dimarts, 13 de setembre del 2016

SOUVENIRS BIBLIOTECARIS (2)

Som a principis de setembre i continuo rebent souvenirs estiuencs d'amics i familiars en forma de fotografies de biblioteques dels pobles on han estiuejat. Gràcies a tots per pensar en el Libraries of the World durant les vostres vacances.

Començo amb les fotografies que ha fet el Narcís durant el seu viatge a Escòcia. Són de Luss, un poble situat a la riba oest del Loch Lomond. La biblioteca d'aquesta localitat és "moníssima" en paraules seves. Jutgeu vosaltres mateixos a partir d'aquestes dues fotografies:



EL Narcís també ha fotografiat l'Stirling Central Library, la més important de la xarxa de l'Stirling Council Area, constituïda per 16 biblioteques i  2 biblioteques mòbils. Obre matí i tarda de dilluns a dissabte.


Irlanda ha estat la destinació predilecta aquest estiu d'una part dels meus amics bibliotecaris. Si fa unes setmanes us parlava del Joan i les seves aventures pel comtat de Cork, avui faré el mateix amb l'Agnès (a qui conec dels meus anys a la Biblioteca Central de Terrassa) i la seva ruta pel comtat de Kerry.

La primera de les biblioteques de les quals m'ha enviat fotografies ha estat la Dingle Library (o Leabharlann an Daingin, que és com es diu en gaèlic irlandès)

L'edifici que l'acull va ser construït el 1918, però no va poder obrir al públic fins al 1934, a causa de problemes legals associats amb el contracte d'arrendament.

Els seus fons especials inclouen la col·lecció Cnósach Duibhneach (constituïda per llibres d'autors locals i obres que parlen sobre persones i llocs de la península de Dingle), la Pádraig Ó Siochfhradha (un cèlebre autor del comtat, l'obra més coneguda del qual és "An Seabhac"), la Canónach Pádraig Ó Fiannachta  i la col·lecció d'artefactes Tomás Aghas.






I aquesta és la Kenmare Library. L'edifici que l'acull té una llarga història que s'inicia el 1915, any de la seva construcció. Va ser una donació de Lord Landsdowne. Ocupat per l'exèrcit britànic el 1921 i cremat durant la Guerra Civil Irlandesa el 1922, el 1924 es va procedir a la seva reconstrucció. Des d'aleshores ha patit diferents ampliacions per tal d'encabir-hi el Kenmare Arts Centre i el teatre.




Al comtat de Cork, l'Agnès va visitar la Bantry Library, que acull nombroses activitats durant l'any com ara la Library Ireland Week, el West Cork Literary Festival, el Summer Arts Programme for Children, l'Heritage Week i el Children's Book Festival.




Els meus pares, que han estat per terres de Castelló, m'han portat de record aquestes fotografies de la Biblioteca Pública Municipal de Xilxes. El seu fons està constituït per prop de 16.000 exemplars, entre els quals destaquen publicacions periòdiques com Diari Mediterráneo, Bous al carrer o la revista infantil Camacuc.















Des de fa 7 anys la Biblioteca de Xilxes ofereix servei de biblioplatja (la biblioteca a la mar). En aquest espai, durant els mesos d'estiu, es posen a disposició dels banyistes i passejants un miler de llibres i s'hi organitzen un bon grapat d'activitats. Els exemplars més prestats són les novel·les de Julia Navarro, Dolores Redondo, Isabel Allende i Anna Gavalda.





Els meus pares també van fotografiar la Biblioteca Municipal José Vicente Felip Monlleó de Nules, tot i que durant el mes d'agost estava tancada. La biblioteca té una sala d'exposicions a la planta baixa, i dues plantes de lectura i treball.






Un altre souvenir que he rebut aquest estiu ha estat aquesta notícia que m'ha enviat la meva companya de feina Marta, publicada a l'interessant portal sobre literatura Libropatas i dedicada a un original hotel/llibreria inaugurat a final de l'any passat a Tòquio, que permet dormir entre llibres.

La Marta també m'ha fet saber que a Holanda, degut al gran nombre d'ateus que hi ha entre la població, bona part de les esglésies han passat a tenir nous usos, com ara biblioteques.

I acabo amb un enllaç de la Clàudia sobre una centenària biblioteca maçònica de Barcelona: la Biblioteca Arús. "Has d'anar-hi!" em diu entusiasmada i té tota la raó perquè de moment només hi he fotografiat la façana

Gràcies a la Clàudia he descobert que la ubicació de la biblioteca al Passeig Sant Joan no és casual doncs aquest sant és el patró dels maçons cristians!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada