dimecres, 28 d’abril del 2010

BIBLIOTECA DELS ESPARVIEU

Un usuari de la biblioteca m'ha parlat del llibre "La rebelión de los ángeles", publicat per Anatole France el 1914. Va ser un dels títols que van formar part de l'Index Librorum Prohibitorum et Expurgatorum, és a dir, l'Índex de Llibres Prohibits de l'Església Catòlica.

Aquesta obra, que parla d'una conspiració dels àngels contra Déu, es burla de totes les institucions imaginables: la policia, la burgesia, el matrimoni... i fins i tot els bibliotecaris (l'autor tenia on inspirar-se, doncs va exercir aquest càrrec al Senat francès).

Un dels principals escenaris de la narració és la biblioteca privada de la família Esparvieu, formada per 360.000 volums sobre teologia i que France descriu com a: "una de las más hermosas bibliotecas particulares de Europa. Allí se puede estudiar la Física, o, por mejor decir, las físicas en todas sus manifestaciones, y también la Metafísica o las metafísicas; es decir, lo que está unido a la Física y que no hay otra manera de nombrar, por ser imposible que un sustantivo denote lo que carece de sustancia y sólo es ilusión o ensueño. Allí se hallan reunidos los filósofos que precisan la solución, la disolución y la resolución de lo absoluto, la determinación de lo indeterminado y la definición de lo indefinido. Todo se amontona en aquel cúmulo de Biblias, mayores y menores, sagradas y profanas; todo, hasta el pragmatismo de última hora, el más nuevo y el más elegante”.

Allà Arcadi, àngel de la guarda de Maurici Esparvieu consulta i remena llibres, destarotant-ho tot, i comença a desenvolupar les seves teories de rebel·lió. La veritat és que tot el desordre que provoca repercuteix força negativament en la salut mental del senyor Sariette, el cuidador de la biblioteca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada