divendres, 28 de maig del 2010

A BODY IN THE LIBRARY

Avui faig anys i el meu amic Carlos m'ha enviat des de Melbourne una tassa amb la portada del llibre "A body in the library" (que aquí es va traduir com "Un cadáver en la biblioteca") de l'Agatha Christie.

M'ha fet molta il·lusió perquè m'encanta aquesta autora i el cafè i perquè la biblioteca dels Bantry va ser la primera biblioteca literària de la qual vaig parlar amb aquest bloc. Quin magnífic regal!

dimarts, 25 de maig del 2010

BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DEL ALBAICíN

L'Ana, la meva amiga que treballa a la Biblioteca Mercè Rodoreda, m'ha fet arribar aquest punt de llibre d'una biblioteca que ha visitat a Granada, ciutat on ha passat uns dies de vacances.

Es tracta de la Biblioteca Pública Municipal del Albaicín (també anomenat Albayzín) que està al preciós barri del mateix nom i que va fer 20 anys la tardor passada. L'equipament obre cada tarda de dilluns a divendres de 15 a 20.45h. La novel·la "Sangre derramada" d'Asa Larsson i el còmic "Abuelos y leyendas" d'Hugo Pratt són algunes de les novetats que ha rebut últimament.

L'Ana m'ha explicat que la biblioteca té un fons especialitzat de CD de música àrab i que només es permet agafar en préstec dos documents.

divendres, 21 de maig del 2010

BIBLIOTECA DE PETER KIEN

L'usuari de la Biblioteca Miquel Llongueras que em recomana llibres m'ha fet descobrir una nova biblioteca literària. És obra del premi Nobel Elias Canetti i apareix al seu llibre "Auto de fe".

L'esmentada biblioteca té 25.000 volums, ocupa el quart i últim pis d'una casa situada al número 24 del carrer Ehrlich i el seu propietari és Peter Kien, un especialista en Xina.

Un dia posa el següent anunci al diari: "Erudito con biblioteca de excepcionales dimensiones busca ama de llaves responsable. Presentarse solamente personas de mucho carácter. Gentuza volará escaleras abajo. Asunto sueldo, secundario." És així com Teresa entrarà a la seva vida, amb fatals conseqüències per a ell i la seva biblioteca.

dimarts, 18 de maig del 2010

DIGITALITZACIÓ DE FONS LOCALS


Dimarts passat vaig assistir a una interessant presentació de dos projectes de digitalització de fons local que es va realitzar a la Biblioteca Marta Mata de Cornellà. Es tracta de les iniciatives Fedàncius de la Biblioteca Municipal de Manlleu i Estela de la Biblioteca Frederica Montseny de Canovelles.

Els curiosos noms d'aquestes biblioteques digitals fan referència l'un, a un veguer que a principis de l'any 900 va donar els primers llibres que configurarien l'antiga biblioteca de Manlleu i l'altre, a un tipus de monòlit on s'escrivia informació (cal esmentar que un dels monuments megalítics més famosos de Catalunya és el de Ca l'Estrada a Canovelles).

La Núria Silvestre i el Justi Moral, provinents respectivament de les biblioteques de Manlleu i Canovelles, van explicar quin eren els seus punts de partida en el moment de plantejar-se la digitalització, ja que ambdues institucions partien de realitats de treball molt diferents.

Manlleu seguia una llarga tradició en el manteniment de la col·lecció local, integrada per llibres, publicacions periòdiques, retalls de diaris, fotografies, fulls volants i, fins i tot, recordatoris de mort.

En canvi, Canovelles posseïa una trajectòria més breu, tot i que des de sempre ha fet una forta aposta per a les noves tecnologies (té bloc, pàgina de facebook, subscripció per RSS...) i entenia que el tractament del seu fons local passava per la incorporació de tecnologies de la documentació.

En el que sí que han coincidit Manlleu i Canovelles, però, ha estat en la tria del gestor de continguts: les dues fan servir l'eina de programari lliure Greenstone, elaborada per la Universitat de Waikato (Nova Zelanda).

dijous, 13 de maig del 2010

BIBLJOTEKA NAZZJONALI TA' MALTA

Fa un parell de setmanes vaig estar a la illa de Malta i vaig tenir l'oportunitat de visitar la seva Biblioteca Nacional, és a dir, la Bibljoteka Nazzjonali ta' Malta o senzillament la Bibliotheca, com es coneguda popularment.

Està a La Valletta i va ser fundada el 1555. Entre d'altres documents, preserva col·leccions personals de llibres pertanyents als cavallers de l'Ordre de Malta.

Tot i que no es poden fer fotografies a l'interior de la biblioteca, vaig aconseguir fer aquesta d'amagatotis amb el mòbil:

Hi podeu veure l'exposició que aleshores acollia titulada "Servi Servorum Dei-il-Papa hawn Malta", que mostrava diverses peces de roba, llibres, objecte d'art, correspondència... que il·lustraven les relacions al llarg de la història entre els diversos Papes i els cavallers de l'esmentada ordre.

Aquesta exposició s'emmarcava dins dels actes desenvolupats en relació a la visita de Benet XVI a la illa.

A Malta, també vaig visitar la localitat pesquera de Marsaloxx. En l'apartament que vam llogar vam trobar aquesta minibiblioteca en una de les prestatgeries de la cuina:

Tot i la seva limitada extensió, contenia un ampli ventall d'obres que anaven des d'una del premi Nobel V.S. Naipul a la "Biker Bible", passant per Tricia Stewart i la seva "Calendar girl", un relat autobiogràfic que explica com 11 dones d'entre 45 i 65 anys, membres d'un club tradicional anglès, van decidir posar nues en un calendari per recollir fons contra la leucèmia.

dimecres, 12 de maig del 2010

LECTURES EXPRÉS (2)

Avui us presento una nova Lectura Exprés des del bloc del club de lectura de la Biblioteca Miquel Llongueras. Una mica d'història de Portugal, música, amor i venjança.


dimarts, 11 de maig del 2010

BIBLIOTECA GÒTIC-ANDREU NIN

El diumenge 2 de maig, la nova Biblioteca Gòtic-Andreu Nin va obrir les portes al número 32 de La Rambla de Barcelona, a la planta baixa del desaparegut Gran Hotel Falcón.

Aquest lluminós espai comparteix edifici amb la seu de l'Escola Superior de Disseny Elisava i compta amb un fons inicial de 33.665 documents i 65 subscripcions a diaris i revistes.

Ocupa més de mil metres quadrats i, com no podia ser d'una altra manera, té un centre d'interès dedicat a La Rambla, on es poden trobar llibres sobre arquitectura, història, novel·les i tota mena d'obres vinculades a aquest indret tan emblemàtic.

L'equip de la biblioteca està format per 7 persones que comencen amb molta il·lusió aquest nou projecte.

Aquí teniu algunes de les fotos que vaig fer el dia de la inauguració:

Molta sort a l'Azucena, la Carmen l'Helena, el Josep, la Maria, la Mercè i el Quim! Ja veieu que tots són molt fotogènics!

dilluns, 10 de maig del 2010

CLUB DE LECTURA DE CIÈNCIA (3)

Avui per començar la setmana us enllaço al meu nou post del bloc del club de lectura de ciència de la Biblioteca Miquel Llongueras, on parlo de reconstrucció facial forense i de la meva admirada Sue Grafton:

dissabte, 8 de maig del 2010

UNA BIBLIOTECA AL CINEMA

Dimarts passat vaig anar al cinema Renoir Les Corts a veure la particular adaptació que Tim Burton ha fet d'"Alicia en el país de las maravillas". La pel·lícula no em va acabar de convèncer-me. El que realment em va sorprendre, però, va ser trobar una mena de biblioteca al costat d'on es venen les crispetes:

L'espai, que és alhora bar, sala de lectura i racó de l'intercanvi, té una normativa clara:

dissabte, 1 de maig del 2010

LES BIBLIOTEQUES DEL FUTUR

Joaquín Rodríguez és entre d'altres coses investigador del projecte "Territorio ebook" de la Fundació Germán Sánchez Ruipérez i consultor del Comissió Digital de l'Escuela de Organización Industrial.

Ha elaborat un decàleg per a les noves biblioteques en l'era del llibre electrònic amb punts força interessants.

Les biblioteques del segle XXI han de:

1. Estendre les seves funcions a l'àmbit digital: préstec digital, centres de comunicació...
2. Conservar les seves funcions tradicionals de patrimoni i arxiu.
3. Reconceptualitzar la ubicació de les unitats dedicades a la comunicació digital.
4. Cogestió i participació ciutadana.
5. Crear nous espais d'accés a la informació.
6. Gestionar nous models de propietat intel·lectual: copyleft, Creative Commons, etc.
7. Desconfiar dels intermediaris digitals i els formats propietaris.
8. Reforçar l'essència de la professió bibliotecària.
9. Peregrinar a Alexandria per comprendre la seva fama.
10. Emetre les reunions importants per streaming.