dilluns, 30 de març del 2009

BIBLIOTECA DE CALDEA

L'altre dia vaig descobrir a la segona planta de la Biblioteca Can Fabra-Ignasi Iglésias un interessant llibre que duu per títol “Escritos y dichos sobre el libro” i que, entre d'altres coses, explica que la biblioteca més antiga del món es va construir l'any 1700 abans de Crist.

Estava a Caldea, una regió propera al rius Eufrates i Tigris, i la formaven centenars de tauletes d'argila gravades a mà. O sigui que l'ofici de bibliotecari té força anys d'història!

dissabte, 28 de març del 2009

LA BIBLIOTECA DE MR. BEAN

Un personatge tan carismàtic i propens a noves descobertes com Mr. Bean (a qui dóna vida l'actor anglès Rowan Atkinson) no es podia estar de fer una visita a una biblioteca. Allà, irremissiblement, farà de les seves i provocarà alguns terrabastalls i molts somriures:




dijous, 26 de març del 2009

THE 42ND STREET LIBRARY

“Desayuno en Tiffany's” de Truman Capote és la meva novel·la preferida. Va ser escrita el 1958 i duta (desencertadament) al cinema alguns anys després. De fet, Capote volia a Marylin Monroe en el paper principal i no a Audrey Hepburn.

L'altre dia vaig redescobrir que Holly Golightly, la seductora protagonista de la història, a més de somiar desperta davant l'aparador de la joieria Tiffany's de Nova York, és usuària de la biblioteca del carrer Quaranta-dos. Aquí us copio un petit fragment del llibre:

“Una tarde, mientras estaba esperando un autobús en la Quinta Avenida, me fijé en un taxi que aparcaba en la acera de enfrente. Se apeó una chica, que luego subió corriendo la escalera de la biblioteca pública de la calle Cuarenta y dos. Entró antes de que la reconociese, cosa disculpable dado que no era fácil relacionar a Holly con las bibliotecas. Dejé que la curiosidad me empujara a pasar entre los leones de la entrada, mientras discutía conmigo mismo sobre qué era más conveniente, si reconocer ante ella que la había seguido o fingir que era una coincidencia. Al final no hice ni una cosa ni la otra, me escondí a varias mesas de distancia en la sala de lectura, que es donde ella se había instalado, parapetada detrás de sus gafas oscuras y una fortaleza de libros que había amontonado en su pupitre...”

dilluns, 23 de març del 2009

BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA

La Biblioteca Nacional de España alberga més de 30.000 manuscrits, prop de 3.000 incunables, uns 500.000 impresos anteriors a 1831, més de 6.000.000 de monografies modernes, 110.000 títols de revistes i una col·lecció de premsa de gairebé 20.000 diaris. La seva seu està al mític Paseo de Recoletos.

Des de l'any 2002 he estat molt vinculada a Madrid i he visitat sovint la ciutat. Aquesta biblioteca ha estat un punt de trobada amb els meus amics (està molt a prop de la parada de l'autobús que ve de l'aeroport). Una tarda del 2007 em van regalar un collaret de malaquita tot just davant la porta!

Per cert, la foto me l'ha proporcionada el Josep, de qui podeu saber més coses aquí.

divendres, 20 de març del 2009

BIBLIOTECA CAN FABRA-IGNASI IGLÉSIAS

L'antic edifici de l'emblemàtica fàbrica de filatures Coats Fabra alberga des de fa prop de 7 anys la Biblioteca Ignasi Iglésias, que al llarg dels seus gairebé 75 anys d'història ha ocupat diferents emplaçaments.

Es tracta de la biblioteca central del Districte de Sant Andreu i té més de 3.000 metres quadrats distribuïts en 3 plantes. És la primera biblioteca del Consorci de Biblioteques de Barcelona on he treballat com a itinerant.

Un dels documents més curiosos que conté el seu magatzem són uns diaris manuscrits elaborats des de l'any 1935 fins al 1995 pel personal que ha anat formant part de la biblioteca.

La primera entrada d'aquest diari pertanyent al dia de la seva inauguració, el 2 de desembre del 1935 diu: “Comença la vida d'una nova Biblioteca Popular. Aquesta Biblioteca porta el nom d'Ignasi Iglésias, nom gloriós i venerat pel poble de Catalunya, però principalment pel nucli que forma la vasta barriada de Sant Andreu del Palomar, on va néixer el gran poeta i dramaturg”.


dimecres, 18 de març del 2009

LA BIBLIOTECA DE PEPE CARVALHO

Si un personatge de ficció té una relació ambivalent amb la seva biblioteca privada, aquest és en Pepe Carvalho, el detectiu barcelonès d'origen gallec creat per Manuel Vázquez Montalbán.

La primera novel·la protagonitzada per aquest investigador és “Tatuaje”, publicada a finals del 1974, amb un títol que fa referència a la cèlebre cançó de León, Valerio i Quiroga.

Pepe Carvalho és un home culte, un lector exigent i un excel·lent gourmet. Té una magnífica biblioteca i fa servir els llibres.... per encendre el foc de la xemeneia!

dilluns, 16 de març del 2009

MEDIATECA DE LA FUNDACIÓ LA CAIXA

Vaig descobrir aquesta mediateca gràcies al meu amic Diego, a qui curiosament vaig conèixer treballant a una biblioteca a la que ell venia puntualment cada setmana per endur-se les pel·lícules en anglès que acompanyaven la revista Speak Up.

Des de l'any 2002, la Mediateca de la Fundació La Caixa està ubicada a l'edifici del CaixaForum de Barcelona, als baixos de l'antiga fàbrica Casaramona. Abans tenia la seva seu al Passeig de Sant Joan.

El seu fons de consulta conté una important col·lecció de vídeos de creació, documentals, videodansa, videopoesia, cinema, bibliografia de referència, música... Obre de dilluns a divendres de 10 a 19.30h i els dissabtes de 10 a 22h.

dissabte, 14 de març del 2009

LA BIBLIOTECA DELS BANTRY

Fins ara, he parlat de les biblioteques d'arreu del món que he visitat. Però existeix un altre tipus de biblioteques on també he estat: les de ficció, les literàries, aquelles que només es troben dins dels llibres. Aquests espais són sovint l'escenari, o fins i tot les protagonistes, de tot un seguit de novel·les.

Començo avui amb la biblioteca com a lloc del crim. A “Un cadáver en la biblioteca” d'Agatha Christie, publicat el 1942, la donzella dels Bantry descobreix un matí el cos d'una jove que ha estat estrangulada. La sàvia Jane Marple no trigarà a descobrir qui és el responsable d'aquest assassinat.

divendres, 13 de març del 2009

BIBLIOTECA GUINARDÓ-MERCÈ RODOREDA

En aquesta biblioteca treballa l'Ana, ex-companya de feina de l'FNAC i molt bona amiga meva. Està ubicada a la ciutat de Barcelona, dins del recinte del Parc de les Aigües i el seu fons bibliogràfic s'especialitza en poesia (és per això que l'Ana va triar aquest racó per ser fotografiada i molt especialment el llibre “Mujeres de carne y verso”).

La biblioteca s'anomena Guinardó-Mercè Rodoreda i es troba (no podria ser d'una altra manera) al carrer de les Camèlies. O sigui que tant el nom com l'adreça de l'equipament reten homenatge a aquesta magnífica escriptora.

dimecres, 11 de març del 2009

KÖLNER STADTARCHIVS

Avui al matí camí de la biblioteca on estic destinada aquesta setmana he vist aquesta fotografia a la premsa i m'he quedat força impressionada. Es tracta d'una arxivista que busca entre les runes de l'Arxiu Històric de Colònia que es va ensorrar fa una setmana, probablement per les obres d'ampliació de la línia del metro.

L'arxiu, que era un dels més importants de Alemanya, albergava documents de valor incalculable. El seu fons comptava amb 65.000 actes, 104.000 plànols i mapes, 50.000 cartells i prop de mig milió de fotografies. A més contenia unes 800 col·leccions privades, entre les que destaca l'obra completa de l'escriptor Heinrich Böll, premi Nobel de Literatura el 1972.

La directora de l'entitat, Bettina Schmidt-Czaia, ha declarat que s'han aconseguit salvar uns 40.000 materials, la col·lecció de cinema i fotografia i una part de dades computeritzades, que es trobaven en un edifici adjunt. A més creu que la restauració dels documents que es puguin rescatar necessitarà de 20 o 30 anys.

L'esfondrament de l'arxiu ha provocat la mort d'una persona i una altra encara continua desapareguda. El diari Kölner Stadt-Anzeiger ha dit en un dels seus titulars que “la memòria de la ciutat ha estat destruïda”.

dilluns, 9 de març del 2009

TRINITY COLLEGE OLD LIBRARY

Aquest senyal escrit en gaèlic i en anglès indica l'entrada a la Trinity College Library de Dublín, una de les biblioteques d'investigació més grans del món, que consta de 8 edificis. La fotografia va ser feta durant el viatge que vaig fer a la capital d'Irlanda el mes d'abril de l'any passat.

La que realment em va robar el cor, però, i em va emocionar fins a les llàgrimes (inclús més que el David de Michelangelo o la lluminositat del cel d'Austràlia) va ser l'Old Library i la seva sala principal: The Long Room, que és la que apareix en aquesta imatge.

La Trinity College Old Library té a més una zona d'exposicions on s'exhibeixen els manuscrits dels evangelis medievals irlandesos. Hi destaca el Llibre de Kells, escrit en llatí i amb una ornamentació esplèndida.

divendres, 6 de març del 2009

EL BIBLIOBÚS

M'encanten els bibliobusos. La meva fascinació prové d'alguns anys enrere, quan vaig tenir l'oportunitat de veure per primera vegada el Bibliobús La Mola, que ara no sé ben bé per què estava aparcat al costat de la Biblioteca Central de Terrassa.

Des d'aleshores somio amb recórrer els pobles de la comarca a bord d'una biblioteca sobre rodes. Així és que quan a l'edició del Saló del Llibre de l'any 2006 em van obsequiar amb un bibliobús de joguina podeu imaginar la meva cara. És el meu petit tresor.

dimecres, 4 de març del 2009

BIBLIOTECA DEL COLEGIO RIBERALTA

Us presento la Biblioteca del Colegio Riberalta, un dels projectes més emocionants que he fet a la meva vida. Està a la localitat de Riberalta, a la part amazònica de Bolívia. A l'estiu de l'any 2004 me n'hi vaig anar a posar-la en marxa.

Els meus dies allà els vaig dedicar a acostumar-me a la pols vermella en suspensió a l'aire que ho envaeix tot, a classificar part del fons bibliogràfic (que comptava amb gairebé 20.000 registres gràcies a la generosa col·laboració de molta gent) i a formar el personal que s'havia d'encarregar de la biblioteca quan jo marxés.

També vaig fer classes als treballadors de la Biblioteca Central i de la xarxa de biblioteques infantils ABOVIN i a estudiants de la Universidad Técnica del Beni.

dimarts, 3 de març del 2009

BIBLIOTECA CENTRAL DE TERRASSA

Aquesta és la primera biblioteca a la que vaig treballar. Es tracta de la Biblioteca Central de Terrassa. Vaig començar la meva tasca allà el maig del 1999, just la setmana abans de fer 25 anys. La fotografia, però, pertany a un moment posterior, quan feia d'itinerant. Tots aquests llibres que m'envolten formen part del lot mensual que la Diputació de Barcelona fa arribar a les biblioteques de la seva xarxa.

Recordo que el primer dia de feina em van posar a la secció infantil amb el Pep (que ara està a la Biblioteca del Casino de Manresa) i la Rosa Maria (que continua treballant a la BCT). Van ser uns anys molt feliços.

diumenge, 1 de març del 2009

BIBLIOTECA DE L'ATENEU 24 DE JUNY

L'Ateneu 24 de juny és un casal popular gironí que va néixer l'11 de setembre del 1998. Es tracta d'un espai de trobada i debat, que organitza i acull nombroses activitats lúdiques i culturals.

Compta amb una petita biblioteca (que es pot veure al fons de la imatge) que curiosament, tot i el caràcter eminentment catalanista de l'entitat, no utilitza l'adaptació de la classificació decimal universal (CDU) per a biblioteques catalanes creada per Jordi Rubió i Balaguer.

La fotografia correspon a una actuació dels disc-jockeys Lehman Brothers de fa uns mesos. Em va resultar molt divertit ballar i prendre cervesa al costat dels llibres d'història i de les biografies!