dilluns, 13 de juliol del 2009

BIBLIOTECARIS I BIBLIOTECÀRIES DE PEL·LÍCULA

A continuació us presento un llistat d'alguns dels actors i actrius que han interpretat el paper de bibliotecari o bibliotecària al llarg de la seva carrera cinematogràfica. I us detallo una mica la trama de la pel·lícula on han intervingut per si us encurioseix visionar-la. He intentat que la llista sigui el més variada possible i abasti diferent gèneres i nacionalitats:

Carole Lombard a “Casada por azar” (“No man of her own”, 1932). L'argument és el següent: un jugador de cartes trampós i força cràpula fuig de Nova York i arriba a un petit poble on s'enamora d'una humil i ingènua bibliotecària. En aquesta pel·lícula es van conèixer Carole Lombard i Clark Gable i van acabar casant-se a de veritat!




Jewgenija Gluschenko a “Vlyublyon po sobstvennomu zhelaniyu” (“Влюблён по собственному желанию”, 1983). Es tracta d'una divertida història d'amor i psicologia conductiva entre un ex-atleta en hores baixes i una bibliotecària no gaire guapa que es diu Vera. L'actriu protagonista va guanyar l'ós de plata al festival de Berlín per la seva interpretació a aquesta pel·lícula.



Hervé Furic a “Cuento de Invierno” (“Conte d'hiver”, 1992). Aquest drama d'Éric Rohmer presenta a una jove els afectes de la qual oscil·len entre un perruquer i un bibliotecari, però que no es pot comprometre perquè al cap hi té un antic amor d'estiu. Aquesta és una de les poques pel·lícules on surt un bibliotecari (en masculí). Al cinema són també malauradament minoria.



Goldie Hawn a “Juego Peligroso” (“Foul play”, 1978). En aquesta comèdia, una bibliotecària de San Francisco, acabada de divorciar, es veu implicada en una trama d'espionatge amb microfilm amagat inclòs. L'agent encarregat de protegir la Goldie Hawn és el Chevy Chase, o sigui que us podeu fer a la idea.





Bette Davis a “Storm Center “(“Storm center”, 1956). La pel·lícula narra la història d'Alicia Hull, una bibliotecària vídua, que treballa a la Biblioteca Pública de Kenport i que es nega a seguir l'ordre del consell municipal que li demana retirar un llibre de tendència marxista. Sabíeu que a vegades m'han dit que m'assemblo físicament a la Bette Davis? Curiosament, ella interpreta un personatge a “Beyond the forest” que es diu Rose Moline.


Kaoru Yachigusa a “Gasu Ningen dai Ichigo” ("ガス人間第一号”, 1960). Es tracta d'un llargmetratge protagonitzat per un bibliotecari amb superpoders que pot convertir-se en gas. Utilitza el seu do per cometre crims i convertir-se en l'”enemic públic número 1” de Tòquio. La pel·lícula és un barreja de terror i ciència-ficció.





Romy Schneider a “¿Qué tal, Pussycat?” (What's up, Pussycat?”, 1965). Aquest és el primer film de Woody Allen com a actor i està ple d'embolics, intrigues amoroses i psicoanàlisi, és clar. Algunes de les escenes més divertides passen a la biblioteca de l'Escola Berlitz de Paris, on el personatge interpretat per l'Schneider hi treballa.




Un enllaç interessant per obtenir més informació sobre aquest tema és la pàgina web http://www.libcinema.com. Es tracta d'una base de dades sobre films on apareixen biblioteques i/o bibliotecaris. Està especialitzada en cinema japonès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada