divendres, 30 de desembre del 2011

LA BIBLIOTECÀRIA ENAMORADA

La darrera entrada de l’any del Libraries of the World està dedicada a una bibliotecària de ficció, la Desirée Wallin. Apareix a la novel·la “El tipo de la tumba de al lado” de l’escriptora sueca Katarina Mazetti.

La Desirée, que es va quedar vídua fa un parell d’anys, visita amb regularitat la tomba del seu home i és allà al cementiri on coneix el Benny, un ramader de 36 anys, que té cura de la tomba dels seus pares.

Els pols oposats s’atreuen i contra tot pronòstic sorgirà l’espurna de l’amor entre l’intel·lectual Desirée i el rústic Benny... però és compatible la vida a una granja antiga i tronada amb les nits a l’òpera?

Per cert, aquest llibre és una de les lectures de Nadal de la meva companya de feina Muriel. Ella, però, se'l llegeix en francès: "Le mec de la tombe d'à côté". 

dimarts, 27 de desembre del 2011

BIBARNABLOC (8)

Aquesta és la fila que faig al vídeo de les fotorecomanacions nadalenques del bloc de les Biblioteques de Barcelona on col·laboro, el Bibarnabloc. 

Si voleu veure els documents que comenten la resta dels companys seguiu aquest enllaç.

dijous, 22 de desembre del 2011

BIBLIOTECA MARTÍ ROSSELLÓ I LLOVERAS

Aquest any us felicito el Nadal amb unes imatges del pessebre vivent de Premià de Dalt. Aquesta representació té lloc a la magnífica Masia de La Cisa, una construcció que data del segle XV.

Jo hi vaig anar diumenge passat, però també tindreu ocasió de veure desfilar centurions, mercaders, àngels, forners... els dies 24 i 26 de desembre i l’1, 7 i 8 de gener:

De camí al pessebre vivent, em vaig aturar una estona a fer fotografies de la façana de la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras de la localitat veïna de Premià de Mar. Es tracta d’una biblioteca força nova: es va inaugurar el 24 d’abril d’enguany, fruit del trasllat de l’antiga biblioteca de Can Manent.

Un dels centres d’interès més curiosos que té la biblioteca és el racó pirata, estretament relacionat amb la Festa Major de Premià de Mar. El podreu trobar a la sala infantil.

dilluns, 19 de desembre del 2011

BIBLIOTHÈQUE FRANCOPHONE MULTIMÈDIA DE LIMOGES

La meva companya de feina Muriel, que també és blocaire, va visitar fa uns dies la Bibliothèque Francophone Multimèdia de Limoges (o Llemotges com es diu en català) que està al centre de la ciutat i en paraules seves és “espectacular”.

La Muriel em va explicar que el dilluns a la tarda només obre per efectuar retorns i perquè els usuaris puguin consultar la premsa (la resta dels espais de la biblioteca romanen tancats).

Una peculiaritat d’aquesta biblioteca (i de la resta de biblioteques que configuren la xarxa de la ciutat) és que és de les poques a França situades a municipis de més de 100.000 habitants on la inscripció i el préstec són completament gratuïts.

La Muriel em va dur un tríptic de l’exposició sobre el dibuixant de còmics André Juillard que la biblioteca organitza fins a finals d’any, un fullet amb la normativa i els horaris i un magnífic pòster que parla de les activitats que es duen a terme per celebrar els 10 anys de revista literària “Décapage” (exposició, trobades, soirées littéraires, etc). Aquí us adjunto una còpia dels dos primers documents:

divendres, 16 de desembre del 2011

BIBARNABLOC (7)

Aquí teniu la meva darrera entrada de l'any al bloc de les Biblioteques de Barcelona, Bibarnabloc. Tracta sobre un llibre que ha arribat recentment a les biblioteques i que explica la història i evolució del concepte de família al llarg dels segles.

dilluns, 12 de desembre del 2011

NOTÍCIES SOBRE BIBLIOTEQUES (1)

Fa uns dies he rebut dues notícies relacionades amb el món de les biblioteques. La primera me l'envia la Maria del Mar i duu per títol “The 35 Most Amazing Libraries In The World”.

Aquest recull ha estat elaborat per The Best Colleges, un lloc web que avalua recursos i establiments educatius i n'estableix classificacions i recomanacions que ajuden els estudiants en les seves tries.


El rànquing de les millors biblioteques del món que proposa (de les quals he visitat algunes com la Trinity College Old Library de Dublin, l'State Library of Victoria de Melbourne i la Det Kongelige Biblioteks de Copenhagen) està encapçalat per aquestes cinc biblioteques:

  • La Library of Congress de Washington (Estats Units)
  • La Bodleian Library d'Oxford (Gran Bretanya)
  • La Reading Room del British Museum de Londres (Gran Bretanya)
  • La Yale University Beinecke Rare Book and Manuscript Library de New Haven (Estats Untis)
  • La Bibliotheca Apostolica Vaticana de l'Estat de la Ciutat del Vaticà

La segona notícia l'he coneguda gràcies al Josep i va aparèixer publicada al número 509 (corresponent al període 29 de novembre- 6 de desembre) de la revista setmanal gratuïta "MésOsona”.

Es tracta d'un article que parla del servei de bibliobús a la comarca d'Osona. Aquest servei, que era dut a terme per dos vehicles, el bibliobús Guilleries i el Tagamanent, ha hagut de reestructurar-se després que un incendi fortuït inutilitzés un dels vehicles.

L' article també m'ha ajudat a descobrir que enguany el bibliobús ha començar a donar suports a club de lectura.

Però el que he trobat més interessant de tota la notícia ha estat assabentar-me de l'origen del bibliobús: es remunta a la Guerra Civil quan la Mancomunitat enviava un camió amb una bibliotecària que repartia llibres entre els soldats.

Podeu consultar el número sencer en aquest enllaç:

dimecres, 7 de desembre del 2011

BIBLIOTECA DEL CONSORCI EL FAR

El Consorci El Far és una entitat pública dedicada a promoure i desenvolupar els valors associats al mar. La seva biblioteca es va inaugurar el 1998 i obre de dilluns a divendres de 9 a 20 hores.


El fons de la biblioteca està constituït per uns 4.500 volums, 176 publicacions periòdiques actuals, 250 cartes nàutiques i d’altres documents en diversos suports.

A la Biblioteca del Consorci El Far es poden trobar des d’obres sobre biologia marina a novel·les ambientades al mar, passant per llibres sobre pesca esportiva, nusos mariners, construcció d’embarcacions o surf.

A més disposa d’una selecció d’enllaços on podreu consultar, per exemple, el temps que farà, on aprendre a navegar o quines regates es fan.

Aquesta biblioteca la vaig descobrir un dia que anava de camí a una formació que s’impartia a la Gerència de Recursos Humans i Organització del carrer Escar.

Des de la finestra de l’edifici de la Gerència podia veure com es reparaven vaixells!

dissabte, 3 de desembre del 2011

THE LIBRARY

The Library és un establiment de Kuala Lumpur (Malàisia), situat molt a prop de les cèlebres Torres Petronas, un dels edificis més alts del món, obra de l’arquitecte César Pelli.

Tot i el seu nom, The Library no té res a veure amb el món dels llibres sinó que s’autodefineix com a gastropub, és a dir, un lloc on un pot degustar plats d’arreu del món i després fer un cocktail mentre un DJ punxa música en directe.

Aquesta fotografia me l’ha fet arribar el meu amic Gilbert, molt aficionat als viatges i a Àsia en particular.

divendres, 25 de novembre del 2011

BIBARNABLOC (6)

La meva nova entrada per al bloc de les Biblioteques de Barcelona, Bibarnabloc, us ajudarà a ser una mica més cultes. No us perdeu "El pequeño gran libro de la ignorancia" de John Lloyd i John Mitchinson!

dilluns, 21 de novembre del 2011

BIBLIOTECA DE CATALUNYA (2)

Tot i que ja us he parlat de la Biblioteca de Catalunya amb anterioritat, avui tornaré a dedicar una entrada a Libraries of the World a aquesta institució per dos motius.

El primer és la magnífica fotografia del seu interior que m’ha fet arribat el David Esteban i el segon, la mostra documental que acull fins el 4 de desembre i que ret homenatge als cent anys de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

dijous, 17 de novembre del 2011

EL MEU PROJECTE SOBRE REALITAT AUGMENTADA VA AL BOBCATSSS!

Del 23 al 25 de gener del 2012 se celebra a Amsterdam una nova edició del congrés internacional BOBCATSSS, que aplega estudiants i professionals de l’entorn de gestió de la informació.

El tema d’enguany és “Information in E-motion”, el qual s’ha dividit en 4 apartats “E-media in Motion”, “My Information”, “Organisations 2.0” and “Access to Public Information”.

Estic molt contenta d’anunciar-vos que m’han seleccionat per ser una dels conferenciants!!

La presentació que faré duu per títol "Augmented reality as a tool to bring young users to the public libraries" i tindrà lloc el 24 de gener entre les 9’15 i les 11’15 del matí. Els meus companys de taula seran Jim Hahn de la University of Illinois Urbana-Champaign, Alaina Morals de la Purdue University, Monica Colon-Aguirre de laUniversity of Tennesse, Karen Freberg de la University of Louisville i Allison Scripa de la Virginia Tech.

Aquí podeu veure el text sobre la meva presentació que forma part del llibret que serà publicat per l’editorial alemanya BOCK + Herchen Verlag i que es lliurarà a tots els participants. Per cert la podreu seguir per streaming!

.... .... .... ....
"Augmented reality as a tool to bring young users to the public libraries"
The case of the libraries of the city of Barcelona
Rosa Molina Làzaro

University of Barcelona, Barcelona, Spain,
molinalr@diba.cat

keywords: public library, augmented reality, young users, Barcelona


The low presence of young users is a common fact in public libraries. The will of the institution Biblioteques de Barcelona to create specific services to attract users between 16 and 24 years old and to promote the access to resources from mobile devices is showed in its Action Plans.
This is the scenario in which this project was developed under the supervision of Mireia Ribera. It proposes the use of augmented reality as an aim to bring young people to libraries.
Augmented reality consists of superimposing virtual items to real items. It’s a technology that allows a great interaction. Its use has increased during the last years because of the popularization of the smartphones.

The main objective of the project was to create 3 prototypes that include this technology. Each prototype is geolocated in a different library and centered on a marketing concept: documents, services and benefits of owning the library card.

Layar has been chosen as the work platform, because it's the largest and most complete augmented reality browser that exists in the market. It incorporates layers, which may contain information in different formats.

The project was done following user-centered design, a philosophy based on creating products with the involvement of the users in different phases of the process.

In order to define what contents of augmented reality must be showed, the audience has been asked about its preferences. The way of collecting this information was through a survey to 20 young users and non-users.

Nowadays, the channel of augmented reality is completely finished, covering all the public libraries. You can see the final result at: http://www.layar.com/layers/provabiblioteca

dilluns, 14 de novembre del 2011

BIBLIOTECA ANTONIO MARTÍN

Un diumenge de fa algunes setmanes vaig fer tres descobertes meravelloses. La primera va ser un espai natural del delta del Llobregat que s’anomena El Remolar–Filipines i on es poden veure gran varietat d’ocells aquàtics.

L’altra, el mirador que hi ha a l’aeroport del Prat, que permet observar com els avions aterren i s’enlairen i fer una mica de “plane spoting”.

I la tercera, la magnífica Biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat, que el 24 d’octubre d’enguany va ser l’amfitriona de la trobada anual de professionals Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona amb motiu del dia internacional de la biblioteca.

La biblioteca es va inaugurar a finals de l’any passat. Abans ocupava la segona planta del Centre Cultural El Remolar, que curiosament duu el nom de l’estany fronterer que hi ha entre Viladecans i El Prat, on s’ubica l’espai natural que us esmento al principi del bloc.

L’impressionant edifici que acull la biblioteca s’anomena Cèntric Espai Cultural. Hi ha instal·lats també l’Arxiu Municipal, una sala d’estudis, una sala d’exposicions, un auditori i un restaurant.

La biblioteca ocupa 3028 metres quadrats i compta amb 60.000 documents, tot i que el seu propòsit és arribar a 100.000.

dimecres, 9 de novembre del 2011

BIBLIOTECA FORAL DE BIZKAIA

Aquí teniu la Biblioteca Foral de Bizkaia. Es troba a Bilbao i es va inaugurar l'any 1929. S'ha reformat diversos cops i des del 2003 llueix aquest aspecte, que combina l'estructura original amb unes instal·lacions més noves. Ocupa 4 plantes i té un fons constituït per gairebé 300.000 volums.

El David, un col·laborador habitual del Libraries of the World, que viatja sovint per motius de feina, m'ha fet arribar aquestes fotografies de la biblioteca. "Vaig passar per davant l'altre dia i vaig pensar en el teu bloc" explica.

dilluns, 7 de novembre del 2011

LLIBRES SOBRE L'ORIENT MITJÀ

Si voleu conèixer l’Orient Mitjà de més a prop podeu fer un cop d'ull a la recomanació que faig aquest mes al Bibarnabloc sobre el llibre "Desde mi balcón" de Tomàs Alcoverro o bé visitar aquesta entrada del bloc del club de lectura de la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras (canal que gestiono des de fa més de mig any) i que tracta sobre còmics ambientats a països com Iran, Afganistan o el Líban.

dimecres, 2 de novembre del 2011

BIBLIOTHÈQUE COMUNALE HERGÉ

Aquest punt de llibre i aquestes fotografies que veieu aquí pertanyen a la Bibliothèque Communale Hergé d’Etterbeek, un municipi molt proper a Brusel·les.

El Josep va visitar aquesta biblioteca aprofitant el viatge a Bèlgica que va realitzar fa un parell de setmanes.

Com a curiositat, us adjunto la llista de novel·les que més es van prestar durant el 2010 a aquesta biblioteca que duu el nom del creador de Tintin (veieu aquest cèlebre personatge de còmic a una de les finestres de la biblioteca acompanyat del seu inseparable fox terrier Milú?). Hergé va néixer justament a Etterbeek:

- “Le verdict du plomb” de Michael Connelly (aquí publicada com a "El veredicte del llautó"

- “Vendetta” de Roger Jon Ellory

- “L’aigle et le phénix: ou l’innombrable et invincible armée du dissident wu” de Frédéric Cathala

- “A genoux” de Michael Connelly (aquí coneguda com a "El observatorio")

- “Les femmes aux cheveux courts” de Patrice Leconte

Per cert, a més de les fotografies i el punt de llibre, el Josep em va dur un altre interessant regal: una capsa de deliciosos bombons belgues!

divendres, 28 d’octubre del 2011

UNA BIBLIOTECA I UNA HEMEROTECA DE NOVA YORK

La novel·la policíaca “Los asesinatos de Manhattan”, obra de Douglas Preston i Lincoln Child, s’inicia amb el descobriment de 36 cadàvers durant una excavació en un solar d’aquest mític barri de Nova York.

Dues visites, una a una biblioteca pública i l’altra, a l'hemeroteca d'un diari ajudaran en les investigacions del cas. La primera la realitza l’agent de policia Aloysius X. L. Pendergast (personatge que protagonitza la majoria de les novel·les del binomi Preston-Child).

Pendergast fa una incursió a la nit a la cèlebre biblioteca del carrer 42 de Noya York, la que té uns lleons a la façana quan “la marea de estudiantes, investigadores, turistas, poetas inéditos y gente del mundo académico llevaba varias horas sin aparecer”.

El narrador explica que “Debajo de la sala de lectura principal había siete niveles de depósitos. Los primeros seis eran grandes urbes de estanterías, ajustadas a una trama precisa que se repetía hilera a hilera y columna a columna”.

Els sostres baixos provocaven sensació de claustrofòbia i les diferents estances feien olor a pols i humitat, tot i que passejant per aquells racons l’agent experimenta “una paz que pocas veces se le concedía”.

L’altra visita la fa el reporter Bill Smithback (un altre habitual de les novel·les de Preston i Child) a l’hemeroteca del New York Times, “una sala grande y fresca donde las estanterías de metal rechinaban bajo el peso de volúmenes encuadernados en piel”.

Els altres periodistes no la feien servir perquè preferien les edicions digitalitzades però a Smithback “seguía pareciéndole que no había nada tan interesante, o de una utilidad tan sorprendente, como hojear físicamente los números viejos”.

Per cert, aquesta novel·la me l’ha fet descobrir, el Lluís, un lector habitual de la biblioteca. En aquesta ocasió és ell qui m’ha deixat el llibre en préstec a mi!

dilluns, 24 d’octubre del 2011

BIBLIOTEQUES DE NORUEGA

El Dani, que és amic i company de feina, ha fet un viatge a Noruega i n'ha tornat amb un bon grapat de records fotogràfics. Aquí teniu, per exemple, la biblioteca d'Aalesund, una ciutat costera de la província de Møre og Romsdal. Aquesta "bibliotek", que es va fundar l'any 1872, tancarà a partir de l'1 de novembre i per un període de 2 mesos per obres de remodelació.

I aquesta és la biblioteca de Bergen, la segona ciutat més gran de Noruega. L’edifici on està ubicada data del 1917 i és patrimoni protegit. Aquesta biblioteca disposa de més de 700.000 documents, entre els quals destaquen llibres disponibles on-line.

I per acabar, aquí podeu veure la biblioteca de Eidsdal, un petit poble de només 400 habitants.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

LES BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES DE BARCELONA SÓN A LAYAR

El canal de realitat augmentada de les biblioteques públiques de la ciutat de Barcelona ja està en marxa!

Aquest projecte, en el que porto treballant els darrers mesos (si cliqueu aquí podreu com va ser la fase de prototipat) ha estat creat fent servir la plataforma de treball Layar, on he incorporat un nou layer o capa.

Dins d’aquesta capa, s’han geolocalitzat les 35 biblioteques públiques que existeixen a la ciutat (inclosa la Biblioteca Vallcarca i els Penitents- Maria Antonieta Cot que va ser inaugurada fa només 10 dies).

A cada biblioteca s’han afegit una sèrie de continguts de realitat augmentada que es visualitzen sobre la façana de l’edifici com ara el nom, l’adreça, la pàgina web i quina és la seva especialització o quins centres d’interès té. A més hi apareix un element en 3D flotant. Es tracta d’un carnet de grans dimensions, que explica el nombre de documents que es poden agafar en préstec i els descomptes que s’obtenen als museus, teatres, cinemes i botigues de llibres i discos amb el carnet de la biblioteca.

Tota aquesta informació es pot visualitzar a través de la pantalla d’un smartphone. (iPhone, Android, Symbian o Blackberry) Només cal tingui instal·lat el navegador de realitat augmentada Layar.

La capa de Layar creada duu el nom de"Biblioteques BCN" i us la podeu descarregar gratuïtament des d'aquest enllaç.

dilluns, 17 d’octubre del 2011

NARODNA IN UNIVERZITETNA KNJIŽNICA

Aquesta és la Narodna in Univerzitetna Knjižnica, és a dir, la Biblioteca Nacional i Universitària de Ljubljana, la capital d’Eslovènia.

La seva història es remunta al 1774 i ocupa la seva ubicació actual, obra de l’arquitecte Jože Plečnik, des del 1941. La façana és força espectacular i barreja diferents materials i textures.

Prop de 2.600.000 volums configuren el fons d’aquest biblioteca, segons dades del seu informe anual corresponent a l’any 2009 que es pot consultar on-line.

dilluns, 10 d’octubre del 2011

BIBLIOTECA DEL GOETHE-INSTITUT DE BARCELONA

Fa unes setmanes el Goethe-Institut de Barcelona va realitzar una jornada de portes obertes. El Josep va aprofitar l'avinentesa per fer-hi una visita i informar-se dels cursos per aprendre alemany que s'hi imparteixen (finalment, s'ha acabat matriculant a un).

A més va fer una cop d'ull a la "bibliothek" i va agafar aquest tríptic explicatiu del servei. A la Biblioteca del Goethe-Institut de Barcelona es poden trobar materials de tota mena: revistes, llibres, DVD, CD, bases de dades...

La quota anual per fer ús del servei de préstec i d’Internet és de 15 € (els alumnes de l'institut estan exclosos de pagar aquesta quantitat).

El Goethe-Institut col·labora amb el Club de Lectura d'Alemany de la biblioteca on treballo, la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras.

divendres, 7 d’octubre del 2011

BIBLIOTELS

Aquest estiu he descobert els Bibliotels. Es tracta d’hotels especialment adreçats als amants de la lectura que compten amb biblioteca pròpia. Permeten fullejar un llibre, diari o revista tot prenent un cafetó o una copa de vi.

Aquests tipus d’establiments es troben a Alemanya, Àustria, Itàlia, França i Grècia i ben aviat arribaran també a Suïssa.

Aquí teniu una imatge de l’Hotel Altstadt Radisson SAS de Salzburg (Aústria), que forma part d'aquesta iniciativa:

A més, els bibliotels organitzen anualment l’StadtLesen (que pot ser traduït com a “lectures a la ciutat”) durant els mesos d’estiu. És una experiència de lectura a l'aire lliure amb entrada gratuïta que recorre 15 ciutats d’Europa.

A la plaça més important de cada localitat se situa durant 3 dies una instal·lació amb seients, llibres (el fons d’aquesta biblioteca mòbil és de 3.000 llibres), revistes, servei de bars, trobades amb autors, etc.

Aquestes són les ciutats que ha visitat i visitarà aquest bibliotour:

Alemanya (juny a juliol)
Burghausen
Ludwigshafen
Munich
Landshut

Àustria (juliol a setembre)
Innsbruck
Bregenz
Salzburg
Klagenfurt
Linz
Graz
St Pölten
Viena
Eisenstadt

Tirol del Sud / Itàlia (setembre a octubre)
Merano
Bolzano

A mitjans del mes d’agost vaig tenir ocasió de coincidir amb l’Stadtlesen, que en aquell moment es trobava instal·lat a la Mozartplatz de Salzburg (o sigui la plaça dedicada al músic més cèlebre d’aquesta ciutat). Aquí teniu algunes fotografies que vaig fer: