dissabte, 31 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA DE LJUBLJANA

Avui us parlaré d'una altra bibliotecària de ficció. Es tracta de la protagonista del llibre “Veronika decide morir” de l'autor brasiler Paulo Coelho, el representant més conegut de la denominada literatura new age.

Veronika és una jove de vint-i-quatre anys que treballa a una biblioteca de Ljubljana (la capital d'Eslovènia). No té gaire il·lusió per res del que l'envolta i intenta posar fi a la seva vida, encara que després acabarà descobrint sensacions i sentiments que no li semblaven possibles.

Com a dada curiosa, cal dir que Veronika, en la seva temptativa de suïcidi frustrada, ingereix quatre capses de pastilles per dormir i espera la mort tot fullejant una revista francesa, “Homme”, que acaba d'arribar a la seva biblioteca.

dijous, 29 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA MUNICIPAL LUIS BRANDÃO

Aquí teniu el meu Toni a Guimarães (Portugal). Darrera seu hi ha la Biblioteca Municipal Raul Brandão, anomenada així en honor a l'escriptor i dramaturg que va viure del 1886 al 1901 a aquesta localitat.

La biblioteca, que dóna cobertura a 170.000 habitats, està dotada d'un fons documental format per 70.000 monografies, 6.600 documents audiovisuals, prop de 1.000 documents electrònics...

A més resulta que la Biblioteca Municipal Raul Brandão és membre del Grup de Biblioteques Associades a l'UNESCO, a l'igual que la Biblioteca del Districte 2 de Terrassa i la Biblioteca Poble Sec-Francesc Boix de Barcelona.

dimarts, 27 d’octubre del 2009

NOVA BIBLIOTECA DE SARRIÀ DE TER

En aquest lloc que veieu a la fotografia s'està construint la nova biblioteca de Sarrià de Ter (Girona), que si tot continua tal i com està previst, obrirà les serves portes a principi de l'any 2010.

Aquesta biblioteca, que també donarà servei al municipi veí de Sant Julià de Ramis, s'ubicarà als terrenys on hi havia l'antiga fàbrica de la Coca-Cola. Tindrà dos pisos i s'hi accedirà per la Plaça de Catalunya.

Amb la construcció d'aquest equipament es pretén resoldre els problemes d'espai de l'actual biblioteca, l'Emília Xargay.

diumenge, 25 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA MUNDIAL DE GOOGLE

Fa poc més d'una setmana que s'ha clausurat la edició número 61 de la Fira del Llibre de Frankfurt. Ha estat una celebració polèmica perquè la convidada era la Xina, país on no existeix la llibertat d'expressió, i també pel debat entorn al llibre digital, i concretament pel projecte de Biblioteca Mundial de Google, que ha rebut força crítiques, fins i tot d'Angela Merkel.

El sector està preocupat per la intenció d'aquest motor de recerca de digitalitzar llibres esgotats o difícils de trobar i posar-los a disposició dels internautes. El Google Books compta amb nombrosos adversaris pel tema dels drets d'autor. A Estats Units, Google està a l'espera de l'aprovació d'un acord amb escriptors i editors.

El catàleg de llibres de la Biblioteca Mundial de Google representa pels editors una amenaça més gran que l'Amazon perquè pot ser descarregat en qualsevol aparell electrònic dotat d'un navegador (des d'un smartphone a un ordinador de sobretaula) i no és tan restrictiu com Kindle.

Segons Google, unes 500.000 obres estaran disponibles a Europa a principis de l'any 2010.

dissabte, 24 d’octubre del 2009

BIBLIOTECARIS A L'ACCIÓ

Avui és el Dia Internacional de la Biblioteca i per celebrar-ho us remeto a la pàgina web de la institució cultural sense ànim de lucre Fundación Germán Sánchez Ruipérez, on es pot trobar un acurat treball de José Antonio Gómez Hernández i Tomás Saorín Pérez que sota el títol “ La imagen actual de las bibliotecas públicas en la cultura de masas”
aporta nombrosos exemples del tractament que es fa del paper de les biblioteques als mitjans de comunicació, la literatura, el cinema...

M'ha semblat divertit citar aquí una frase que els autors d'aquest escrit recullen i que John McClane, paper interpretat per Bruce Willis, pronuncia a “La jungla de cristal III. La venganza” (1995).

En un moment d'autèntic pànic a la ciutat crida: “Tenemos que llamar a los bomberos, a la policía, al FBI, al ejército... hasta a los putos bibliotecarios”. Tots som herois, no?

dijous, 22 d’octubre del 2009

BIBLIOTHÈQUE ROYALE DE BELGIQUE/ KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIË

Aquest és el Josep a la porta de la Bibliothèque Royale de Belgique/ Koninklijke Bibliotheek van België, institució que va visitar durant el viatge a Brussel·les que va fer el mes de setembre passat.“Com veus porta la monarquia al nom: en aquest estat està tot per duplicat - flamenc i való- i només la reialesa pot aglutinar ambdues coses alhora. Aquesta és la biblioteca científica més important de Bèlgica, amb un catàleg extensíssim que inclou també incunables, manuscrits, mapes i documents musicals històrics de gran valor” explica el Josep.

I afegeix “L'accés a la biblioteca és pel pis inferior, on hi ha una botiga, un pati-bar i una gran quantitat de guixetes. És també en aquest pis on hi ha la "Réserve precieuse". Més amunt trobarem la sala general, la de documents musicals, etc... i, amunt de tot, una cafeteria-restaurant des d'on hi ha una bona panoràmica de la ciutat”.

És des d'aquesta cafeteria on el Josep va fer aquesta foto que us mostro aquí i on es poden apreciar algunes de les construccions més emblemàtiques de la ciutat.

Per cert, el Josep està molt content perquè va descobrir que a aquesta biblioteca tenen llibres de Josep Pla, un dels seus escriptors preferits!

dimarts, 20 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA DE HOGWARTS

La d'avui és la biblioteca més màgica de totes. La dirigeix Madame Pince i està a l'Escola de Bruixeria Hogwarts. Un dels seus alumnes més cèlebres és un nen de cara allargada, genolls molt marcats, cabells negres, ulls verds i brillants, ulleres rodones i una petita cicatriu amb forma de llamp al front. És en Harry Potter, personatge creat per J.K. Rowling el 1997 i que ha estat protagonista de set llibres.

El primer cop que s'esmenta la biblioteca és a “Harry Potter i la pedra filosofal” (l'obra que inicia la saga). En aquest lloc, el Harry i els seus amics Hermione i Ron intenten obtenir informació sobre l'alquimista Nicolas Flamel.

dilluns, 19 d’octubre del 2009

KANSAS CITY LIBRARY PARKING GARAGE

Fa uns dies vaig descobrir aquesta imatge navegant per internet i no me n'ha pogut estar de comentar-la. És l'aparcament de la Kansas City Library, concretament la façana Sud. El van construir el 2004 i té capacitat per a 500 vehicles. Es veu que l'ajuntament va demanar als ciutadans que suggerissin títols de llibres per crear aquesta peculiar façana constituïda per gegantins lloms de diferents colors.

La façana est del pàrquing de la biblioteca mostra reproduccions a gran escala de fotografies del centre històric de la ciutat estretes de postals (la més antiga de les quals data de 1910). Està clar que aquest edifici no passa desapercebut!

diumenge, 18 d’octubre del 2009

MÉDIATÈQUE DE PERPIGNAN

El mes de setembre vaig anar a veure diverses exposicions del Festival Internacional de Fotoperiodisme “Visa por l'image” que se celebra cada any a la localitat de Perpinyà.

També vaig aprofitar la visita per conèixer la mediateca de la ciutat que està al literari carrer Émile Zola i que consta de cinc espais diferenciats: el de literatura, el documental, el multimèdia, l'espai per a la joventut i l'anomenat “American Corner”.

L'accés a la mediateca és gratuït fins els 18 anys i a partir d'aquesta edat s'ha de pagar una tarifa que varia en funció de les característiques de l'usuari: 5 euros si s'és estudiant, aturat o jubilat, 16 euros si es resideix a la ciutat...

Aquí us adjunto una fotografia de la bústia. Per les seves dimensions no crec que es puguin fer retorns de documents mitjançant aquest sistema!

divendres, 16 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL "LA BALSA DE PIEDRA"

Avui us presento una biblioteca amb nom de llibre. Es tracta de la Biblioteca Pública Municipal "La Balsa de Piedra". Està a Orce (Granada), al Palacio de los Segura, on també s'ubica el Museo Municipal de Prehistoria y Paleontología.

El nom de la biblioteca és un homenatge a la novel·la del mateix títol protagonitzada per Pedro Orce. L'autor de la historia és José Saramago, fill adoptiu d'aquesta localitat granadina.

El premi Nobel va inaugurar la biblioteca el mes de juliol del 2007. Va aprofitar l'avinentesa per fer-se el carnet i per regalar un exemplar dedicat de "La Balsa de Piedra", on va signar com a "comandante de la balsa".

Els meus pares van visitar la biblioteca aquest estiu. I el Museo de Prehistoria també, és clar. A principis dels anys vuitanta es van trobar a Orce unes restes humanes de més d'un milió d'anys d'antiguitat que competeixen amb les d'Atapuerca per pertànyer a les del primer home europeu.

dimarts, 13 d’octubre del 2009

NACIONALNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA BOSNE I HERCEGOVINE

Aquesta és la biblioteca que més m'ha entristit visitar, fotografiar de fet, perquè la Nacionalna i Universitetska Biblioteka de Bòsnia i Hercegovina, un dels símbols de Sarajevo, no pot ser visitada. Va ser incendiada el 25 d'agost del 1992 per tropes sèrbies i per les fotos constatareu les condicions en que es troba.

L'edifici però continua sent impressionant. És d'estil pseudomudèjar i data del 1894, període austro-húngar. Està al centre de la ciutat, a prop del riu Miljacka. Primer va ser seu de l'ajuntament de la ciutat i després, a partir de 1951, va acollir la Biblioteca Nacional. Va ser creat per l'arquitecte Alexander Wittek, que no va veure la seva obra acabada perquè es va suïcidar poc després de projectar-la.

Abans de l'incendi, la biblioteca tenia tres milions de publicacions i una extraordinària col·lecció de 6.000 llibres antics, rars i manuscrits. El 90% d'aquests documents va desaparèixer sota les flames.

Fins ara s'ha aconseguit restaurar part del fons bibliogràfic i conservar bona part de l'interior de l'edifici per tal de prevenir més deterioraments. S'estan preparant els treballs de reconstrucció de la façana però és un procés lent i econòmicament força costós.

El setge a Sarajevo es va perllongar al llarg 3 anys. Mentrestant a diverses ciutats europees s'organitzaven el 1995 actes commemoratius per a celebrar l'aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial i els 50 anys de pau a Europa.

dissabte, 10 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA TORRE LLOBETA

Aquesta antiga masia del segle XV, situada en el camí entre Sant Andreu i Horta, acull a una de les seves plantes (i també dóna nom) a la biblioteca més petita de tota la ciutat de Barcelona: la Biblioteca Torre Llobeta. Si teniu temps aneu a fer una visita i us sentireu molt a gust entre els finestrals gòtics i l'acollidor pati interior.

Vaig anar a treballar a aquesta biblioteca (que porta en funcionament fa més de 20 anys) un plujós dijous a la tarda de fa un parell de setmanes i vaig descobrir amb sorpresa que l'Àngels, la directora, és lectora del Libraries of the World!

La biblioteca, que ha col·laborat en força projectes solidaris, ha decidit que enguany celebrarà el Dia Mundial de la Biblioteca (que és el 24 d'octubre) d'una manera molt especial: durant tot el dia 21 d'octubre posarà a la venda els donatius de novel·les i contes infantils que els usuaris han anat fent arribar a la biblioteca. Els exemplars costaran 1 o 2 euros i els diners que es recaptin aniran a parar a la Fundació Vicenç Ferrer.


Gràcies a l'Àngels, que té una filla bibliotecària que treballa en terres gironines, he pogut conèixer també una interessant iniciativa anomenada Papyrus que es fa a la localitat Celrà.

A més, em va regalar un munt de punts de llibres (la biblioteca n'edita un cada any pels volts de gener i organitza una trobada de col·leccionistes). Aquí us adjunto un de molt especial:


Es tracta d'un punt de llibre únic: el 2008 la biblioteca va encarregar una tirada de més de 2.000 punts, tots ells amb un dibuix diferent i un número d'identificació propi. És una autèntica peça de col·leccionista!

dijous, 8 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA CAN ROSÉS

La biblioteca d'aquesta fotografia es diu Can Rosés i està albergada a un edifici amb força història que va ser construït el 1716 i reformat el 1900 segons els gustos de l'època.

A la façana principal hi ha un rellotge de sol i al costat de la porta d'entrada, un arbre centenari que s'anomena bellaombra (Phytolacca dioica). És una espècie originària d'Amèrica del Sud que s'ha adaptat força bé al clima barceloní.

Aproximadament 31.000 llibres, 7.500 audiovisuals i 115 títols de revistes i 5 de diaris configuren el fons bibliogràfic de la Biblioteca de Can Rosés. Si la voleu ubicar millor us donaré una bona pista: a un pas hi té l'Illa Diagonal.


dimarts, 6 d’octubre del 2009

BIBLIOTHÈQUE D'ANNECY

El meu amic Vicente m'ha enviat algunes fotografies de la Bibliothèque d'Annecy, un lloc que ha visitat aquest estiu en una escala del seu viatge en cotxe cap a la Selva Negra alemanya.

El Vicente explica que "Annecy es una pequeña ciudad francesa capital del departamento de Haute-Savoie, que a su vez pertenece a la Región de Rhône-Alpes, cuya capital es Lyon. Para hacernos una idea está a unos 30 kilómetros al sur de Ginebra, y es extremadamente turística tanto en invierno como en verano. Las razones son obvias: en invierno por las estaciones de esquí que hay cerca- está a unos 30 kilómetros de Albertville, donde se celebraron los Juegos Olímpicos de Invierno del año 92, y de hecho Annecy quiere ser la candidatura francesa para los Juegos de Invierno del año 2018- y en verano por el fantástico lago alpino que lleva su mismo nombre, lac d'Annecy, al norte del cual se encuentra la ciudad. Bañarse en este lago es una experiencia: aguas cristalinas con sabor a Font Vella- de hecho el manantial de Évian está por allí cerca. La biblioteca en cuestión se sitúa a orillas del lago, y desde sus ventanas las vistas son magníficas: el lago y los Alpes".

Aquí teniu al meu amic gaudint d'un moment de lectura a una biblioteca que "está bien surtida, como ocurre siempre en Francia" i que compta amb una arteteca, un espai de prestatgeries amb dibuixos, gravats i algunes pintures originals d'artistes de la zona, "todo debidamente protegido entre plásticos, que el usuario puede manejar a su antojo".

A més té un fons audiovisual interessant: a Annecy se celebra cada estiu un dels festivals d'animació més importants del món i "el material presentado queda registrado también en la biblioteca".

L'última fotografia que em remet el Vicente és de les vistes que hi ha des d'una de les finestres de la Bibliothèque d' Annecy. Un paisatge preciós.

dissabte, 3 d’octubre del 2009

BIBLIOKETA

La Biblioketa és una llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil, que està al centre de Madrid. Allà va presentar el dia de la Mercè d'enguany el seu llibre "Tútume, el valor de la actitud" la meva amiga il·lustradora Mònica "Moki". L'autora dels textos és la psicòloga Elia Frías.

"Tutume" és el primer títol de la col·lecció "Educa y sueña" de Kidifu, nou segell de l'editorial Grupo Difusión.

La Mònica, amb qui col·laboro actualment en la redacció de llibres infantils, estava emocionadíssima amb la presentació i explica: "los aplausos fueron una caricia para mi alma, y me animan a seguir trabajando en este mundo mágico que he descubierto, que es la ilustración".

Aquesta peculiar llibreria organitza tota mena d'activitats (la majoria al seu espai anomenat la Cueva de Keta, en referència a la rateta Keta, mascota de l'establiment), com club de lectors, visites guiades, trobades amb autors, narració contes... i treballa en permanent contacte amb biblioteques i escoles.

divendres, 2 d’octubre del 2009

BETTER WORLD BOOKS

La setmana passada, el Josep em va venir a veure a la Biblioteca El Carmel- Juan Marsé i va aprofitar l'avinentesa per fer un cop d'ull a la secció de revistes que hi ha a la planta -1. Allà va descobrir un interessant article de la revista "Time" (a l'exemplar corresponent setmana del 21 de setembre), que parlava d'empreses de responsabilitat corporativa.

És així com vaig conèixer l'existència de Better World Books, una iniciativa creada l'any 2002 que es dedica a recollir els llibres que les biblioteques i les universitats no volen i vendre'ls per internet. Inverteixen part dels seus beneficis (fins a la data han donat més de 7 milions de dòlars) en projectes d'alfabetització d'arreu del món.

El portal http://www.betterworldbooks.com/ ofereix més de 3 milions de títols de llibres nous i vells. Les despeses d'enviament són gratuïtes per a residents a Estats Units i costen 3'97 dòlars per a la resta de països.

dijous, 1 d’octubre del 2009

BIBLIOTECA POBLENOU-MANUEL ARRANZ

Aquí teniu a la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz, una de les més noves de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona. La van inaugurar al maig i ocupa l'edifici d'una antiga fàbrica tèxtil construïda el 1884: Can Saladrigas (de la que hi ha enormes fotografies per tota la biblioteca, algunes de les quals us reprodueixo aquí). Com no podia ser d'una altra manera tractant-se d'un ex-vapor, la biblioteca té una xemeneia a l'entrada.

El nom de Manuel Arranz li van posar en homenatge al professor, historiador i arxiver, membre fundador de l'Ateneu Popular La Flor de Maig i president de l'Arxiu Històric del Poblenou.

La biblioteca, que està especialitzada en cultura popular, comparteix espai amb el Centre d'Imatgeria Festiva (així és que no us estranyi veure gegants, capgrossos i dracs tancats en unes grans vitrines darrera del taulell de préstec!).