diumenge, 31 de desembre del 2017

BIBLIOTEQUES DE MÀLAGA I GRANADA

Aquest d'avui és el darrer post de l'any del Libraries of the World.

Aprofito l'avinentesa per desitjar-vos un magnífic 2018 amb el vídeo sobre la nova Biblioteca Montserrat Abelló, que s'inaugurarà a finals de gener, i on intervinc una estoneta.


També vull compartir amb vosaltres un reportatge fotogràfic sobre biblioteques andaluses que m'ha fet arribar els meus pares.

Comencem amb dues de la província de Màlaga. La primera és la Biblioteca Pública Miguel Gámez Quintana i pertany al municipi de Comares, conegut com "El balcón de la Costa del Sol"

El poeta malagueny Gámez Quintana no només dóna nom a la biblioteca sinó també al carrer on està ubicat aquest equipament.



A Frigialiana,  a més de fer una mel de canya boníssima (hi ha l'única fàbrica d'Europa d'aquest aliment) tenen una biblioteca molt bonica que comparteix edifici amb l'arxiu històric.

La Biblioteca Pública Municipal Mármol Carvajal s'ubica a la Casa del Apero, una construcció que es calcula que data de principis del segle XVII i que inicialment estava destinada a fer les funcions de graner, caballerisses i magatzem d'eines de conreu. 

A la dècada dels 90 l'edifici es va restaurar i actualment alberga, a més de la biblioteca i l'arxiu, el museu arqueològic, l'oficina de turisme i dues sales d'exposicions temporals.









Ja en terres de Granada, els meus pares van visitar la localitat de Capileira, de prop més de 500 habitants i ubicada a l'Alpujarra.

 La Biblioteca Municipal d'aquesta localitat obre totes les tardes de 18 a 20 hores.


La Biblioteca Pública de Lanjarón està situada dins de la Casa de Cultura, al costat del mercat municipal. Es va inaugurar al mes de juny de 1989.









Aquesta és la Biblioteca José López Rubio de Motril, una de les cinc integrants de la xarxa de biblioteques de la ciutat. En destaca el seu fons multicultural.







La Biblioteca Central d'aquesta localitat s'ubica a la Casa de la Palma, un edifici que formava part d'una antiga hisenda morisca del segle XVI dedicada a la producció de sucre. A la façana s'hi va afegir a mitjans del segle XIX una torrassa per al rellotge. Per aquest fet, un altre dels noms que rep és de la Casa del Reloj de Victoria.

En aquest espai també hi ha instal·lada la Biblioteca de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).








La Biblioteca Pública  Hurtado de Mendoza de la localitat d'Órgiva aplega una col·lecció molt especial: dins l'aula cervantina Agustín Martín Zaragoza es poden trobar edicions del Quixot en més de 80 idiomes, a més d'estudis i crítiques sobre la cèlebre novel·la.




La Biblioteca Municipal d'Otivar ocupa la seu de l'antic ajuntament a la Plaza de la Constitución.


I aquesta és la biblioteca més bonica que els meus pares han visitat en aquest viatge. Es tracta de la Biblioteca del Hospital Real de la Universidad de Granada. La seva història es va iniciar el 1526, arran de la visita de Carlos V a la ciutat.

Actualment compta amb més d'un milió llarg de documents en paper i 240.000 llibres electrònics.
















Acabo amb aquest article que m'ha fet arribar el Josep sobre fanàtics dels llibres i biblioteques particulars. Quin personatge cèlebre creieu que posseeix la biblioteca més extensa?

Que tingueu una magnífica entrada d'any. Per cert, sabeu que el Libraries farà el seu novè aniversari en uns dies?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada