La setmana passada vaig tenir el plaer de poder assistir a les jornades que sota el títol "Els futurs de la biblioteca pública" van dur-se a terme a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona els dies 13 al 15 d'octubre.
L'objectiu d'aquestes jornades era promoure la reflexió per part de la xarxa de 36 biblioteques públiques de la ciutat del seu futur de cara a plantejar reptes i objectius per al nou Pla de Biblioteques que ha d'elaborar-se (el Pla de Biblioteques actual acaba aquest any).
Les conferències que vaig escoltar formaven part de l'apartat dedicat als continguts digitals i em van servir per assabentar-me, per exemple, que la indústria editorial de llibres de paper és la tercera més contaminant del planeta o que el 85% del patrimoni cultural de la humanitat són obres orfes.
El conductor de totes les sessions va ser el sociòleg i editor madrileny Joaquín Rodríguez, autor del bloc Los Futuros del Libro, a qui ja he citat en alguna ocasió al Libraries of the World.
En primer lloc, Neus Arqués (Manfatta) i Ernest Folch (36L Books) van parlar dels futurs de la cadena de valor del llibre i van explicar que els llibres electrònics portarien canvis de desintermediació en l'equació autor-editorial-llibreria-lector.
Arantza Larrauri (Libranda) i Luis Collado (Google Books) van ser els encarregats de tractar el tema "De la digitalització a la creació de continguts". Ambdós es van mostrar unànimes en afirmar que per sobre de tot el més important és que es llegeixi, independentment del dispositiu.
Després Jens Thorhauge (Danish agency for libraries and media) i Rebecca Federman (Biblioteca Pública de Nova York) van relatar experiències de treball dels seus respectius països.
L'acte va finalitzar amb una sessió de preguntes i respostes per part del públic assistent a tots els conferenciats.
Per cert, que aquí em teniu ensenyant orgullosament la meva acreditació:
La darrera foto és fantàstica!
ResponElimina