dijous, 10 d’octubre del 2013

BIBLIOTEQUES DE TAIWAN (1)

Aquest mes de setembre he fet un viatge de tres setmanes per Taiwan, un país que m’ha fascinat pels seus paisatges i el tarannà de la gent que hi viu.

A més de fer snorkelling, gaudir de les fonts termals, menjar abelles i veure exposicions d’art contemporani, em vaig fer un tip de visitar biblioteques. 

La primera va ser a Lishan, una localitat rural del nord del país famosa pels seus préssecs i les seves pomes i també per les seves plantacions de te. La vaig descobrir gràcies a la Chien, que és professora a la Li Shan Elementary and Junior High School.

La biblioteca es diu Nasi-Yama Qalang Slamaw i la Chien em va explicar que el nom fa referència a una matança d’indígenes durant la invasió japonesa. Els antics pobladors d’aquelles terres van ser duts a una cabana amb la promesa que allà es negociaria un acord de pau. Un cop van arribar a la cabana, els japonesos van tancar la porta i van calar foc a l’habitacle. 

Aquí teniu imatge de la biblioteca i d’una de les fitxes dels usuaris on es registren els préstecs:















Lishan està molt a prop del Parc Nacional de Taroko. Allà vaig voler visitar el temple de Changuang i conèixer de primera mà la biblioteca de la qual el Josep m’havia enviat fotografies la primavera passada:


Després vaig visitar la County Cultural Affairs Bureau Library de la ciutat costanera de Taitung. Era pels volts de la Diada i vaig decidir fer una mica de cerca a la secció infantil. No vaig trobar res sobre Catalunya però sí aquesta petita història il·lustrada d’Espanya a un llibre sobre països del món:


























A Taitung vaig agafar un ferry cap a la paradisíaca illa volcànica de Lanyu, un lloc on només hi ha 6 vil·les de pescadors, una oficina de correus, una comissaria de policia i un pavelló on es fan concursos de karaoke. Això sí, també té biblioteca:


 


A finals de la segona setmana de viatge vaig visitar Kaohsiung i la seva Literature Library. Em va fer gràcia trobar traduccions al xinès de “La gramàtica del amor” de Rocío Carmona, “Delirio” de Laura Restrepo, “Imprenta Babel” d’Andreu Carranza i fins i tot “La catedral del mar” d’Ildefonso Falcones.











 


Al parc on està situada la biblioteca hi ha una escultura dedicada a l’escriptor i historiador Yeh Shi Tao.


1 comentari:

  1. Fascinant!!!! que maques! (ja havia mig llegit l'entrada pel feedly, quan ho vas posar, però ara he entrat més en detall jeje) I a més, em fa molta gràcia (per dir-ho d'alguna manera) la foto del llibre infantil amb la sagrada familia i un toro O_O

    ResponElimina