dilluns, 20 de setembre del 2010

BIBLIOTEQUES DE SENEGAL

Durant el mes d'agost he passat un parell de setmanes a Senegal i, a més de nedar a l'Atlàntic, visitar vil·les animistes i recórrer el país en els mítics sept-place, he tingut temps de fotografiar algunes biblioteques.

La primera ha estat la médiathèque de l'Institut Français Léopold Sédar Senghor de Dakar, institució que es dedica a difondre la cultura francesa a Senegal i que havia dut anteriorment els noms de Centre Culturel Français i Alliance Française. Enguany ha fet 50 anys, els mateixos que la independència del país.

La biblioteca obre de dilluns a dissabtes de 9 a 21:30h i permet als membres de l'institut el préstec simultani de 2 llibres, 2 revistes i un DVD.

Aquí teniu algunes fotografies de la sala infantil:

I aquesta és la planta de dalt, destinada a públic adult:

El Josep va voler fotografiar extensament l'apartat de política, on, en les seves paraules, es troben obres de caràcter fortament "imperialista":

Aquesta façana groguenca que hi ha darrera meu pertany a l'escola Leopold Armand Angrad de l'illa de Gorée. Va poder ser restaurada gràcies a la col·laboració del Japó. Compta amb sala d'informàtica i biblioteca que no vam poder visitar perquè per aquelles dates i en ple Ramadà els nens i nenes tenien vacances.

La colorista illa de Gorée està davant la costa de Dakar i va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Durant tres segles va ser un dels mercats d'esclaus més important, destinat a aprovisionar els continents americà i europeu.

Un museu ubicat al que va ser l'antiga Casa dels Esclaus dóna testimoni d'uns dels fets més vergonyosos de la història.

Les últimes imatges d'aquesta entrada del bloc pertanyen a un orfenat de la localitat de Kabrousse, a la regió de Casamance, on el Josep i jo vam portar material escolar. La institució compta amb infermeria, guarderia, escola i biblioteca.

Si voleu conèixer més coses sobre Senegal, us proposo que feu un tomb per les Festes de la Mercè, on enguany Dakar és la ciutat convidada. I també us recomano una lectura força interessant "L'aventure ambigüe" de Cheikh Hamidou Kane. Na nga def!

3 comentaris:

  1. Molt interessant. Ja et demanaré més coses sobre les biblioteques senegaleses quan ens veiem. Per cert, avui he après dues termes: animista (vil·les animistes) i sept-place.

    Damià

    ResponElimina
  2. Volia dir dos termes. Aix!

    Damià

    ResponElimina
  3. Gràcies per la lectura i me n'alegro que t'hagi ajudat a ampliar vocabulari!
    Rosa

    ResponElimina