divendres, 28 de novembre del 2014

TEATRE, TARDOR, BIBLIOTEQUES I ELOGIS

Fa unes setmanes que tinc força descuidat aquest blog. La veritat és que aquest ha estat un mes molt intens, farcit d'activitats de tota índole. Una de les darreres coses que he fet ha estat presentar en públic un fragment de l'obra de teatre “La Varsovia” de Patricia Suárez (la peça forma part de la trilogia “Las Polacas” i parla d'un fet real: una xarxa de prostitució que va existir a l'Argentina en les primeres dècades del segle XX, formada en bona part per noies jueves poloneses que eren reclutades amb falses promeses de matrimoni) i crear escenes per al taller de dramatúrgia "Safari d’històries" d'Helena Tornero que curso a l'Obrador de la Sala Beckett.I parlant de cursos, dimecres d'aquesta setmana vaig assistir a un curs molt interessant del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya que duia per títol "Eines per fer infografies i imatges interactives” i que va impartir la Sílvia Llombart. Vaig aprendre a crear imatges interactives fent servir Thinglink, gràfics interactius emprant l'eina Infogram  i infografies amb Piktochart.

Un altre dels cursos que he fet darrerament és el de “Coneixement del fons de còmic ” a càrrec de Jaume Vilarrubí. De les moltes lectures que em va recomanar aquest bibliotecari que treballa a la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà en destaco una, el còmic “Barri Llunyà” de Jiro Taniguchi, on un executiu que torna d'un viatge de negocis es converteix de cop, en visitar la seva ciutat natal, en l'adolescent que va ser però sense perdre la seva personalitat com a adult. Aquí teniu una escena que passa a la biblioteca:

Aquí teniu una altra biblioteca, el CRAI de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, que acull documents en relació a les quatre especialitats que es cursen a aquesta facultat: Belles Arts (que és el que estudia  el meu amic Diego, a qui podeu veure a la fotografia), Conservació i Restauració, i Disseny.


El Diego és un dels artífexs de l'espai de difusió i participació TepekaleKafé, que s'engloba dins el col·lectiu artístic TPK Art i Pensament Contemporani, que recentment va rebre el premi Tendències a la Indústria Cultural Consolidada, que atorga el diari El Mundo.

I parlant d'amics amb iniciatives interessants, la setmana passada vaig assistir a una conferència molt entenedora i dinàmica del Josep Monés sobre pagament per mòbil i tecnologia contactless dins del marc del cicle Nits de Girona:
Acabo aquesta entrada amb una referència a la professió bibliotecària que apareix a una novel·la. Me l'ha feta arribar el Lluís i alegrarà la tarda a més d'un i una. 

A la novel·la "El Huracán" ("The Tin Roof Blowdown") de James Lee Burke es fa un elogi al bibliotecari per boca del personatge principal, David Robicheaux, un detectiu del comtat de New Iberia (situat prop de Nova Orleans):

"Todas las oficinas que podrían contestar a nuestras preguntas sobre Tom Claggart estaban cerradas.

Entonces utilicé el recurso de investigación más valioso y menos apreciado de Estados Unidos: el humilde bibliotecario. Cobran unos salarios míseros y jamás se les reconoce su labor. Sus escritorios suelen estar escondidos entre pilas de libros, en algún rincón alejado desde el que deben hacer callar a estudiantes escandalosos. A veces tienen que aguantar que los sin techo les suelten su aliento de vino peleón o se tumben a roncar en los sillones. Sin embargo, el humilde bibliotecario posee una habilidad sorprendente para dar con la información más recóndita y es perseverante como un guerrero espartano".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada