dimecres, 8 d’abril de 2015

BIBLIOTEQUES DE HUELVA, EL BIBLIOCAMELL DE KÈNIA I LA REALITAT AUGMENTADA A LA BIBLIOTECA DE CATALUNYA

Avui us continuo parlant de biblioteques de la província de Huelva (recordeu que les fotografies són fruit d'un viatge que van fer-hi els meus pares), concretament de les de Moguer, localitat natal de l'escriptor Juan Ramón Jiménez.

He descobert que allà existeixen tres biblioteques sobre el creador de la cèlebre obra "Platero y yo" i guanyador del Premi Nobel de Literatura el 1956.

La primera pertany a la  Casa-Museo Zenobia y Juan Ramón, ubicada a l'edifici on l'autor va residir bona part de la seva infantesa i joventut. La majoria dels llibres procedeixen del darrer pis que el poeta i la seva dona Zenobia Camprubí (sabíeu que era originària de Malgrat de Mar?) van tenir a Madrid abans de l'exili.

Els 3.236 documents d'aquesta biblioteca personal abasten temes tan diversos com l'art, la religió, la història, la filosofia, la geografia, la música i la medecina. Les obres literàries pertanyents a les diferents cultures del món són les que hi tenen un paper més destacat. La segona biblioteca està situada a la casa natal de Juan Ramon Jiménez, en un edifici construït a l'últim terç del segle XIX:Allà també es troba la biblioteca personal de Francisco Hernández Pinzón, nebot i marmessor de l'escriptor. Va ser una figura clau en els darrers anys de vida de Juan Ramón Jiménez.La tercera biblioteca de Moguer que fa referència a Juan Ramón Jimémez és la Biblioteca Pública Municipal, que va ser batejada amb el nom de l'escriptor. A més una estàtua de Platero, l'ase "pequeño, peludo, suave; tan blando por fuera, que se diría todo de algodón, que no lleva huesos", presideix una de les sales:I parlant de Platero, l'any passat va ser el centenari de la publicació d'aquest clàssic de la literatura universal i l'ajuntament va crear un passaport de llocs relacionats amb l'obra que els visitants havien d'anar recorrent. Les biblioteques de la casa natal i el museu formaven part d'aquesta ruta, així com la biblioteca de la qual us parlaré tot seguit.

Aquí teniu unes imatges del passaport, el cèlebre llibre i el nino de Platero que els meus pares vam portar a la tornada del seu viatge:Moguer també és seu de la Biblioteca Iberoamericana que comparteix edifici amb l'Arxiu Històric Municipal. Ambdós institucions estan ubicades al que abans havia estat un convent dedicant a Sant Francesc. 

La Biblioteca Iberomericana es va crear el 1992 amb motiu de la commemoraicó del Cinquè Centenari del Descobriment d'Amèrica.La meva germana (que no ha marxat de viatge però que està molt atenta a les notícies sobre biblioteques) m'ha enviat aquesta fotografia d'un article publicat al Diari de Terrassa sobre la inauguració de la Biblioteca Central de Cerdanyola, bona part del fons de la qual està constituït per documents de l'antiga Biblioteca Ca n'Altimira. Aquí podeu veure com van arribar alguns dels llibres a la seva nova destinació:


Una altra manera original de transportar llibres i fer que arribin als usuaris és aquest servei que funciona a Kenya: el Camel Library Service, que podríem traduir com a bibliocamell. Aquests animals transporten llibres a assentaments nòmades que hi ha fora del nuclis de Garissa (tristament cèlebre aquests dies arrel de l'atemptat a la seva universitat) i Wajir. La Clàudia ha estat qui m'ha fet descobrir aquesta iniciativa:


Aquests dies he fet una visita a la Biblioteca de Catalunya (per cert, sabíeu que podeu adoptar-ne un document?) per reunir-me amb el Ricard Marco i l'Oriol Miralles. Allà vaig descobrir que en alguns racons de la biblioteca es poden trobar elements de realitats augmentada, que es visualitzen mitjançant el navegador Layar.

D'altres dades curioses que em van explicar és que hi ha 4 subnivells de magatzem sota l'edifici de la biblioteca amb 40 quilòmetres de prestatgeries i que en un dels patits conserven la caseta que la Roser Capdevila tenia a la seva terrassa i on es tancava a dibuixar les històries de les seves cèlebres 3 bessones.

Aquell mateix dia vaig fer un mos al bar de la Casa de les Lletres, un edifici d'apartaments turístics, on totes les habitacions tenen noms d'escriptors que han estat vinculats a la ciutat: Josep Pla, Mercè Rodoreda, George Orwell....
Una altra de les coses que he fet aquests dies és assistir a la presentació del llibre de microrelats "La vida es corta y luego te mueres", il·lustrat per la dibuixant Lyona i escrit pel meu company del curs de dramatúrgia impartit per la Marta Buchaca, l'Enric Pardo. Molt recomanable.


I parlant de dramatúrgia, justament el 27 de març (Dia mundial del teatre), vaig tenir l'honor que una de les escenes que vaig crear al curs "Safari d'històries" de l'Helena Tornero fos una de les protagonistes del cicle de lectures dramatitzades!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada