dimecres, 1 d’abril del 2009

BIBLIOTECA FRANCESCA BONNEMAISON

Fa pocs dies va celebrar-se el centenari del naixement de la Biblioteca Popular de la Dona, fundada a Barcelona per Francesca Bonnemaison el 26 de març del 1909, que va ser el primer centre dedicat a la formació cultural i laboral de les dones que es va crear a Europa.

En l'actualitat, la Biblioteca Francesca Bonnemaison està ubicada a un edifici de cinc plantes del carrer Sant Pere Més Baix, que també acull el Centre de Recerca i Documentació, el Servei de Promoció de Polítiques per a la Igualtat Dona-Home, la Escola de la Dona i el Centre de Cultura de la Dona. L'objectiu d'aquestes institucions el resumeix abastament una inscripció situada a una de les claraboies de la biblioteca: "Tota dona val més quan lletra aprèn".

A més d'acollir un gran nombre d'activitats, aquesta biblioteca és el lloc on es realitzen les reunions mensuals de personal itinerant del Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Us adjunto un reportatge aparegut al diari La Vanguardia de l'any 1935 on la periodista Maria Luz Morales investiga què es llegia a les biblioteques femenines, la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès i altres espais de la Barcelona del moment. El treball va ser publicat els dies 26 i 27 de gener d'aquell any.

4 comentaris:

  1. Me encanta este biblioteca! sobre todo 'Tota dona val més quan lletra aprèn'. Rock on! CWM

    ResponElimina
  2. ¡Es genial que me leas entre libro y libro de la J.K. Rowling!

    ResponElimina
  3. Aquesta setmana he estat realitzant tasques de retorn del fons al magatzem (que era fora de la biblioteca perquè ha rebut un tractament contra fongs). He col·locat molts llibres a les prestatgeries, els que més m'han impressionat han estat un receptari de cuina manuscrit de l'any 1909, una edició d'"El viejo marinero" de Samuel Taylor Coleridge il·lustrada per Doré i un missal per als oficis de Setmana Santa del 1761.

    ResponElimina
  4. A més he descobert força llibres pertanyents a la pròpia Francesca Bonnemaison que duen un ex-libris format per una poncella de color vermell i la paraula "Paquita".

    ResponElimina