dimecres, 26 d’octubre del 2016

BIBLIOTEQUES D'ARREU

Fa uns parell de dies va ser el Dia Internacional de la Biblioteca i el Libraries vol sumar-se a aquesta celebració, encara que sigui amb una mica de retard. Però abans vull donar les gràcies a totes les persones que amb el seu entusiasme han fet possible aquest post d'avui.

En primer lloc a la Maria per parlar-me (i fer-me arribar aquest vídeo) de l'Stiftsbibliothek Melk, és a dir, la Biblioteca de l'Abadia de Melk. Està a Àustria i existeix des de la fundació d'aquest monestir l'any 1089. Consta de 12 habitacions on s'acumulen 100.00 volums, entre ells 750 incunables. Els preciosos frescos del sostre són obra de Paul Troger.

La seva bellesa va inspirar Umberto Eco, que va decidir batejar un dels protagonistes d'"El nom de la rosa" com  a Adso de Melk.
També vull donar les gràcies a la Clàudia, que m'ha enviat aquesta sèrie de fotografies d'Instagram captades per Olivier Martel Savoie i aglutinades sota l'etiqueta  #olive_libraries, Aquest iger canadenc s'ha dedicat a recórrer el món durant dos anys fent fotografies de biblioteques de Berlín, Àmsterdam, Riga, Roma, Moscou i Budapest, entre d'altres.

Una altra col·lecció de biblioteques boniques és la que apareix al portal El Diario del Viajero i que he conegut gràcies a la Marta.


La Marta també m'ha fet arribar aquest publirreportatge aparegut al Diari de Terrassa, on parla de l'inici de les activitats de tardor dels 10 bibliobusos que hi ha actualment a la Diputació de Barcelona i que donen servei a 110 municipis.


Gràcies a la Rafaela he sabut de la creació d'un cinefòrum virtual a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya sobre 10 pel·lícules internacionals recomanades per la Filmoteca. Aquest debat virtual entre usuaris i especialistes en cinema duu per nom BiblioClub Filmoteca i començarà el dijous 3 de novembre amb "La grande bellezza" de Paolo Sorrentino.


La Júlia ha compartit amb mi aquest vídeo aparegut al portal de notícies El Huffington Post sobre Fátima Al-Fihri, la dona que va construir la primera biblioteca del món (si no comptem la de l'Alexandria i altres del món antic). Va invertir la totalitat de l'herència del seu pare en crear un gran espai de coneixement, integrat per una biblioteca, una universitat i una mesquita. Corria l'any 854 d.C.La Raquel, que recentment va anar a Bordeus m'explica que no va poder anar a cap biblioteca però el que sí que va fotografiar als carrers de la ciutat van ser "aquestes casetes per intercanviar llibres. És una iniciativa de l'ajuntament. Els llibres els marquen per evitar que algú els pugui vendre". 

I acabo amb una fugaç visita que vaig fer a Madrid per anar a veure dues obres de teatre "Papá y el resto" de Marcos Fernández Alonso i "La Casa de Bernarda Alba" de Federico García Lorca. 

També vaig aprofitar per veure una exposició d'obres de la Phillips Collection, on aquest quadre em va cridar l'atenció (és de l'artista Édouard Vuillard, qui retrata la seva mare llegint el diari), i fer una fotografia gairebé furtiva de la Biblioteca Nacional.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada