dijous, 28 d’octubre del 2010

V CONGRESO NACIONAL DE BIBLIOTECAS PÚBLICAS

Els dies 3, 4 i 5 de novembre se celebra a Gijón el V Congreso Nacional de Bibliotecas Públicas, que enguany es dedica als continguts digitals i als reptes i oportunitats que aquests proporcionen.

La setmana que em desplaçaré fins a aquesta localitat asturiana per assistir al congrés i escriuré una entrada diària sobre les principals aportacions que els diferents ponents plantegin.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

LA BIBLIOTECA DEL DAMIÁN

El Damián és un amic meu bibliotecari, de qui us heu parlat sovint en aquest bloc. Ara treballa a la Universitat de Girona, tot i que també ha passat per diverses biblioteques del Consorci de Biblioteques de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra.

Però avui no us vull parlar de la seva carrera professional sinó de la biblioteca particular que té al seu piset de Gràcia. El Damián és un gran fan de la catalogació fins i tot en els seus moments d'oci, té ordenades les seves novel·les alfabèticament, segons el cognom de l'autor que les ha escrit.

A més, té una mena de punt de llibre a cadascuna amb la signatura corresponent. És a dir que, per exemple, a la seva adorada Carmen Martín Gaite li correspon "N Mar".

Els CD que té a un moble del passadís també estan ordenats alfabèticament per intèrpret, tot i que sense la signatura:


La veritat és que em moria de ganes de donar a conèixer l'encantadora i particular manera de classificar els documents del Damián!

diumenge, 24 d’octubre del 2010

LIBRARY FAIL

El David Poblador m'ha fet arribar aquesta ambigua imatge captada a una biblioteca. Segurament determinades matèries no haurien de col·locar-se juntes...

dijous, 21 d’octubre del 2010

ELS FUTURS DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA

La setmana passada vaig tenir el plaer de poder assistir a les jornades que sota el títol "Els futurs de la biblioteca pública" van dur-se a terme a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona els dies 13 al 15 d'octubre.

L'objectiu d'aquestes jornades era promoure la reflexió per part de la xarxa de 36 biblioteques públiques de la ciutat del seu futur de cara a plantejar reptes i objectius per al nou Pla de Biblioteques que ha d'elaborar-se (el Pla de Biblioteques actual acaba aquest any).

Les conferències que vaig escoltar formaven part de l'apartat dedicat als continguts digitals i em van servir per assabentar-me, per exemple, que la indústria editorial de llibres de paper és la tercera més contaminant del planeta o que el 85% del patrimoni cultural de la humanitat són obres orfes.

El conductor de totes les sessions va ser el sociòleg i editor madrileny Joaquín Rodríguez, autor del bloc Los Futuros del Libro, a qui ja he citat en alguna ocasió al Libraries of the World.

En primer lloc, Neus Arqués (Manfatta) i Ernest Folch (36L Books) van parlar dels futurs de la cadena de valor del llibre i van explicar que els llibres electrònics portarien canvis de desintermediació en l'equació autor-editorial-llibreria-lector.

Arantza Larrauri (Libranda) i Luis Collado (Google Books) van ser els encarregats de tractar el tema "De la digitalització a la creació de continguts". Ambdós es van mostrar unànimes en afirmar que per sobre de tot el més important és que es llegeixi, independentment del dispositiu.

Després Jens Thorhauge (Danish agency for libraries and media) i Rebecca Federman (Biblioteca Pública de Nova York) van relatar experiències de treball dels seus respectius països.

L'acte va finalitzar amb una sessió de preguntes i respostes per part del públic assistent a tots els conferenciats.

Per cert, que aquí em teniu ensenyant orgullosament la meva acreditació:

dimarts, 19 d’octubre del 2010

OFF BARCELONA, EL MEU NOU BLOC

Fa uns dies vaig estrenar un nou bloc. Es diu Off Barcelona i forma part dels blocs locals del diari Avui/El Punt.

La seva temàtica principal és l'actualitat i la cultura i també els llibres. Espero que us agradi i que em seguiu per la blogosfera.

divendres, 15 d’octubre del 2010

BIBLIOTECA UNIVERSITARIA DEL CENTRO ASOCIADO DE MADRID UNED

Las imágenes de hoy del Libraries of the World me las ha hecho llegar Fabián García Pastor. Pertenecen a la Biblioteca Universitaria del Centro Asociado de Madrid UNED, que está albergada en una antigua iglesia del emblemático barrio de Lavapiés.

La iglesia (anteriormente ermita del Pilar) fue construida entre 1763 y 1791. Primero estuvo bajo la advocación de Nuestra Señora de la Portería y después bajo la de San Fernando.

Durante la Guerra Civil, la iglesia y el colegio adyacente fueron incendiados y saqueados. Sobre una parte del solar fueron edificados el Mercado de San Fernando, la Escuela de Trabajo y, posteriormente, un bloque de viviendas, un cine y una sala de fiestas.

Después de medio siglo de abandono, una rehabilitación que finalizó en el año 1999 ha dado a la iglesia su función actual, añadiendo un aulario de nueva planta. En 1996 fue declarada Bien de Interés Cultural.

Esta fabulosa biblioteca abre de lunes a viernes de 9.15 a 21.45 horas.

Como dice Fabián en su Twitter: "Nunca había estado en una biblioteca dentro de una iglesia. Silencio sí que hay. Precioso!"

dimarts, 12 d’octubre del 2010

BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DE VINARÒS

Els últims dies de l'estiu (i de les meves vacances) els vaig passar a la localitat costanera de Vinaròs (a la província de Castelló). Allà a més de dedicar-me a la lectura compulsiva de "La princesa de hielo" de Camilla Läckberg i a nedar una mica, aprofitant que la temperatura de l'aigua del mar encara no era massa freda, vaig fer una visita a la biblioteca municipal.

Situada al número 9 del carrer del Pilar, la Biblioteca Pública Municipal de Vinaròs, comparteix edifici amb l'Arxiu Històric de la Ciutat, l'Àrea de Cultura, l'Àrea d'Educació i la Seu Nord de la Universitat Jaume I.

A la primera planta, es troben entre d'altres, la sala infantil i la secció de llengua i literatura castellana i valenciana:

Al segon pis es localitza el fons local, les obres de referència i els apartats de Cinema, Ciències Socials, Geografia, Història, Ciències Pures, Ciències Aplicades, Belles Arts, Esports, etc...

Aquí teniu la normativa d'us de la biblioteca:

dissabte, 9 d’octubre del 2010

MELBOURNE LIBRARY SERVICE

El meu amic australià Carlos m’ha fet arribar aquest interessant enllaç del Melbourne Library Service.

Des d’aquest lloc web de la xarxa de biblioteques de Melbourne l’usuari pot descarregar-se e-àudiollibres de diverses temàtiques, com ara novel•les, llibres d’autoajuda, de negocis, autobiografies... I també contes infantils per a nens i nenes.

Entre els títols que s’ofereixen actualment o que estan en previsió de ser servits hi ha els quatre volums de la popular saga Crespuscle d’Stephenie Meyer o Eat, Pray, Love d’Elizabeth Gilbert.

El site del Melbourne Library Service permet a més escolta música on-line. Es tracta d’una veritable gran aposta per les noves tecnologies duta a terme des de les biblioteques públiques.

dimecres, 6 d’octubre del 2010

BIBLIOTECA SALVADOR ALLENDE (1)

La biblioteca de la que avui us parlaré és un dels llocs on més bé m'han atès com a visitant i artífex del Libraries of the World. Està al barri de Santa Eugènia de Girona (un territori amb força immigració i fronterer amb la localitat de Salt) i es diu Salvador Allende. El seu personal em va explicar tantes i tantes coses que espero no descuidar-me'm cap...

En primer lloc, us presentaré la Montserrat Valentí que em va fer de guia de la biblioteca i que hi treballa des fa una pila d'anys. A més, em va deixar la càmera de la biblioteca i amb ella estan fetes la majoria de les fotos d'aquesta entrada.

Observareu que a la espatlla de la Montse hi ha un petit ésser groc. És la Cisa, la mascota de la biblioteca (anomenada així en honor a Sant Narcís, patró de la ciutat). Tot i ser una lleona, la Cisa és una criatura ben dòcil i em va deixar agafar-la:

A la mascota de la Biblioteca Salvador Allende li agrada molt voltar, tant que protagonitza el seu propi llibre infantil anomenat "Els viatges de la Cisa":

L'obertura de la Biblioteca Salvador Allende va tenir lloc l'11 de setembre del 1998. Tot i que és una biblioteca molt bonica, té força problemes d'espai i per això està previst que la traslladin l'any que ve a l'antiga fàbrica Marfà.

La biblioteca disposa d'uns 287 metres quadrats distribuïts en una planta d'una sola nau i rep unes 300 persones al dia, tot i que el divendres a la tarda que jo vaig a visitar-la l'afluència de públic era menor degut principalment al Ramadà i a les festes del barri.

Té diversos centres d'interès, com ara el dedicat a Xile:

Una de les coses que més em va cridar l'atenció va ser que utilitzen una versió molt simplificada i entenedora de les signatures en alguns dels documents de préstec freqüent entre els usuaris, com ara guies de viatges, llibres de cuina, idiomes, excursionisme...

I també, a d'altres matèries com l'assaig o les partitures que tenen sovint signatures molt llargues o difícils d'endreçar. Aquí teniu algun exemple dels seus teixells:

Un altre apartat que la biblioteca mima especialment és el d'horticultura. Ho fa en previsió de la seva propera ubicació, al costat dels Horts de Santa Eugènia.

I els més petits tenen el seu apartat del Superlector del mes, on els nens fan recomanacions de llibres.
Aquella tarda justament la biblioteca va rebre la visita de l'escriptor de contes infantils Carles Sala i Vila. Aquí el teniu parlant animadament amb la directora, l'Eva Guillaumes:

Ah! Gairebé me n'oblidava, la Biblioteca Salvador Allende ostenta un rècord: té el magatzem més petit que jo hagi vist mai a una biblioteca i n'he vist unes quantes! Jutgeu vosaltres mateixos:

dilluns, 4 d’octubre del 2010

BIBLIOTEQUES DEL MÓN

Fa uns dies, en un moment d'egosurfing, vaig descobrir que existeix un bloc creat pel Servei Municipal de Biblioteques de la localitat valenciana de Vila-real que duu per nom Biblioteques del Món.

Recull un bon grapat de biblioteques infantils d'arreu del món. Hi ha de molt exòtiques, com una de Namíbia o una altra de Nova York, i també de més properes, com la Biblioteca del Casino de Manresa. Es tracta d'una proposta molt interessant i amena.