divendres, 31 de juliol del 2009

VIBLIOTECA

Fa un mesos vaig sortir a sopar amb el Damián i després de sortir del restaurant libanès, el meu amic em va sorprendre portant-me a un petit local anomenat Viblioteca, que està a Gràcia, prop del carrer Verdi.

És un petita vinateria, oberta de fa poc, que ofereix més de 130 referències de tot el món. També tenen alguna cosa per menjar, com ara formatges, tapes, amanides... O sigui que biblioteca de dia i viblioteca de nit...

dimecres, 29 de juliol del 2009

BIBLIOTECA SAGRADA FAMÍLIA


Aquest edifici està situat a una zona força turística de la ciutat de Barcelona. El formen un centre cívic, un mercat municipal i la Biblioteca de la Sagrada Família, inaugurada a l'estiu de l'any 2007.

La biblioteca, que compta amb una superfície total de 2.900 metres quadrats està especialitzada en medi ambient. Una de les seves seccions més destacades és l'Espai Jove, configurat per un aparador de tendències actuals, llibres de narrativa fantàstica, còmics, videojocs i jocs de rol.

El que més sorprèn, però és que aquesta biblioteca fa olor de mercat!

dilluns, 27 de juliol del 2009

TRAVEL LIBRARY

Els aeroports sovint signifiquen interminables cues i esperes. I aquest estiu algú s'ha proposat fer-les més amenes. Fa un mes vaig descobrir a l'aeroport de Malpensa (Milà) una interessant iniciativa que consisteix a oferir gratuïtament als viatgers la possibilitat de descarregar-se àudiollibres a través de la xarxa wifi.

La Travel Library, que també funciona a l'aeroport Zaventem de Brussel·les i al Fiumicino de Roma, està formada per més de 40 títols, que abasten la ficció, els negocis, la societat i els viatges.

Inclou obres com “Ángeles y demonios” de Dan Brown. “Los sueños de mi padre” de Barack Obama, “¿Quién se ha llevado mi queso?” de Spencer Johnson , “Caos calmo” de Sandro Veronesi, “Las siete leyes espirituales del éxito” de Deepak Chopra...

Els llibres en versió àudio estan disponibles en anglès, holandès, francès i italià.

dissabte, 25 de juliol del 2009

ARXIU DE L'EDITORIAL BRUGUERA

Aquesta setmana m'ha fet molt feliç assabentar-me que al Centre Cívic Coll del districte de Gràcia es crearà un arxiu sobre la mítica editorial Bruguera, sorgida el 1910 i desapareguda el 1986, i especialitzada en col·leccions de llibres de butxaca, literatura juvenil i revistes de còmics d'humor.

De la factoria Bruguera van sorgir personatges tan coneguts i entranyables com Mortadel·lo i Filemón, els germans Zipi i Zape, Anacleto, Rompetechos, el Botones Sacarino, Superlópez, el Capitán Trueno o Jabato i també les populars novel·les del far west de Marcial Lafuente Estefanía i els llibres romàntics de Corin Tellado.

Per a l'elaboració de l'arxiu Bruguera, a més comptar amb el material procedent de l'editorial, es farà una recerca de fonts orals i escrites que posteriorment es digitalitzaran. Amb el suport de l'Arxiu Històric de la ciutat i d'escoles i instituts del barri, s'enregistraran entrevistes a veïns o antics treballadors. A més, es pretén recuperar els números de la revista dels treballadors que es va editar, fotografies, cartes, nòmines...

Al setembre s'inauguraran també dues exposicions que permetran donar a conèixer part d'aquesta memòria recuperada de l'editorial: una titulada "La Bruguera, una editorial del Coll" que es podrà veure a la Biblioteca Jaume Fuster i una altra anomenada "Tipologies d'humor Bruguera" que es farà al Centre Cívic Coll.

divendres, 24 de juliol del 2009

BIBLIOTECA RAMON D'ALÒS-MONER

Aquestes imatges pertanyen al fons especialitzat en flamenc de la Biblioteca Ramon d'Alòs-Moner. Aquesta biblioteca, creada l'any 1970, està molt a prop de la Rambla Prim i s'ubica dins del Centre Cívic Besòs.

Juntament amb aquest equipament la biblioteca coorganitza des del 2003 el cicle anual (In)fusión flamenca que s'articula entorn a tres eixos claus: el suport a la creació, la formació i la difusió cultural.

Al fons de flamenc podeu trobar, entre d'altres, les revistes “Acordes de flamenco” i “La flamenca”, CD i DVD musicals, biografies d'artistes com Camarón o Lola Flores, pel·lícules... Tots ells porten la icona d'una bailaora al llom. De ben segur que l'Eulàlia, l'Alícia o la Raquel us ajudaran a fer-ne una bona tria!

dijous, 23 de juliol del 2009

LES BIBLIOTEQUES AL YOUTUBE

Avui el CanalBib fa 3 mesos. Aquest canal, que la Subdirecció General de Biblioteques del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya va inaugurar al portal Youtube coincidint amb la Diada de Sant Jordi, recull una selecció de vídeos relacionats amb el món de les biblioteques.

El canal fa èmfasi en els vídeos relacionats amb les biblioteques catalanes. Però també es poden veure vídeos de biblioteques de tot el món, fragments de pel·lícules o programes de televisió on la biblioteca és la protagonista, campanyes de foment de la lectura i el llibre o vídeos de bibliotecaris i bibliotecàries.

Si voleu, podeu fer-los arribar les vostres recomanacions. Per cert, vaig descobrir aquest canal gràcies a l'inestimable ajuda del meu amic Toni.

dimarts, 21 de juliol del 2009

BIBLIOTECA DE LA CIUTAT GRISA

L'escriptora Imma Turbau va publicar la seva primera novel·la “El juego del ahorcado” l'any 2005. El llibre s'ambienta a una ciutat grisa “que cuando hacía sol se ponía de color salmón” amb riu, catedral i rambla i que molt probablement es correspon amb Girona.

La història, que barreja amor, tragèdia i intriga, està narrada per Sandra, una noia que consumeix bona part del seu temps a la biblioteca, un lloc que per a ella alberga “el fin de mi infancia y el inicio de mi adolescencia”. Sabeu quin és el primer llibre que la protagonista agafa en préstec? La resposta és “Guillermo el Proscrito”.

diumenge, 19 de juliol del 2009

TELEVISIÓ VERSUS BIBLIOTECA


El meu amic (i company itinerant de les Biblioteques de Barcelona) Miguel m'ha fet arribar aquesta vinyeta còmica de Bernardo Erlich que va aparèixer publicada fa uns dies a Elpais.com, edició digital del diari El País i mitjà on aquest il·lustrador argentí col·labora diàriament.

Us explicaré una curiositat sobre el Miguel: de petitó es pensava que mai podria treballar a una biblioteca perquè té al·lèrgia a la pols. Per sort s'equivocava!

dissabte, 18 de juliol del 2009

LECTURA I BIBLIOTEQUES

Aquesta setmana m'han sorprès dues notícies aparegudes a la premsa. La primera ha estat la publicació de les dades del baròmetre del CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques) del mes de juny en relació als hàbits de lectura. L'estudi posa de manifest que a l'Estat Espanyol el 21% de la població no llegeix mai. I la majoria dels que ho fa llegeix entre 2 i 4 llibres a l'any. Una altra dada significativa és que el 51,7% dels entrevistats no sap que que és un llibre electrònic.

L'altra notícia arriba del País Valencià, on La Conselleria de Cultura ha decidit retallar el 50% de les ajudes per fomentar la lectura a les biblioteques. O sigui que aquestes institucions rebran 71.000 euros en comptes dels 150.000 que figuraven als pressupostos. A València prefereixen aquesta mesura a reduir els fons destinats a impulsar la producció editorial.

Crec que totes dues notícies sobre l'activitat lectora donen molts motius per a la reflexió...

divendres, 17 de juliol del 2009

BIBLIOTECA POBLE SEC-FRANCESC BOIX

El fotògraf Francesc Boix era veí del barri del Poble Sec de Barcelona. Nascut el 14 d'agost del 1920 al número 17 del carrer Margarit, va combatre a la Guerra Civil Espanyola en el bàndol republicà i, quan va acabar la guerra, es va veure obligat a exiliar-se a França.

Va ser capturat pels alemanys i deportat a Mauthausen. Destinat al servei fotogràfic del camp de concentració, va participar en una xarxa clandestina que va aconseguir extreure'n fotos que mostraven el que succeïa al camp. Va testificar als Judicis de Nuremberg, aportant el seu testimoni i les seves proves fotogràfiques. Va morir als 30 anys a París.

Aquest emblemàtic personatge dóna nom a la biblioteca situada al popular (i bulliciós) carrer Blai. D'aquesta manera, la Biblioteca Poble Sec-Francesc Boix, té una doble especialització: d'una banda, els camps de concentració nazis i de l'altra, la cultura de la pau.

Amb un profund sentit de diàleg entre cultures, aquesta biblioteca, a l'igual que la Biblioteca del Districte 2 de Terrassa, pertany al Grup de Biblioteques Associades a l'UNESCO.

dimecres, 15 de juliol del 2009

SERVEIS D'EXTENSIÓ BIBLIOTECÀRIA

Aquest mes la revista “Literata” publica en la seva edició de paper un interessant article a la pàgina 15 que, sota el títol “Si Mahoma no va a la muntanya...”, parla dels diferents serveis d'extensió bibliotecària que existeixen a l'Estat Espanyol.

D'aquesta manera, podeu trobar referenciades, entre d'altres, iniciatives com les biblioplatges de les localitats de Barcelona o Benidorm, les bibliopiscines presents a Navarra, Santiago de Compostela, Bilbao o Badajoz, els bibliojardins, el biblioriu de Manlleu, els bibliomerctas de Castelldefels o Montornès del Vallès, els bibliobusos, el bibliometro de Madrid, la biblioterrassa de Castellar del Vallès, la biblioplaça de Granollers, els biblioparcs del Penedès i les bibliorambles. Tots aquests serveis són una excel·lent forma d'acostar i difondre la lectura.

Per cert, si feu un cop d'ull a la llista de blocs recomanats que hi ha a la contraportada de la revista us endureu una agradable sorpresa!

dilluns, 13 de juliol del 2009

BIBLIOTECARIS I BIBLIOTECÀRIES DE PEL·LÍCULA

A continuació us presento un llistat d'alguns dels actors i actrius que han interpretat el paper de bibliotecari o bibliotecària al llarg de la seva carrera cinematogràfica. I us detallo una mica la trama de la pel·lícula on han intervingut per si us encurioseix visionar-la. He intentat que la llista sigui el més variada possible i abasti diferent gèneres i nacionalitats:

Carole Lombard a “Casada por azar” (“No man of her own”, 1932). L'argument és el següent: un jugador de cartes trampós i força cràpula fuig de Nova York i arriba a un petit poble on s'enamora d'una humil i ingènua bibliotecària. En aquesta pel·lícula es van conèixer Carole Lombard i Clark Gable i van acabar casant-se a de veritat!




Jewgenija Gluschenko a “Vlyublyon po sobstvennomu zhelaniyu” (“Влюблён по собственному желанию”, 1983). Es tracta d'una divertida història d'amor i psicologia conductiva entre un ex-atleta en hores baixes i una bibliotecària no gaire guapa que es diu Vera. L'actriu protagonista va guanyar l'ós de plata al festival de Berlín per la seva interpretació a aquesta pel·lícula.



Hervé Furic a “Cuento de Invierno” (“Conte d'hiver”, 1992). Aquest drama d'Éric Rohmer presenta a una jove els afectes de la qual oscil·len entre un perruquer i un bibliotecari, però que no es pot comprometre perquè al cap hi té un antic amor d'estiu. Aquesta és una de les poques pel·lícules on surt un bibliotecari (en masculí). Al cinema són també malauradament minoria.



Goldie Hawn a “Juego Peligroso” (“Foul play”, 1978). En aquesta comèdia, una bibliotecària de San Francisco, acabada de divorciar, es veu implicada en una trama d'espionatge amb microfilm amagat inclòs. L'agent encarregat de protegir la Goldie Hawn és el Chevy Chase, o sigui que us podeu fer a la idea.





Bette Davis a “Storm Center “(“Storm center”, 1956). La pel·lícula narra la història d'Alicia Hull, una bibliotecària vídua, que treballa a la Biblioteca Pública de Kenport i que es nega a seguir l'ordre del consell municipal que li demana retirar un llibre de tendència marxista. Sabíeu que a vegades m'han dit que m'assemblo físicament a la Bette Davis? Curiosament, ella interpreta un personatge a “Beyond the forest” que es diu Rose Moline.


Kaoru Yachigusa a “Gasu Ningen dai Ichigo” ("ガス人間第一号”, 1960). Es tracta d'un llargmetratge protagonitzat per un bibliotecari amb superpoders que pot convertir-se en gas. Utilitza el seu do per cometre crims i convertir-se en l'”enemic públic número 1” de Tòquio. La pel·lícula és un barreja de terror i ciència-ficció.





Romy Schneider a “¿Qué tal, Pussycat?” (What's up, Pussycat?”, 1965). Aquest és el primer film de Woody Allen com a actor i està ple d'embolics, intrigues amoroses i psicoanàlisi, és clar. Algunes de les escenes més divertides passen a la biblioteca de l'Escola Berlitz de Paris, on el personatge interpretat per l'Schneider hi treballa.




Un enllaç interessant per obtenir més informació sobre aquest tema és la pàgina web http://www.libcinema.com. Es tracta d'una base de dades sobre films on apareixen biblioteques i/o bibliotecaris. Està especialitzada en cinema japonès.

divendres, 10 de juliol del 2009

BIBLIOTECA NAZIONALE BRAIDENSE

A principis de juny vaig fer una visita a Milà. No vaig poder accedir a la Biblioteca Ambrosiana, la primera biblioteca pública que va tenir la ciutat, com era la meva intenció inicial.

Però, en canvi, l'amabilíssim personal de la Biblioteca Nazionale Braidense sí que em va permetre visitar i fotografiar abastament les instal·lacions de la seva institució. Aquesta biblioteca va obrir les seves portes el 1786 i té la seva seu al Palazzo di Brera..

El seu patrimoni, de més d'un milió de documents, està constituït per manuscrits, llibres antics i moderns, revistes, microfilms, fotografies, gravats, CD-ROM... La va crear l'emperadriu Maria Teresa d'Àustria, que va comprar l' antiga biblioteca del comte Pertusati.

Està molt a prop de la parada de metro Montenapoleone de la línia groga.

dimecres, 8 de juliol del 2009

BIBLIOTECA LOLA ANGLADA

Aquesta petita biblioteca s'anomena Lola Anglada i està als jardins Montserrat, a l'Eixample. Rep el seu nom de la cèlebre escriptora i il·lustradora barcelonina, autora d'obres com "Monsenyor Llangardaix", "La meva casa i el meu jardí" i "La Barcelona dels nostres avis". Els dibuixos que va fer per a una edició del llibre "Alicia en el país de las maravillas" (que podeu trobar a forces biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona) són molt coneguts.

La biblioteca té al voltant d'unes 47.000 visites anuals. En una de les rajoles de les bòvedes del seu peculiar sostre hi ha la inscripció 1956, any de construcció de l'edifici:

dimarts, 7 de juliol del 2009

UN BIBLIOTECARI FAN DE MICHAEL JACKSON

Avui, a l'Staples Center de Los Ángeles, se celebra l'enterrament de Michael Jackson amb una multitudinària cerimònia que comptarà amb 17.000 assistents i que podrà ser seguida simultàniament arreu del món per televisió i internet.

Aquest és l'homenatge que un bibliotecari de la mediateca de Limoges dedica al Rei del Pop:


diumenge, 5 de juliol del 2009

BIBLIOTEQUES DE L'ANTIGUITAT

A més de la d'Alexandria, existeixen un seguit de biblioteques que van desenvolupar un paper molt important a l'Antiguitat.

Aquestes són algunes dates importants a la història de les biblioteques:
  • - 1250 a. de C. El faraó Ramsés II crea la Biblioteca de Tebes, formada per rotllos de papir escrits en jeroglífic.
  • - 540 a. de C. Pisístrate funda a Atenes la primera biblioteca pública que es coneix.
  • - 37 a. de C. Gai Asini Pol·lió promou la creació de la primera biblioteca pública de Roma.
  • - 232 d. de C. S'inaugura la biblioteca de Cesarea.
  • - 330 d. de C. L'emperador Constantí funda una biblioteca a Bizanci que serà de un lloc cultural de referència durant l'Edat Mitjana.

divendres, 3 de juliol del 2009

DONALD I CHARLIE BROWN VAN A LA BIBLIOTECA

Fa uns mesos, treballant a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda vaig descobrir un llibre que m'ha resultat força útil per redactar algunes de les entrades d'aquest bloc. Es titula “Drôles de bibliothèques. Le thème de la bibliotèque dans la littérature et le cinéma” i és obra de Anne-Marie Chaintreau i Renée Lemaître. És de l'any 1990 i de moment no ha estat traduït ni al català ni al castellà.

Una de les coses més divertides que he trobat entre les pàgines del llibre és que tant l'ànec Donald (el mític personatge de Walt Disney) com el Charlie Brown i la Sally (integrats de la tira còmica “Peanuts”, creada per Charles Schulz) han visitat la biblioteca. Aquí en teniu la prova:
Per si teniu algun dubte en Donald compra ratolins blancs (souris blanches) per espantar la bibliotecària tant amant del silenci.

El diàleg d'aquests del pacient Charlie Brown i l'escèptica Sally ve a dir més o menys:

- No entenc el truc.
- No hi ha pas cap truc. Mostres el teu llibre a la bibliotecària i te l'emportes.
- Però no tinc diners...
- No calen diners: és l'estat qui paga.
- Ja ho entenc: és la lectura dirigida!

dimecres, 1 de juliol del 2009

MALMÖ STADSBIBLIOTEKET

Durant la meva estada a Copenhague vaig fer una excursió a la ciutat sueca de Malmö. El pont de Oresund connecta ambdues poblacions des de fa gairebé una dècada. Així és que en 40 minuts de tren vaig canviar de país, de moneda i d'idioma. A Malmö vaig recórrer l'impressionant Stadsbiblioteket, que acull uns 4.500 visitants al dia.

La Marie, una encantadora bibliotecària que treballa a l'àrea infantil, em va ensenyar una prestatgeria mòbil que en obrir-la menava a un espai amb titelles i joguines on fan l l'hora del conte. La biblioteca acull sessions en suec, anglès, àrab, tailandès i castellà!