dimarts, 18 de maig del 2010

DIGITALITZACIÓ DE FONS LOCALS


Dimarts passat vaig assistir a una interessant presentació de dos projectes de digitalització de fons local que es va realitzar a la Biblioteca Marta Mata de Cornellà. Es tracta de les iniciatives Fedàncius de la Biblioteca Municipal de Manlleu i Estela de la Biblioteca Frederica Montseny de Canovelles.

Els curiosos noms d'aquestes biblioteques digitals fan referència l'un, a un veguer que a principis de l'any 900 va donar els primers llibres que configurarien l'antiga biblioteca de Manlleu i l'altre, a un tipus de monòlit on s'escrivia informació (cal esmentar que un dels monuments megalítics més famosos de Catalunya és el de Ca l'Estrada a Canovelles).

La Núria Silvestre i el Justi Moral, provinents respectivament de les biblioteques de Manlleu i Canovelles, van explicar quin eren els seus punts de partida en el moment de plantejar-se la digitalització, ja que ambdues institucions partien de realitats de treball molt diferents.

Manlleu seguia una llarga tradició en el manteniment de la col·lecció local, integrada per llibres, publicacions periòdiques, retalls de diaris, fotografies, fulls volants i, fins i tot, recordatoris de mort.

En canvi, Canovelles posseïa una trajectòria més breu, tot i que des de sempre ha fet una forta aposta per a les noves tecnologies (té bloc, pàgina de facebook, subscripció per RSS...) i entenia que el tractament del seu fons local passava per la incorporació de tecnologies de la documentació.

En el que sí que han coincidit Manlleu i Canovelles, però, ha estat en la tria del gestor de continguts: les dues fan servir l'eina de programari lliure Greenstone, elaborada per la Universitat de Waikato (Nova Zelanda).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada