dimarts, 26 d’agost de 2014

BIBLIOTEQUES DE PORTUGAL

Avui us continuaré explicant les meves vacances, la segona part de les quals vaig passar a la regió portuguesa de l'Alentejo. A part de sol, platja, natura, festes majors i visites a les caves, m'he fet un fart de fotografiar biblioteques.

Comencem amb la Biblioteca Municipal d'Alcácer do Sal, una de les ciutats més antigues del país, fundada pels fenicis pels volts de l'any 1.000 a.C. La biblioteca ha aprofitat les férias de verão per organitzar tot un seguit d'activitats per a nens i nenes fins a 12 anys: hores del conte, tallers de tota mena (art, invents, cuina...), projeccions de pel·lícules i fins i tot sessions de karaoke!
La Biblioteca Municipal Manuel da Fonseca està a Santiago do Cacém. El seu nom ret homenatge a un dels escriptors més importants del neorealisme portuguès, nascut el 1911 en aquesta localitat, qui també dóna nom a una escola de secundària.

Santiago de Cacém va ser la seu de la segona biblioteca itinerant de la Fundació Fundação Calouste Gulbenkian, que amb el pas dels anys donaria lloc a l'actual biblioteca.La Biblioteca Municipal d'Odemira és realment bonica. Inaugurada el 2000, està emplaçada a l'interior del que resta de les muralles d'un antic castell i ocupa 1553 metres quadrats. Duu el nom del premi Nobel de Literatura José Saramago. 

Una altra de les biblioteques que més em va agradar va ser la de la Quinta do Barranco da Estrada, un establiment de turisme rural on em vaig hostatjar durant alguns dies. Està prop de la petita aldea de Santa Clara-a-Velha i a la vora d'una presa, que permet realitzar tot tipus d'activitats aquàtiques.

A la biblioteca hi ha molts documents vinculats amb l'observació d'ocells, una altra de les ocupacions que es poden dur a terme en aquest deliciós indret.
La Biblioteca Municipal d'Aljustrel es va inaugurar el 1997. Té un apartat dedicat a l'autor do mês, que durant aquest agost recorda la figura de Natália Correia, la prolífica escriptora i destacada activista cultural nascuda a les illes Açores a principis dels anys vint.


I parlant d'escriptors, aquí teniu la  Biblioteca Municipal de Beja José Saramago, la història de la qual es remunta a l'any 1874 i que ocupa el seu actual emplaçament des del 1993.

Una de les peculiaritats de la seva espectacular façana són les dues escultures de piles de llibres que hi ha a l'entrada. 

El seu fons està constituït per més de 120.000 documents. La biblioteca duu a terme una extensa programació cultural permanent, de la qual en destaquen les jornades "Palavras Andarilhas", el "Dia Mundial da Poesia" i el "Dia Mundial do Livro".

A la localitat de Portel vaig descobrir que la seva Biblioteca Municipal va fer tot just un any de vida el 12 de juny d'enguany.


La localitat es trobava en plena festa major i vaig estar tafanejant en aquest petit stand dedicat als llibres on hi havia exposats poemes dels més cèlebres autors portuguesos.

Per cert, al carrer del meu hostal hi havia aquest fragment del recull de contes "Retalhos" de José de Macedo Fragateiro.


La Biblioteca Municipal Vendas Novas també va començar com una de les biblioteques itinerants creades per la fundació Calouste Gulbenkian a mitjans dels anys 60.

Al parc on està ubicada hi ha unes escultures de l'artista local Helder Batista:

Abans d'agafar l'avió cap a Barcelona vaig tenir temps de fotografia el que fins ara ha estat la seu de l'Hemeroteca Municipal de Lisboa, que aplega més de 20.000 títols de publicacions.El seu exemplar més antic pertany a la "Gazeta de Lisboa" i data del 10 d'agost del 1715.

L'hemeroteca es troba tancada al públic des de finals de l'any passat i pendent de trasllat.


A la Lisboa no podia faltar la fotografia amb l'escultura de Fernando Pessoa:


A la revista "Ling", editada per la companyia aèria amb la qual viatjava (que per cert, em va deixar a terra en el vol d'anada perquè havia fet overbooking) vaig descobrir aquest interessant article sobre la Biblioteca Casanatense, una joia oculta de la ciutat de Roma i una vella coneguda d'aquest blog.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada