companya d'ofici.


Ubicada a la última planta del famós Alcázar de Toledo, la biblioteca comparteix edifici amb el Museo del Ejército. Els seus origens es remunten a finals del segle XVIII, quan el que fins aleshores havia estat la biblioteca arquebisbal va esdevenir de lliure accés.

Bona part d'aquest fons antic es guarda a la sala Borbón-Lorenzana (habitualment tancada al públic i que la Raquel va obrir per a mi). A dins es mostra actualment una exposició que commemora el quart centenari de la mort de Miguel de Cervantes.

Com a curiositat us diré que el document més antic que té la biblioteca és el Codex miscellaneus, un manuscrit del segle XI en pergamí amb lletres visigòtiques escrites a dues tintes (el teniu reproduït a la quarta fotografia).






Aquí podeu veure els diferents espais de la biblioteca: la sala d'adults, la sala infantil (amb la seva mascota Flanagan) i el recentment estrenat Enclave Joven (per a usuaris entre 14 i 25 anys).

A les parets dels passadissos s'exposen les obres participants al programa "Pasión por crear", on es fomenta la creació d'obres literàries, musicals, fotogràfiques i pictòriques que tinguin com a protagonista la biblioteca o la lectura.

La Biblioteca de Castilla-La Mancha és molt activa pel que fa la realització d'activitats, tant que fins i tot és escenari d'una cursa de pujar edificis!














La iniciativa més solidària que duu a terme la biblioteca és la denominada "Libros con pan", on els usuaris que tornen tard els documents tenen la possibilitat de commutar la sanció amb el lliurament d'aliments. Els qui ho retornen tot a temps també estan convidats a col·laborar en aquest projecte.



Finalitzo el post amb les vistes des de la cafeteria de la biblioteca que són espectaculars.


1 comentari:

  1. Fantástica. Una iniciativa buenísima la de conmutar la penalización con la compra de alimentos

    ResponElimina