dijous, 20 de juliol del 2017

DEL PORT DE LA SELVA A ORIOLA

Des de fa uns mesos he anat acumulant fotografies i notícies sobre biblioteques que per manca de temps no he pogut incorporar al blog amb la celeritat desitjada i que us passo a explicar tot seguit.

A finals d'abril vaig tenir l'ocasió de fer una breu escapada al Port de la Selva, on vaig fotografiar la porta biblioteca. Era un diumenge i com podeu veure a la imatge feia molt de vent.

La Biblioteca Municipal del Port de la Selva es va inaugurar el 20 de maig de 1999. Disposa d'un fons de més de 15.000 exemplars. En destaquen els que configuren la biblioteca particular de Pol Nadal i Mallol, fill de la localitat, que va emigrar a Buenos Aires on va dirigir la revista "Ressorgiment".


Vaig tenir notícies d'una col·laboradora habitual, la Clàudia que em va escriure: "Feia dies que no t'enviava res referent a biblioteques! A Nova York, les biblioteques públiques de Queens i Brooklyn han tingut la idea de crear una aplicació perquè els viatgers del metro puguin llegir llibres online gratis, i per a celebrar-ho han decorat alguns vagons com si fossin biblioteques de debò". Aquí podeu consultar més detalladament la notícia.

També em van fer arribar notícies el Josep i la meva companya de feina Marta. Gràcies al primer he descobert una biblioteca oculta durant 200 anys al petit municipi belga de Bouillon i la segona m'ha mostrat les biblioteques infantils més espectaculars del món.

I els meus pares, que van fer un viatge per terres valencianes i murcianes, m'han portat una pila de fotografies de biblioteques com a souvenir.

Comencem per la Biblioteca Pública Municipal de Fuente Álamo (Múrcia), la història de la qual es remunta a l'any 1936. Des d'aleshores ha tingut diverses ubicacions. L'any 1987 instal·la al seu emplaçament actual, a la primera planta de la Casa de Cultura.I aquesta és la Biblioteca de La Manga del Mar Menor, pertanyent a la xarxa de biblioteques de la localitat de Cartagena. Es va inaugurar al 2000 i 9 anys després es va traslladar a un edifici més gran per poder-hi encabir més còmodament usuaris i documents. 

El fons de la biblioteca està constituït principalment per literatura, revistes i audiovisuals, així com obres en altres idiomes per poder oferir servei a la gran quantitat de turistes que visita la població especialment als mesos d'estiu.


La Biblioteca Francisco Martínez Hernández de La Palma pertany també a la xarxa de biblioteques de Cartagena. Es va crear el 2007, tot i que ocupa la seva ubicació actual davant del col·legi de primària CEIP Santa Florentina des del 2014.
I aquí teniu la Biblioteca Andrés Cegarra Salcedo de la Unión, una localitat de llarga tradició minera. Els origens de la biblioteca es remunten al 1965, quan es va instal·lar al Liceo de Obreros. Actualment ocupa la primera planta del que havia estat la Casa Consistorial. L'edifici es coneix històricament com "La Cooperativa" o "El Progreso", doncs va ser construït per una societat que duia aquest nom.
La Biblioteca de San Javier es va traslladar a aquestes instal·lacions fa justament 10 anys. Ocupa un edifici de nova construcció de 2.000 metres quadrats, distribuïts en 2 plantes. Compta amb un pati interior i una terrassa.


La Biblioteca Rafael Mellado Peréz de San Pedro de Pinatar està ubicada dins la Casa de Cultura, al carrer alcalde Julio Albaladejo de l'esmentada localitat.Ja a terres valencianes, els meus pares van visitar la biblioteca més important d'Elx, la Biblioteca Municipal Pedro Ibarra, que comparteix edifici amb l'arxiu històric de la ciutat. L'espai que ocupa havia estat antigament un convent franciscà que després de la desamortització l'ajuntament havia destinat a hospital de beneficència. 

I aquesta és la a Biblioteca Pública Municipal Carmen Jalón de Torrevella/Torrevieja, creada el 1956. Després de diverses ubicacions es va traslladar a l'edifici restaurat de de les antigues Escuelas Graduadas Joaquín Chapaprieta.
Els  meus pares també van tenir temps de passar per Oriola/ Orihuela per visitar la casa natal de Miguel Hernández.


I acabo el post d'avui amb fotografies de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar, que m'ha fet arribar la meva amiga Ana. Es tracta d'un espai de gairebé 3.000 metres quadrats amb un fons de 60.000 documents.

Ella hi va anar amb les seves nebodes i diu: "La biblioteca infantil és genial, amb puzzles, butaques, tot molt bonic. És un espai molt agradable". També narra una anècdota escolar sobre l'enorme poder de la lectura, que la seva neboda gran  li va explicar mentre llegien: "En acabar el curs la seva profe va dir als alumnes: una vegada saps llegir ja ets lliure per sempre". Precioses paraules. Bon estiu!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada