divendres, 20 de novembre del 2009

MARIA MOLINER

L'entrada d'avui l'escric a petició del meu amic Vicente que em va suggerir parlar al meu bloc de Maria Moliner, autora del completíssim “Diccionario del uso del español” (que conté definicions, sinònims, expressions, expressions i frases fetes i famílies de paraules).

El seu diccionari és molt conegut però sabíeu que ella treballava en biblioteques? Maria Moliner va néixer el 1900 a Paniza (Saragossa). L'any 1922 es va incorporar al Cuerpo Facultativo de Archiveros, Bibliotecarios y Arqueólogos de Simancas i després va passar a l'Archivo de la Delegación de Hacienda en Múrcia.

Els anys següents va ocupar força llocs de responsabilitat en el camp de l'organització de les biblioteques populars. El 1936 la van cridar de la Universitat de València per dirigir la seva biblioteca.

Però el 1937 va haver de deixar el càrrec per dedicar-se a la direcció de l'Oficina de Adquisición y Cambio Internacional de Publicaciones i treballar com a vocal de la Sección de Bibliotecas del Consejo Central de Archivos, Bibliotecas y Tesoro Artístico.

Va patir represàlies polítiques en acabar la guerra i va ser degradada 18 llocs en l'escalafó del Cuerpo Facultativo de Archiveros y Bibliotecarios.

El 1946 va començar a dirigir la Biblioteca de l'Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales de Madrid fins a la seva jubilació el 1970.

És autora d'alguns textos sobre l'organització de biblioteques com “Bibliotecas rurales y redes de bibliotecas en España” o “Instrucciones para el servicio de pequeñas bibliotecas”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada