dissabte, 30 de maig del 2009

BIBLIOTECA DE L'OBSERVATORI DE L'EBRE

El meu amic Pere m'ha aconseguit aquesta magnífica foto. Es tracta d'una imatge de la Biblioteca de l'Observatori de l'Ebre, on ell hi treballa (a l'Observatori, vull dir, no a la biblioteca). Aquesta institució està ubicada al municipi de Roquetes, molt a prop Tortosa.

La biblioteca es va inaugurar el 1904 i consta d'uns 50.000 volums. El seu fons, que està especialitzat en Ciències de la Terra i l'Espai, l'integren diferents tipus de documents, com ara monografies, publicacions periòdiques i seriades, informes tècnics, actes de congressos, tesis, butlletins de dades d'observacions, mapes...

El Pere també m'ha explicat que la biblioteca la gestiona la Maria, que, segons ell, és molt simpàtica.

dijous, 28 de maig del 2009

BIBLIOTECA VATICANA

La Biblioteca Vaticana és una de les poques institucions que amaga els seus llibres: el fons antic sempre s'ha conservat en armaris tancats i fins el 1613 les obres de consulta estaven lligades amb cadenes als pupitres.

Custodia uns 75.000 manuscrits i més de 1.100.000 llibres impresos. Entre els seus tresors hi ha el “Codex Vaticanus”, les “Cróniques” de Constantin Mannes, el “Cançoner” de Petrarca i una traducció de les fàbules d'Esop escrita per Luter. Actualment està tancada per reformes.

El seu lema de és una frase d'Erasme que diu “Nunc adeamus bibliothecam, non illam quidem multis instructam libris, sed exquisitis” que més o menys significa “Anem ara a la biblioteca, no a aquella que posseeix nombrosos llibres sinó a la més excel·lent”.

Aquesta foto de la Piazza San Pietro correspon a la meva visita al Vaticà el desembre del 2008.

dimarts, 26 de maig del 2009

LA BIBLIOTECA PREFERIDA DEL DETECTIU SOMERSET

Una eina que m'ha ajudat molt en la meva recerca de biblioteques de ficció ha estat la guia de lectura “Cine i literatura” elaborada per la Biblioteca Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet i que apareix llistada a l'apartat de Dossiers i guies de lectures temàtiques de la Xarxa de Biblioteques Municipals del web de la Diputació de Barcelona.

La guia m'he permès recordar el paper tan important que juga la biblioteca en la resolució del cas de l'assassí en sèrie de la novel·la “Seven” d'Anthony Bruno (escrita a partir de la pel·lícula del mateix nom). La protagonitzen els detectius Miles i Somerset, que tracten de desxifrar la identitat de l'autor d'una sèrie de crims basats en els sets pecats capitals , comesos a una ciutat de la que mai s'esmenta el nom.

Somerset, gran lector i home pacient i metòdic, per a qui, la biblioteca “era el paraíso” recorre al FBI, que està connectat a la xarxa de biblioteques per a esbrinar qui té en préstec llibres que es consideren “preocupants” o que es relacionen amb la temàtica dels assassinats , com “La Divina Comedia”, “Asesinatos y dementes”, “El marqués de Sade. Orígenes del sadismo”...

Les investigacions donen el seu fruit, malgrat l'escepticisme inicial de l'impetuós Miles que d'entrada confessa que “yo siempre he odiado las bibliotecas".

diumenge, 24 de maig del 2009

CAMBRIDGE PUBLIC LIBRARY

L'Albert, que s'ha convertit en el corresponsal a Boston del Libraries of the World, m'ha fet arribat dues fotografies i un bon grapat d'informació sobre la Cambrige Public Library (delegació Valente), la seva biblioteca de capçalera.

He d'aclarir que Cambrigde és una ciutat nord-americana que està al costat de Boston (les separa el riu Charles) i que forma part de l'àrea denominada Gran Boston.

La biblioteca és petita, de barri, "totalment acollidora, amb bona gent" explica l'Albert i afegeix: "És una biblioteca que te la sents propera". Organitzen tot tipus d'activitats i fins i tot aconsellen sobre la declaració de la renda! El seu bibliogràfic està especialitzat en portugués (donat que es troba ubicada al barri portuguès de Cambridge).

Justament el dia que l'Albert va anar per agafar en préstec uns DVD va trobar-se la biblioteca plena de gent celebrant la festa nacional portuguesa, amb grup de música i pastissets inclosos!

divendres, 22 de maig del 2009

FRASES SOBRE BIBLIOTEQUES

Les biblioteques han donat lloc a moltes reflexions al llarg dels segles. A continuació us llisto les cites que diferents personatges cèlebres els hi han dedicat:

“Si tens una biblioteca amb jardí, res no et falta.” (Marc Tuli Ciceró)

“La glòria de les biblioteques no està en tenir molts volums ni edicions del segle XVI, ni manuscrits del segle X, sinó en el nombre de llibres que el poble llegeix, la quantitat de nous lectors, la rapidesa del servei, el nombre de llibres prestats, els nens que la freqüenten...” (Lenin)

“Pel gruix de la capa de pols que cobreix el llom dels llibres d'una biblioteca pública pot mesurar-se la cultura d'un poble”. (John Steinbeck)

“El destí de molts homes depèn d'haver tingut o no una biblioteca a casa del seus pares”. (Edmondo de Amicis)

“Res no fa a un home més respectuós que una biblioteca”. (Winston Churchill)

dimecres, 20 de maig del 2009

BIBLIOTECA COLLSEROLA-JOSEP MIRACLE

Aquesta és una de les biblioteques més petites de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona. S'hi arriba mitjançant el funicular de Vallvidrera i les vistes de la muntanya Collserola que es veuen a través de les seves grans finestres són espectaculars.

La biblioteca es diu Josep Miracle i el seu fons bibliogràfic supera de llarg els 28.000 exemplars. Rep 150 visites al dia, organitza tres hores del conte mensuals i compta amb un club de lectura. O sigui que activitat no li falta. Fins i tot fa unes setmanes va rebre una visita de l'alcalde!

Per cert, en aquesta biblioteca els usuaris tenen un curiós costum, que consisteix a portar flors (que cullen als seus jardins o a boscos propers) per a decorar el taulell. Aquí en teniu una mostra dels rams:

dilluns, 18 de maig del 2009

LA BIBLIOTECA INACABADA

L'editorial ACV em va contractar el 2007 per escriure una col·lecció de llibres sobre els dotze signes del zodíac que duia per títol “Les 12 virtuts irresistibles” Cadascun dels llibres descrivia el bo i millor de cada signe amb llegendes, dades curioses, anècdotes de personatges cèlebres...

A més de les tasques d'estructuració, redacció i documentació d'aquest projecte també em vaig encarregar de l'ordenació i catalogació de l'extensa biblioteca amb que comptava l'editorial.

Els processos de gestió bibliogràfica els vaig dur a terme fent servir l'aplicació de programari lliure OpenBiblio. La biblioteca, però, restà inacabada perquè em va sorgir l'oportunitat d'anar a treballar a Mèxic DF.

Ah! Per cert, els llibres han tingut molt bona acollida i s'han traduït al castellà, el txec i el lituà!

dissabte, 16 de maig del 2009

BIBLIOTECA ERNEST LLUCH

La Biblioteca Ernest Lluch va ser inaugurada el mes de maig del 2001. Està ubicada al barri del Pla de Palau de Girona. El seu fons inicial prové de la biblioteca que la Fundació La Caixa tenia al carrer Migdia. Dibuixat al terra, davant l'edifici, hi ha un tauler d'escacs de grans dimensions.

A l'estiu del 2005, tornant d'un viatge a Cadaqués, vaig conèixer la Clara, que és una àvida lectora, i la vaig convèncer que es fes sòcia d'aquesta biblioteca. Poc em pensava que anys després acabaria convertint-se en la meva sogra!

A la foto, hi apareix el Josep, gran lector d'assajos d'actualitat política i de novel·les de ciència-ficció i també soci de l'esmentada biblioteca.

dijous, 14 de maig del 2009

BIBLIOTECA NAZIONALE MARCIANA

La Biblioteca Nazionale Marciana està a Venècia (ciutat que vaig visitar el 2006). El seu nom no té res a veure amb els alienígenes sinó que fa referència a Sant Marc, el patró de la ciutat. Té una de les col·leccions de textos clàssics més grans del món.

Aquesta bellíssima biblioteca, que es va començar a construir l'any 1537, és un dels escenaris on es desenvolupen les aventures de la tercera part de la saga protagonitzada per l'arqueòleg Indiana Jones, personatge creat per George Lucas i portat al cinema per Steven Spielberg.

A ”Indiana Jones y la última cruzada”, el mític heroi de la jaqueta de pell, el fedora de color marró i el fuet, inicia la recerca del seu pare (desaparegut mentre investigava sobre el Sant Graal) a l'esmentada biblioteca, el lloc on Henry Jones va ser vist per última vegada.

La vinyeta que us mostro a ha estat extreta de la novel·la gràfica que es va crear a partir de la pel·lícula i reflecteix l'emoció que els acompanyants d'Indiana (Elsa Schneider i Marcus Brody) experimenten en entrar a la Biblioteca Nazionale Marciana.

dimarts, 12 de maig del 2009

WIDENER LIBRARY

El meu amic Albert, que des de fa un temps resideix a Boston, m'ha fet arribar aquesta foto de la Widener Library, la biblioteca més important del Harvard College. Em confessa que no ha pogut entrar-hi perquè només permeten l'accés a estudiants i personal de la institució.

La biblioteca va obrir les seves portes l'any 1915, gràcies a la generosa aportació d'Eleanor Elkins Widener que va crear aquesta institució en memòria del seu fill Harry, ex-alumne de Harvard i gran bibliòfil, mort al naufragi del Titanic.

M'explica l' Albert, que és el de l'esquerra de la foto, que als freshmen (és a dir, els estudiants de primer curs) els hi fan fer tres proves durant la primera època d'exàmens: la primera és córrer despullats per Harvard Yard, la segona, orinar al peu de l'estàtua del senyor Harvard i la tercera...tenir sexe a la biblioteca!

diumenge, 10 de maig del 2009

EL ARCHIVISTA

El còmic “El archivista” de François Schuiten i Benoît Peeters mostra el treball d'Isidore Louis, arxivista de l'Institut Central dels Arxius, sub-secció de Mites i Llegendes, qui al llarg de la seva investigació reconstrueix un món mític amagat, a través de l'estudi de documents antics.

Pertany a la saga de Las Ciudades Oscuras, però a diferència de la resta de volums que integren el cicle, es tracta d'una mena de llibre de text amb il·lustracions que serveixen per recapitular tot el món creat per a aquesta saga clàssica del còmic francès.

divendres, 8 de maig del 2009

BIBLIOTECA DEL CARRER PALÈNCIA 45

Al carrer Palència número 45 de Barcelona existeix des de fa un temps la primera biblioteca d'Espanya creada i gestionada per una comunitat de veïns. El seu fons el constitueixen 2.000 llibres de tot tipus i per a totes les edats i documents en format vídeo i DVD. Tot el material és fruit d'aportacions voluntàries. El funcionament d'aquesta biblioteca és autònom: tots el veïns tenen una clau, agafen el que necessiten, ho apunten en una fitxa i després ho tornen al seu lloc.

L'escriptor Tristán Llop és l'ideòleg d'aquest projecte. En el vídeo que aquí enllaço explica la seva experiència. Aquest vídeo pertany als recursos divulgatius del Banc Comú de Coneixement (BCC) una altra interessant iniciativa creada el 2006 i consistent a l'intercanvi de coneixements.

dimecres, 6 de maig del 2009

BIBLIOTECA XAVIER BENGUEREL

Aquí em teniu darrera el taulell de préstec de la Biblioteca Xavier Benguerel, situada a l'Avinguda del Bogatell. Allotja el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil i està especialitzada en cinema. O sigui que al costat de les prestatgeries amb llibres, DVD, revistes... podeu trobar cadires de director, una figura de Charles Chaplin, pòsters d'actrius, com l'Audrey Hepburn o la Marilyn Monroe...

Hi vaig anar a treballar el dissabte de la setmana passada i em va sorprendre agradablement l'afició futbolística del personal que l'integra. Després de tancar la biblioteca, encara vam tenir temps de gaudir de la segona part de l'increïble partit Madrid-Barça al bar de la cantonada!

dimarts, 5 de maig del 2009

BIBLIOTECA DE JULIO CORTÁZAR

La biblioteca que apareix a aquesta fotografia és la que Julio Cortázar tenia al seu pis del barri Rawson de Buenos Aires. El 1976, durant un viatge que l'escriptor va fer a Nairobi, va dedicar-li aquest poema d'enyorament titulat “Rechiflao en mi tristeza”:

Te evoco y veo que has sido
en mi pobre vida paria
una buena biblioteca.

Te quedaste allá,
en Villa del Parque,
Con Thomas Mann y Roberto Arlt y Dickson Carr,
con casi todas las novelas de Colette,
Rosamond Lehmann, Charles Morgan, Nigel Balchin,
Elías Castelnuovo y la edición
tan perfumada del pequeño
amarillo Larousse Ilustrado,
donde por suerte todavía
no había entrado mi nombre.

También se me quedó un tintero
con un busto de Cómodo,
emperador romano
cuya influencia en las letras
nunca me pareció excesiva.

diumenge, 3 de maig del 2009

BIBLIOTECA DIGITAL MUNDIAL

Fa pocs dies es va presentar a París la Biblioteca Digital Mundial de la UNESCO, un impressionant portal que permet consultar els documents conservats a prestigioses biblioteques i institucions culturals d'arreu del món. Els principals contribuents a aquest projecte són Aràbia Saudita, Brasil, Xina, Egipte, Estats Units, França, Japó, Regne Unit i Rússia.

Les biblioteques virtuals han adquirit força protagonisme en els darrers anys. A l'Estat espanyol, el 27 de juliol del 1999 es va inaugurar a la Universitat d'Alacant, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, el primer fons bibliogràfic espanyol d'Internet.

Aquest llançament va ser paral·lel a l'aparició de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, constituïda per obres de la cultura catalana, valenciana i balear (sobre aquesta biblioteca podeu aprofundir informació a un article publicat a la revista “Serra d'Or” al número 568 del mes d'abril del 2007).

divendres, 1 de maig del 2009

BIBLIOTECA DE LA JENNY FIELDS

La Jenny Fields, mare de T.S. Garp (el protagonista de la novel·la “El mundo según Garp” de John Irving apareguda el 1978), és una lectora compulsiva i la visitant més assídua de la biblioteca de la Steering School, institució on treballa com a infermera escolar.

Li agraden tant els llibres i la lectura que finalment acaba muntant la seva pròpia biblioteca que comença ocupant el departament contigu a la infermeria i amb els anys va creixent i s'estén per la infermeria principal, la sala d'espera i el gabinet de raigs X.